Skip to content

Tijdreis: oud en nieuw in Nederweert

Redactie
28 januari 2017 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Dat geldt zeker ook voor deze aflevering, waarin we de omgeving van de St. Lambertuskerk onder de loep nemen.

De oude foto is uit 1933 en werd gemaakt door Jan de Jong voor uitgeverij De Spaarnestad in Haarlem. Het origineel berust in de collectie van het Limburgs Museum in Venlo, dat deze foto voor onze rubriek belangeloos ter beschikking stelde. De eigentijdse foto is met enorme precisie gemaakt door Ton Frenken en geeft een beeld van dezelfde plek in januari 2017.

Zoek de verschillen!

[image-comparator title=”Kerkstraat Nederweert 1933″ left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/01/Kerkstraat-Nederweert-1933-Jan-de-Jong.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/01/Kerkstraat-Nederweert-januari-2017.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Bedien het schuifje en vergelijk oud en nieuw. Wat roept dat alles bij u op? Laat het ons weten.

Zoek de vijf, tien, of misschien wel vijftig verschillen! Op de foto uit 1933 zien we links het oude café Centraal van Lei Konings, waar later Cis Ceelen de scepter zwaaide en dat door een felle brand in april 1970 in de as werd gelegd. Iets verder staat de kapsalon van ‘Polly’ Hermans. Het markante pand van Deursen, waar de koster Pierre van Deursen in 1926 begon met het uitgeven van het Weekblad voor Nederweert, bestaat nog steeds. Dat geldt ook voor het oude raadhuis uit 1922 dat nu een apparementencomplex is. En als u goed kijkt ziet u in het klokkentorentje boven op het raadhuis nog de bronzen luidklok hangen. Die verdween spoorloos bij de verkoop van het pand door de gemeente aan een projectontwikkelaar. Er is ook nog geen doorbraak voor de Burgemeester Greijmansstraat; die kwam er pas in het midden van de jaren ’60.

De St. Lambertustoren is natuurlijk een constante factor en dat geldt gelukkig ook voor pand Siem, dat fraai gerestaureerd werd en waar het ankerjaartal 1659 herinnert aan de eeuwenoude geschiedenis. Alleen boven de cafédeur is een zuinig stukje dakgoot aangebracht, daarnaast plensde het dakwater gewoon op de straat. Hier stond Siem Peters achter de tapkast en later de drie ‘gezusters Siem’ genaamd Toos, Truus en Margriet. Siem Peters was behalve cafébaas ook metselaar en dat is te zien. Zijn volgeladen vrachtwagen met cement, zand en een specieton staat klaar om te vertrekken.

En dan het straatmeubilair: de bokpalen van de electriciteitsvoorziening, die in 1933 nog lang niet overal gemeengoed was in Nederweert. De keibestrating die in de jaren ’60 plaats moest maken voor asfalt. Vlak voor de kerk zien we zelfs nog de oude gietijzeren dorpspomp, waar velen van heinde en verre hun drinkwater kwamen tappen en waar nu de monumentale oude waterput weer zichtbaar is gemaakt. Een fietser die achterom kijkt naar de fotograaf, een jongen uit de Kerkstraat (een ‘straot-kek’, zeiden ze vroeger) kijkt met de ‘hang inne tès’ brutaal naar de fotograaf. Dat alles perfect vastgelegd door Jan de Jong, ongeveer een mensenleven geleden.

Alfons Bruekers

 

Advertentie

9 Reacties

  1. Waar ik deze mooie foto’s terugvinden, van de verschillende locatie?

    De bovenste foto is volgens mij de locatie waar je vroeger rechts de Kerkstraat in kon en links naar Staat (nu ter hoogte van de kleine winst).

    • Er staan er pas twee op en die kun je terug vinden onder de knop “Dossiers” en dan “Tijdreis24”

    • Dat klopt inderdaad, John. Op de plaats van de twee oude huizen liggen nu de Geenestraat en het terras van Guulke Eten&Drinken. In het rechtse huis woonde koperslager en caféhouder Victor Trouwen (“Gieëne Fik”).

      • Dank voor de reactie, ik kan me dit nog als kind herinneren.
        Mijn oom en tante hebben hier enkele jaren gewoond destijds.
        Je kon achter het huis fijn spelen, er laag destijds werkelijk niets, een hele grote “speeltuin” zal ik maar zeggen.

        Ik denk dat het een mooi project zou zijn om dit soort foto’s in een soort “digi-huiskamer” te kunnen kan aanschouwen.
        Wellicht eens mooi om dit op te pakken.

        Gr.

        John

  2. Wat een mooie opzet. In een woord prachtig met het schuifsysteem. Foto’s van vroeger en nu.
    Ik kijk met vol enthousiasme uit naar andere oude foto’s zoals het gebied rondom het klooster.
    Lenie

  3. Ja Lenie,

    Ik deel je mening.

    Geweldig Gedaan.

  4. Een prachtig systeem, ik zie uit naar foto’s van de Bredeweg van vroeger en nu, dat zou werkelijk prachtig zijn!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie