Skip to content

Peel in de vuurlinie (Foto’s)

Redactie
1 oktober 2016 | 19:00

Advertentie

peel-in-de-vuurlinie-eynderhoof-nederweert-eind-19Eynderhoof ging vandaag en gaat morgen terug in de tijd en wel naar de herfst van 1944. Kom kijken hoe ongeveer 130 acteurs in historische kledij en met authentiek materiaal uit de tweede wereldoorlog de bezettingsjaren en de bevrijding van een dorp uit de Peel nabootsen. Je bent getuige van de angstige momenten waarbij de mensen hun huizen en bezittingen moeten achterlaten om te vluchten voor het oorlogsgeweld als de strijd tussen de beide legers oplaait. In sommige gevallen pakken de mensen van het verzet hun wapens op om deel te nemen aan de strijd.

Peel in de vuurlinie

Tijdens de bezettingsjaren probeerden de mensen in de Peel er het beste van te maken. Het leven ging immers gewoon door, ook al was de Duitse bezetter alom aanwezig. Dat veranderde echter toen in oktober 1944 de strijd om de Peel in alle hevigheid losbarstte. In geklemd tussen de geallieerde en Duitse legers moesten de mensen met have en goed vluchten voor het oorlogsgeweld. Als dat tenminste nog kon. Niet zelden raakten burgers beklemd tussen de oorlogvoerende partijen. Ze zaten soms letterlijk in de vuurlinie. Ondanks de moeilijke omstandig heden proberen de plaatselijke ambachtslieden hun vak zo goed mogelijk uit te oefenen. Tot het moment dat de gevechten losbarsten. Rondom de stroopmakerij heeft de Duitse bezetter zich ingegraven en maakt er nog de dienst uit. Langzaam maar zeker rukken de geallieerden op…

Vandaag gemist? De gevechten zullen morgen ook nog een keer plaats vinden om 14.30 uur.

Advertentie

1 Reactie


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie