Skip to content

Nederweert Anders, nieuwe politieke beweging

Redactie
13 juli 2016 | 19:44

Advertentie

Nederweert Anders politiek 2Een 40-tal Nederweertenaren heeft de stoute schoenen aangetrokken en wil aan de slag met een nieuwe lokale politieke beweging. De groep maakt zich grote zorgen over de toekomst van Nederweert. Ook de wijze waarop de gemeentelijke politiek opereert en de belangrijke besluiten genomen worden, is aanleiding voor het initiatief. Op 6 oktober vindt er een informatiebijeenkomst plaats met als doel Nederweertenaren te informeren en te polsen of er animo is voor het initiatief.

De 40 Nederweertenaren hebben een open brief opgesteld waarin ze hun zorgen uitspreken:

  • Over de intensieve veehouderij en de risico’s daarvan voor gezondheid en milieu;
  • Over de Randweg, het miljoenenproject waaraan de gemeente zich lijkt te willen committeren;
  • Over de toekomst van de jeugd in Nederweert, hun huisvesting, hun werkgelegenheid, hun vrijetijdsbesteding

De brief is verspreid in de media en terug te vinden op Facebook

De thema’s die de groep aan de orde stelt, staan in het brandpunt van de belangstelling:

  • Op 12 juli jl. heeft de gemeenteraad met een nipte meerderheid de volgende stap gezet richting aanleg van de nieuwe randweg;
  • Recent is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de gezondheid van Nederweertenaren in het geding is als gevolg van de concentratie van intensieve veehouderij in onze gemeente;
  • Ook de jeugd in onze gemeente ondervindt grote problemen als gevolg van de recessie: moeilijk aan werk te komen, zelfstandige huisvesting is bijna onbetaalbaar, een afkalvend uitgaansleven.

Ook over andere thema’s heeft de groep uitgesproken ideeën. Rode draad daarin is een andere, meer bijdetijdse verdeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden tussen burgers en hun bestuur. Niet over het hoofd van de burgers beslissingen nemen, maar samen met hen. Andere politiek, samen aan de slag met de problemen van deze tijd!

Op 6 oktober wil de groep zich presenteren en Nederweertenaren overtuigen om zich bij het initiatief aan te sluiten. De groep wil vervolgens aan de slag met een Programma van standpunten en de voorbereiding van de verkiezingen voor de gemeenteraad in het voorjaar van 2018. De bijeenkomst vindt plaats in sporthal De Bengele.

OPEN BRIEF

AAN: alle mensen die ideeën hebben over de toekomst van Nederweert

Waar gaat het naar toe met onze gemeente? Wat is het perspectief van Nederweert?

De intensieve veehouderij: economische levensader of bedreiging van onze gezondheid?
Het aantal kippen, varkens en runderen is geëxplodeerd en blijft maar groeien. Grote, verdiepingen tellende, immense flats in het buitengebied waar op industriële wijze dieren worden vetgemest. Gezondheidsproblemen voor burgers stapelen zich op. Het milieu is het kind van de rekening . Maar de heersende belangen zijn niet gevoelig voor deze argumenten. Zo blijven we mogelijkheden bieden voor uitbreiding van en met agrarisch-industriële complexen in ons buitengebied.
Intensieve veehouderij-bedrijven uit Noord-Brabant zoeken het ruimhartige Nederweert op en zorgen ervoor dat we de onbetwiste nummer 1 aantallen dieren per hoofd van de bevolking zijn geworden. Wie stopt deze sluimerende aanslag op onze gezondheid en natuur? Waarom steeds maar doorgaan met het produceren van bulkvlees, dat grotendeels verdwijnt op de buitenlandse markt, terwijl mensen uit Ospel, Leveroy, Nederweert en Nederweert-Eind met de mest, stank en gezondheidsproblemen worden opgescheept?
Waar het om zou moeten gaan: een duurzame agrarische sector die uitgaat van producten van hoge kwaliteit, geproduceerd met behulp van milieu- en diervriendelijke methoden!

Randweg: de nek in de strop? En op wiens kosten?
Al decennia lang wordt in Nederweert gesproken over het doortrekken van de Randweg. Tot voor kort enkel door politici in de veilige wetenschap dat aanleg financieel waarschijnlijk onmogelijk zou blijven. Daar is echter verandering in gekomen: uit allerlei bronnen is geld beschikbaar gekomen en als de gemeente Nederweert zijn laatste spaargeld aanspreekt, lijkt het op het eerste gezicht te kunnen. Lijkt, want iedere tegenvaller (en die komen bij projecten van deze omvang!) is voor rekening van de gemeente. En dat kan snel in de papieren lopen! Wie daarvoor opdraait: de burger!
En welk probleem lossen we eigenlijk op met die Randweg van € 20 miljoen (of méér)? Méér verbinding tussen Budschop en Nederweert? Beleidsjargon! Of vermindering overlast van de huidige Rijksweg-Zuid? Voor zover die ernstig genoeg is, is het goedkoper met die mensen een regeling te treffen! En, nu de plannen concreter worden, lijkt het medicijn erger dan de kwaal: verstopping van de kern Nederweert, gevaarlijke situaties op de Molenweg. De plaatselijke machthebbers volgen de salami-tactiek: beetje bij beetje wordt het project ons door de strot gedwongen. Tot we ermee opgescheept zitten en ons geen raad weten met dit financiële blok aan ons been?

