Skip to content

Afscheidsinterview wethouder Mackus

Redactie
2 januari 2017 | 11:50

Advertentie

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Op 1 januari is wethouder Hubert Mackus gestart als nieuwe gedeputeerde van de provincie Limburg. Hubert volgt Patrick van der Broeck op die aan de slag gaat als dijkgraaf van het nieuwe Waterschap Limburg. Op woensdag 28 december puilde de raadzaal uit tijdens de afscheidsreceptie van de jonge en gedreven politicus. Een terugblik op zijn carrière.

Leren en teamspeler

Hubert Mackus doet in 1998 zijn intrede in de gemeentepolitiek als burgerlid van het CDA in de commissie Ruimtelijke Ordening. Vier jaar later, in 2002, wordt hij lid van de gemeenteraad in een coalitie van CDA en PvdA. Na vier jaar als raadslid schuift zijn partij hem naar voren als fractievoorzitter. “Het is een hechte en ervaren club waar ik deel van uitmaak.” In de gelederen zitten een oud-wethouder en de oud-fractievoorzitter. Hij leert veel van deze periode. “Je verkondigt niet alleen je eigen standpunten, je bent voor een heel team verantwoordelijk.”

Oppositie en coalitie

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 belandt het CDA in de oppositiebanken. Het is een tijd waar de politicus opnieuw van leert en waar hij zich niet uit het veld laat slaan. Het is een van zijn karaktertrekken; veerkracht. Januari 2009 komt het CDA samen met de PvdA en de VVD onverwacht in een coalitie terecht. Tijdens de verkiezingen een jaar later is Hubert lijsttrekker en worden er meer stemmen behaald. In het aantal zetels blijft de partij gelijk. De coalitiepartijen zetten de coalitie voort.

Statenlid en wethouder

In 2012 doet wethouder Mart Jacobs een stapje terug en verruilt Hubert zijn functie van fractievoorzitter voor die van wethouder. Het is bijna een logische stap in zijn loopbaan. Een jaar eerder is Mackus voor het CDA lid van Provinciale Staten geworden. Hij wordt woordvoerder op het gebied van Verkeer, Natuur, Sport en Cultuur. In Nederweert zitten in zijn portefeuilles onder meer Ruimtelijke Ontwikkeling, Volkshuisvesting, Milieu en de projecten centrumplan en de randweg. Tijdens de verkiezingen van 2014 gaat het CDA van 6 naar 8 zetels. Er wordt een coalitie gevormd met de VVD. Als Hans Houtman (VVD) afscheid neemt als wethouder krijgt Hubert het programma Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen! er bij.

24-uurs baan

Gevraagd naar zijn drive is “het bestuur dichter bij de burger brengen” nog steeds een van zijn belangrijkste drijfveren. “Als volksvertegenwoordiger moet je voelen wat er speelt in de gemeenschap en van daaruit handelen.” Dat dit met zich meebrengt dat hij ‘een 24 uur per dag baan’ heeft, realiseert hij zich ook. “Maar ook daar kun je een modus in vinden.” Negatieve zaken probeert Mackus altijd om te buigen in kansen. “Besturen is een vak. Dat realiseren mensen zich soms niet. Het is een vak waar ik graag tijd voor vrij maak.

Democratie en visie

De afgelopen jaren had Mackus ook te maken met dossiers waar sprake is van weerstand. Hij leerde er mee om te gaan. Hij begrijpt deze gevoelens ook. “Los van de emoties draait het in de politiek uiteindelijk om een paar zaken. Dat is allereerst visie. Alleen daarmee kom je op de lange termijn vooruit”, aldus Mackus. “Als trekker van zo’n visie breng je vervolgens de raad in positie. Want de raad maakt in de gemeentepolitiek uiteindelijk de keuzes.”

Balans

Nu verruilt hij de gemeentepolitiek voor de provinciale arena. Dat de keuze als gedeputeerde op hem gevallen is, vindt hij een eer. Hij neemt overigens graag de werkwijze van Nederweert mee naar Maastricht. Met name als het gaat om de integrale benadering van een programma als Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen!. “Hoewel je alleen vaker sneller gaat, kom je samen verder”, aldus de nieuwe gedeputeerde. “Als we de zaken dan ook nog in balans kunnen houden is dat heel mooi.

Trots

Hubert is trots dat hij als gedeputeerde aan de slag kan gaan. Hij bedankt iedereen waarmee hij heeft samengewerkt de afgelopen jaren. Hij wenst zijn opvolger Rick van Meel heel veel succes.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie