Skip to content

Ospelse molendag “van boer tot bakker”

Redactie
18 augustus 2016 | 11:07

Advertentie

Molenaar doet examen Korenbloem in OspelOnder het thema van “`van boer tot bakker” organiseren de molenaars van molen de Korenbloem op Ospel weer voor de  4-de keer de Ospelse molendag. Je wordt uitgenodigd om te komen  genieten van de heerlijke geur tijdens het malen van het graan.  Verder worden op deze bijzondere dag de machines die de boer vroeger gebruikte voor het zaaien en dorsen tentoongesteld.

Van boer tot bakker

Zo wordt het gehele proces van het graan bij de boer tot het malen op de molen in beeld gebracht. Zoals een tractor met een zaaimachine Saxonia van 1950. Een Claas Senator Maaidorser van 1970, en een Deutz 5505 tractor van 1968. Verder is er nog klein landbouw materialen te bezichtigen wat de boer vroeger gebruikte op de boerderij en het land. Deze machines zijn nog compleet zoals ze vroeger gebruikt werden bij het telen van het graan en geheel gerestaureerd. Op zondag vertellen de eigenaren zelf over het functioneren van deze machines en tevens het historisch verhaal van de boeren uit die tijd.

Ook is de nieuwe BUILMACHINE opgesteld en in werking die aangedreven wordt door de molen. De builmachine “zeeft” het meel waardoor bloem, gries en zemelen verkregen worden. Tijdens je bezoek vertellen de molenaars over het nieuwe maalkoppel – west wat gebruikt gaat worden voor het malen van meel voor de bakker en natuurlijk voor de particulier die thuis zijn brood bakt.

Op zondag is er bij de molen ook een markt van streekproducten zoals notenolie, Happy-ei, blauwe bessen, honing enz.  En natuurlijk is er koffie met vlaai of wafels verkrijgbaar. Ook op zaterdag is de molen open en te bezichtigen. Tevens is er op beide dagen een expositie van de kunstenares  Pim Timmermans van  PiT Art & Design uit Heythuysen. Pim ziet in het alledaags metaalafval de potentie van een kunstwerk. Ze combineert materialen tot kunstige gebruiksvoorwerpen en veelal figuratief abstracte kunst; dat wil zeggen, haar kunstobjecten geven de suggestie van een vorm. Eenieder kan erin zien wat hij wil. ‘Rest producten’ worden in het zonnetje gezet en stralen iets bijzonders en moois uit, waarvan jij kunt genieten.

De winkel onder in de molen is open tijdens deze dagen en het is mogelijk om diverse soorten meel te kopen. Voor meer informatie zie ook de website van de molen.

Overige activiteiten 2016:
–    Iedere 2e en 4e zaterdag van de maand is de molen te bezoeken.
–    10 en 11 september nationale Monumentendagen
–    1 en 2 oktober Limburgse Molendagen.

doek mole

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56

Advertentie