Skip to content

Aanleg grafheuvel in Sarsven en de Banen

Glendi
7 februari 2017 | 10:49

Advertentie

Als onderdeel van het herinrichtingsproject Sarsven en de Banen vindt op dit moment de aanleg plaats van een grafheuvel op een perceel langs de Houtsberg in Nederweert-Eind. In de heuvel worden twee urngraven ingericht zoals die daar 2.600 jaar geleden zijn begraven. Sarsven en de Banen is een waardevol natuurgebied dat is opgenomen in het Europese natuurnetwerk, Natura2000. Het gebied bestaat uit meerdere vennen zoals de Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel.

Water, natuur en landbouw
De uitvoering van dit integrale herinrichtingsproject is gestart in 2012, maar de voorbereidingen liepen al langer. Het project is gericht op een aantal onderdelen. Zo wordt natuurontwikkeling binnen het plan naar een hoger peil getrokken. Daarnaast wordt de keten van voormalige peelvenen hersteld en worden de (grond)waterstanden aangepast, zodat de landbouw zich beter kan ontwikkelen. Het plan is als een puzzel met veel stukjes en veel belanghebbenden.

Herstel Schoorkuilenven
Het eindplaatje komt echter steeds meer in zicht. ‘Nederweert mag trots zijn op het resultaat,’ aldus provinciaal projectleider Inger Orbons. Een aansprekend onderdeel dat zijn afronding nadert, is de herinrichting van het gebied Schoorkuilen, dat tot begin vorige eeuw deel uitmaakte van de Roeventerpeel. Door het agrarisch gebruik en de aanleg van het kanaal Wessem-Nederweert was Schoorkuilen een stuk kleiner geworden. In 2007 startte Stichting het Limburgs Landschap met het herstel van het Schoorkuilenven.

Archeologie in beeld
Op dit moment wordt er ook gewerkt aan een informatieve grafheuvel bij IJsboerderij Gommers. In de heuvel komen twee urngraven zoals die daar 2.600 jaar geleden zijn begraven. Het is eveneens een element dat het gebied fraaier maakt voor wandelaars en dagjesmensen. In Sarsven en de Banen is de archeologie van de steentijd eerder al zichtbaar gemaakt door in staal vervaardigde prehistorische voorstellingen.

Eén groot ven
Andere projecten binnen het gebied zijn inmiddels afgerond. Zo zijn er in 2014 en 2015 enkele aansluitende percelen en nieuwe waterlopen ontgraven. Deze waterlopen vormen de grens tussen natuur en landbouw. De laatste slag was de zes afzonderlijke vennen te vervolmaken tot één groot ven met de daarbij behorende oevervegetatie. Daarvoor is een deel van de weg Kwegt samen met het dijklichaam en de oude beeklopen verwijderd.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12
Winnaar van de Beaujean Awards 2024 komt uit Nederweert-Eind
Frank en Yvonne Janssen uit Nederweert-Eind
20 september 2024 | 13:00
Screenshot
Ervaar je klachten aan voeten?
20 september 2024 | 12:00
BESTELDE FOTO
Profiteer van de kortingsactie
20 september 2024 | 11:00

Advertentie