Skip to content

Spin in het web voor een mooier Weert

Redactie
10 oktober 2016 | 21:03

Advertentie

maaike-en-wernerVandaag is het in Nederland de Dag van de Duurzaamheid. Een mooie aanleiding voor een prijsvraag: “Op zoek naar het beste idee voor een duurzaam Weert” en voor een gesprek met duurzaamheidscoördinator Maaike van Roij van de gemeente Weert, de spin in het web voor een mooier Weert.

Duurzaamheid. Voor veel mensen is het nog een abstract begrip. Zonde, want het gaat over onze planeet. Onze toekomst. In wezen is het heel simpel. Waar het op neerkomt, is dat we samen de wereld mooier en schoner kunnen maken. Voor onszelf en voor de volgende generaties. Die opgave begint dicht bij huis, in onze eigen leefomgeving.

Je kunt hier eindeloos over praten, maar in Weert kiezen ze ervoor om het te doen. De eerste projecten zijn al afgerond. Zonnepanelen op alle basisscholen. Een eerlijk winkelen route in de binnenstad. Een vernieuwd Raphaëlpad met watertap, fruitbomen en een bijenhotel. Meer groen en ruimte voor fietsers.

Duurzaamheid is van ons allemaal

En daar blijft het niet bij. Voor de komende jaren staan er allerhande projecten in de steigers. Van klein en bescheiden tot groot en ambitieus. Denk aan elektrische oplaadpalen voor auto’s, een subsidieregeling voor groene daken en een onderzoek naar het opvangen van restwarmte via het openwarmtenet. Verder worden er de komende jaren in zes woonwijken zogeheten thermoscans gemaakt. “Met zo’n scan brengen we in beeld in welke huizen warmte verloren gaat. Het levert burgers waardevolle adviezen op hoe ze hun woning beter kunnen isoleren en zo energie kunnen besparen. Dit omvangrijke project, dat met Europese subsidie wordt ondersteund, pakken we samen op met de coöperatie Weert Energie, een groep inwoners die de krachten heeft gebundeld bij het opwekken van schone en betaalbare energie. Een fantastisch initiatief dat we van harte ondersteunen. Waarom? Omdat Weert Energie van burgers zelf is. Het onderstreept dat duurzaamheid van ons allemaal is. De gemeente kan ondersteunen, maar de bedoeling is dat mensen het zelf gaan doen en elkaar gaan inspireren”, vertelt Maaike van Roij, sinds twee jaar duurzaamheidscoördinator van de gemeente Weert.

Spil in duurzaamheid

Als coördinator ziet Maaike van Roij er op toe dat duurzaamheid op alle beleidsterreinen de aandacht krijgt die ze verdient. Rond dit belangrijke thema is ze in Weert de spin in het web die adviseert en ondersteunt waar het maar nodig is. Maaike is het eerste aanspreekpunt voor Weert Energie en individuele burgers met duurzaamheidsvragen, adviseert gemeentelijke collega’s en neemt deel aan duurzaamheidsoverleggen in de regio. Verder was ze nauw betrokken bij de oprichting van het Energieloket dat burgers adviseert bij het verduurzamen van hun woning. Last but not least voert Maaike in Weert de regie over diverse projecten rond energiebesparing en het opwekken van schone energie. De lijst van initiatieven is lang, maar kan nooit lang genoeg zijn. De opgave is immens. Op dit moment wordt nog maar 4 procent van alle energie in ons land via natuurlijke bronnen (zon, wind, water en biomassa) opgewekt. In 2020 moet dat 11 procent zijn, zo is landelijk afgesproken. Maaike: “Uiteindelijk willen we in 2050 energieneutraal zijn in Weert, wat betekent dat ons energieverbruik moeten halveren en dat we de energie die we nodig hebben op een schone manier moeten opwekken. Ter illustratie: om Weert volledig energieneutraal te maken, zijn 182 windturbines nodig. Of 2100 voetbalvelden met zonnepanelen. Om maar aan te geven hoe gigantisch de uitdaging is waar we met z’n allen voor staan.”

Die missie kan alleen maar slagen wanneer iedereen een bijdrage levert. Bijvoorbeeld door wat beter te letten op je energieverbruik of door je aan te sluiten bij de coöperatie Weert Energie. Verandering van gedrag begint zoals altijd met bewustwording. Zo begon het ook bij de duurzaamheidscoördinator van de gemeente Weert. “Mijn ogen gingen open toen ik thuis met een kilowattuurmeter het energieverbruik mat. Ik schrok daarvan, het zette me aan het zetten. En nadat ik zonnepanelen op mijn dak had laten leggen, dacht ik: waarom heb ik dat niet vijf jaar eerder gedaan? Het is niet duurder en ik lever een bijdrage aan een schonere wereld. Hoe mooi is dat!

Heb je een goed idee voor een duurzaam Weert; kleinschalig of juist groots? Doe mee aan de prijsvraag via heerlijk@weert.nl of plaats je idee op www.facebook.com/heerlijkweert. Meer informatie vind je op www.heerlijkweert.com.

prijsvraag-dag-van-de-duurzaamheid

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie