Skip to content

Nieuwe verkeerssituatie in centrum Nederweert

Redactie
19 december 2016 | 14:29

Advertentie

Samen werken aan het verbeteren van de bereikbaarheid en het parkeren in het centrum. Het maakt deel uit van een aantal maatregelen waar het college van burgemeester en wethouders aan werkt. Ook de gemeenteraad stemde in met deze maatregelen om het centrum van Nederweert aantrekkelijk en goed bereikbaar te maken. In het nieuwe jaar verwachten we de eerste aanpassingen door te kunnen voeren: het uitbreiden van de parkeerplaatsen in de Kerkstraat. Maar er gebeurt meer op korte termijn.

Nederweert werkt aan een toekomstbestendig centrum. Dat doen we op meerdere manieren. “Verkeer en bereikbaarheid zijn daar onderdelen van”, zegt wethouder Theo Coumans. Als het centrum van Nederweert in de toekomst aantrekkelijk wil blijven, moet op de eerste plaats het functioneren van winkels die de meeste bezoekers naar het centrum trekken (supermarkten) verbeteren. “Op beide terreinen zetten we stappen. Veel gebeurt nog achter de schermen, maar onze inwoners gaan het op korte termijn zien”, gaat Coumans verder.

Wettelijke procedures

Afgelopen september besloot de gemeenteraad om de kern van Nederweert beter bereikbaar te maken. Om hieraan invulling te geven, heeft het college van burgemeester en wethouders onlangs het voornemen kenbaar gemaakt om voor een aantal wegen binnen de kern van Nederweert de rijrichting voor het gemotoriseerd verkeer om te draaien. De te volgen procedures zijn wettelijk verplicht. “Het is dus niet een kwestie van borden omdraaien en rijden maar”, aldus de wethouder.

Rijrichting Kerkstraat

Voor een gedeelte van de Kerkstraat, tussen de Kapelaniestraat en de Burgemeester Hobusstraat, is op korte termijn het verkeer in twee richtingen toegestaan. Voor het overige gedeelte van de Kerkstraat blijft de rijrichting hetzelfde. Hoe de voorgestelde rijrichtingen in de kern eruit komen te zien, is in onderstaand overzicht weergegeven. Op dit gedeelte van de Kerkstraat is het verkeer in twee richtingen binnenkort weer toegestaan.

Rijrichting Brugstraat

Na overleg met de provincie is duidelijk geworden dat de stoplichten op de kruising Aan Vijftien-Brugstraat aangepast kunnen worden, zodat ook de rijrichting in de Brugstraat omgekeerd kan worden. Door het omdraaien van een aantal rijrichtingen, wordt het voor bezoekers veel gemakkelijker om de winkels in het centrum van Nederweert te bereiken en hier een parkeerplek te vinden. Wij houden u op de hoogte van de voortgang van deze maatregelen.

Blauwe zones

Door maatwerk in het verleden is er binnen de kern Nederweert veel verschil in de tijdsduur van de blauwe zones. Hier brengen we meer uniformiteit in aan. Ook wordt voorgesteld om de blauwe zone voor een gedeelte van de Burgemeester van Udenstraat op te heffen. Verder wordt de blauwe zone in de Kerkstraat uitgebreid. Hierdoor wordt de situatie voor bezoekers overzichtelijker en komen er meer parkeerplaatsen voor winkelend publiek beschikbaar in het centrum.

Start na intensief overleg

De benodigde juridische procedures voor deze wijzigingen worden op dit moment voorbereid. Met de publicatie op 22 december 2016 is de start officieel. De aanpassingen zijn tot stand gekomen na intensief overleg met diverse belanghebbenden. Vooruitlopend op de onherroepelijke besluiten wordt daarom voorgesteld om al een aantal zaken te gaan realiseren. Denk hierbij aan het uitbreiden van de blauwe zone en het omdraaien van de rijrichting van een aantal wegen. “Het omdraaien van de rijrichtingen zal in het begin wennen zijn”, verwacht ook wethouder Coumans. “We zullen daarover zo goed mogelijk communiceren en de bebordingen aanpassen. Het hangt ook af van het gedrag van de verkeersdeelnemers. Houd rekening met elkaar, dan werkt het altijd beter.”

Foto: gemeente Nederweert

Advertentie

5 Reacties

  1. Kan iemand uitleggen waarom het omdraaien van de rijrichting beter is? Het blijft allemaal 1 richting natuurlijk. Serieus bedoelde vraag hoor.

  2. weggegooid geld en de burgers mogen het weer gaan betalen.
    Hag gewoon 2 richtings verkeer moeten blijven

  3. met andere woorden er veranderd niet alleen een bordje veranderen en moet dat zoveel geld kosten dat had ik nog wel veel goedkoper kunnen bedenken en waarom niet zoals het voor heen was 2 rijrichtingen op de stoep is toch geen plaats om te lopen door de reclame borden die nu geplaatst worden als ik nu naar de aldi of bakkerij wil moeten we eerst heel nederweert door dus wat veranderd er nu.

  4. Allemaal een grote onzin. De heren en dames van het Raadhuisplein menen dat nederweert een metropool is dat parkeerroutes nodig heeft. Ik vraag me af of nederweert er echt op vooruit is gegaan met al dat geklungel met die verkeerroutes? Mijn antwoord is nee, en een goede ambtenaar die me daar op andere gedachte kan brengen.
    Geldverspilling ten top! laat maar zwijgen over dat geneuzel over die randweg!!!!

  5. Inderdaad weer 2 rijrichtingen is geen luxe.
    Zo jaag je de winkels weg !
    Na vlijtig liesje hoogstwaarschijnlijk ook de Aldi op korte termijn .
    Gemeente luister eens naar de inwoners.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie