Skip to content

Lichtjes op oorlogsgraven Nederweert

Redactie
23 december 2016 | 12:00

Advertentie

Op kerstavond (24 december 2016) worden voor de allereerste keer op het Nederweert War Cemetery in Nederweert kaarsjes aangestoken. Met het branden van deze kaarsjes herdenken we de mannen die ruim zeventig jaar geleden hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. De burgemeester zal om 19.00 uur na een plechtig woordje het eerste kaarsje aansteken. Waarna de initiatiefnemers de overige 361 graven doen verlichten. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn of zelf een handje te helpen.

Nederweert War Cemetery is een Brits ereveld gelegen aan de Monseigneur Kreyelmanstraat in de Nederlandse plaats Nederweert. Op de begraafplaats liggen 362 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit landen van het Gemenebest.

Lichtjes op oorlogsgraven

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op via de Facebook pagina van Keep Them Rolling, met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een start van een nieuwe Nederlandse traditie?

Advertentie

2 Reacties

  1. Indrukwekkend. Dit mooi idee van Dick Jansen uit Burgum. Hoop dat het volgend jaar en nog vele jaren herhaald gaat worden. En natuurlijk dat er nog meer mensen zich betrokken voelen om naar het Nederweert War Cemetery te komen op kerst avond om met zijn allen de kaarsen aan te steken, bij de graven van de mensen die ons land hebben bevrijd in de ttweede wereld oorlog, maar ook om.even stil te staan bij de ellende van nu in de wereld.

    Jammer dat de wind parten speelden en het niet lukten om ieder graf te voorzien van een brandende kaars.

    Dus hoop dat het volgend jaar een vervolg krijgt.

    • Helemaal mee eens Yvon, dit is een mooi initiatief.
      Ik denk wel dat er meer ruchtbaarheid aan gegeven moet worden om te zorgen dat meer mensen hier bij aanwezig zijn met hun kinderen zodat het nooit vergeten wordt.
      Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet op de hoogte was van dit gebeuren.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie