Skip to content

Historische brandweer demonstraties op Eynderhoof

Redactie
20 augustus 2016 | 12:56

Advertentie

naamloosTegenwoordig is water haast overal verkrijgbaar. De brandweer is echter meer in touw met brandpreventie en het redden van leven in geval van ongeluk of ramp. Eynderhoof besteedt met trots aandacht aan de helden van de rode wagens. Dit gebeurd op zondag 28 augustus. Met behulp van brandblusapparatuur uit lang vervlogen tijd worden de demonstraties gegeven en de bezoekers gaat deze middag nogal wat materieel zien uit vroeger tijden. In ieder geval voor iedereen de moeite van een bezoek aan het museum waard.

28 augustus

Voor de andere liefhebben wordt in de stroopmakerij op ouderwetse manier bier gebrouwen en is de kaasmaker actief. De ambachtslieden vertellen graag over hun hobby, maar u mag ook proeven van het bier en de kaas.  Alle ambachten zijn weer vol in bedrijf en in de herberg kunt U genieten van koffie met vlaai, uiteraard uit eigen bakhuis.

Als er vroeger brand was geweest in het dorp, dan zeiden de dorpsbewoners de volgende morgen dat de rode haan gekraaid had. Een oud gezegde dat misschien duidt op de kleur van de blusvoertuigen als ook om alle signalen die gegeven worden als er brand uitbreekt. Wie zal het zeggen. Wat we zeker weten is dat brand al heel veel erfgoed heeft verwoest en dat iedereen alert is op het uitbreken van de  verslindende vlammenzee waar alleen vakmanschap van de blussers een antwoord op hebben. Als je nu naar de brandweer van tegenwoordig kijkt, dan lijkt die nauwelijks op die van vroeger. Behalve de naam: die is nog altijd dezelfde!

Heel vroeger was er geen brandweer. Als er brand was, moest iedereen zelf maar zien dat hij op tijd vluchtte. Om de brand te blussen, mocht je blij zijn met de hulp van je buren. Toen de steden en dorpen groter werden, zagen de mensen in dat het belangrijk was het bestrijden van brand beter te organiseren. Anders zou er zo een heel dorp kunnen afbranden want in die tijd waren nog veel houten huizen. Er kwamen wakers en andere mensen die als er brand was te hulp konden komen. Het vervoer van de pompen en andere spullen was ook nog een probleem. Eerst kwam er een kar die geduwd moest worden. Later werden de brandspuiten getrokken met paarden. En weer later kwamen pas de echte brandweerwagens met zwaailicht en sirene, nog weer later de speciale auto’s met een lange ladder en hijskraan.

Het museum is geopend van 13.00 – 17.00 uur. Meer informatie is te verkrijgen via de website van Eynderhoof.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie