Skip to content

Laatste fase natuurherstel De Banen

Redactie
5 augustus 2016 | 15:58

Advertentie

vogelkijkhutDeBanen_HLI_5485Medio augustus start de laatste fase van het natuurherstel van het natuurgebied De Banen bij Nederweert-Eind. Afgelopen jaar werd de oostrand van het ven aangepakt en de Rietbeek verlegd, nu is de westzijde aan de beurt. Het wilgenstruweel zal worden weggehaald en de voedselrijke veenlaag wordt afgevoerd. Daarvoor is het noodzakelijk dat het ven wordt leeggepompt.

Waardevol
Het Sarsven en de Banen in een zeer waardevol vennencomplex bij Nederweert-Eind. Het gebied was al in de 19e eeuw bekend om zijn soortenrijkdom. Door ontginningen tot de jaren negentig van de vorige eeuw is maar een klein deel overgebleven. Door verdroging en inlaat van voedselrijk water bleek de soortenrijkdom grotendeels verdwenen. Door aankopen en uitruil van gronden rondom het vennencomplex kon aan een nieuwe toekomst gewerkt worden. In overleg met de overheid, agrariërs en andere streekbewoners is afgelopen jaren een totaal regionaal herstelproject opgezet. Dat wordt fasegewijs uitgevoerd.

Herstel
Vanaf 1992 is Het Limburgs Landschap al bezig met natuurherstel in De Banen. Die hebben destijds al tot een opvallend goed herstel geleid. Het project werd zo landelijk een voorbeeld van hoe hoopvol en effectief natuurherstelprojecten kunnen zijn. Afgelopen jaar vonden nieuwe herstelwerkzaamheden aan de oostzijde van het ven plaats en nu volgt het laatste deel van het natuurherstelproject op De Banen. Doordat het waterpeil in De Banen in de toekomst zal stijgen, is het noodzakelijk om het wilgenstruweel en de verveende ondergrond weg te halen. Door het verwijderen van de wilgen en het veraarde veen wordt voorkomen dat voedingsstoffen terechtkomen in het voedselarme ven van De Banen. De werkzaamheden worden eind 2016 afgerond.

Wandelplezier
Landschappelijk belangrijke boom- en wilgengroepen zullen behouden blijven zodat er mooie doorkijkjes ontstaan voor wandelaars en fietsers. Deze grootschalige ingreep zal zeker invloed hebben op de natuurbeleving bij De Banen. Na de werkzaamheden kan het ven zich weer vullen met regen- en grondwater en kan de natuur het weer overnemen. De bijzondere plantensoorten komen dan weer op. Via de nieuw aangelegde wandelroute met knuppelpad en vanuit de vogelkijkhut kunnen bezoekers de ontwikkelingen volgen. Maar eerst moet er stevig gewerkt worden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58

Advertentie