Hoe moet het dan wel?
Eerst goed kijken welke problemen we nu echt hebben en op basis daarvan in overleg met betrokkenen naar realistische oplossingen zoeken! Concreet: met de aanwonenden van de N266 aan tafel, beoordelen welke overlast er werkelijk is en daarvoor oplossingen treffen. Niet het beschikbare (externe) geld is leidend, maar de problemen die we moeten oplossen.

De jeugd heeft de toekomst!? Maar welke toekomst dan? Wat doet Nederweert om jongeren kansen te bieden?
De vooruitzichten van jongeren zijn niet bepaald alléén maar rooskleurig: de eerste generatie die het slechter gaat krijgen dan hun ouders, wordt al eens gezegd. Te pessimistisch? Misschien wel, maar zeker is dat onze jeugd voor grote uitdagingen staat. Problemen om een baan te krijgen, laat staan een vaste baan. Problemen om zelfstandige huisvesting te krijgen, leef- en recreatiemogelijkheden die soms helemaal niet meer aansluiten bij de leefwereld van jongeren, een uitgaansleven dat nog maar beperkt aanspreekt.

Natuurlijk is het niet alleen kommer en kwel! Onze aardbol anno 2016 biedt ook kansen als nooit te voren. Landsgrenzen en reisafstanden zijn relatieve begrippen geworden. Jongeren zijn bij uitstek geëquipeerd om nieuwe mogelijkheden te verkennen en kansen te verzilveren. Contacten leggen, nieuwe bedrijven opzetten, out of the box denken.

En wat kunnen we daar in Nederweert en Ospel aan doen? Kunnen wij dat soort problemen op de schaal van Nederweert-Eind en Leveroy gemakkelijk oplossen? Natuurlijk niet, dat kunnen wij niet (alleen). Maar we kunnen wel samen met jongeren aan de slag om ons voor te bereiden op hun en onze toekomst. Zorgen voor goede hulp waar die nodig is, voorzien in huisvesting, helpen bij hun zoektocht op de arbeidsmarkt, het faciliteren van jonge startende ondernemers, condities creëren voor een bruisend uitgaansleven. Maar het begint bij: jongeren betrekken bij het beleid, hen deelgenoot maken van de problemen van deze tijd en samen zoeken naar hedendaagse oplossingen. Jeugd heeft niet alleen de toekomst, jeugd bepaalt de toekomst. Dus moeten we jongeren betrekken. Mét jongeren praten in plaats van óver jongeren. De dialoog aangaan. Over hun toekomst!

Zo zijn er nog méér maatschappelijke thema’s die vragen om een actieve aanpak De tijd voor het nieuwe denken en nieuwe politiek in Nederweert is aangebroken.

Tijd om het tij te keren! Het kan anders, het moet anders. Maar daar hebben we jou voor nodig: frisse, eigentijdse geesten, mensen die open staan voor nieuwe oplossingen. Die niet gegijzeld zijn door bestaande belangen. Mensen die geloven in solidariteit, in duurzaamheid, die met beide benen op de grond staan. Die Nederweert weer op koers willen zetten: socialer, jonger, groener, duurzamer, slimmer!

Is dit iets wat jou aanspreekt? Doe dan met ons mee! Kom naar onze startavond op 6 oktober 2016 waar we dit met je willen bespreken(in sportcentrum De Bengele):
* Kunnen we een verbinding tot stand brengen tussen mensen die dit gedachtengoed delen?
* Is het mogelijk een beweging op gang te brengen die over bestaande partijgrenzen heen reikt?
* die frisse, weldenkende mensen in Nederweert verenigt in een groep die nieuwe politiek introduceert in Nederweert?
* Hoe komen we van woorden tot daden?

Dit zijn de vragen die we graag samen met jou willen beantwoorden. Dus kom. Op 6 oktober 2016 om 19.30 uur naar sportcentrum De Bengele en praat met ons mee!

WIJ WILLEN HIERMEE AAN DE SLAG! JIJ OOK?
Harry Hermans, Els Vaes, Jac Brents, Ruben Weekers, Evert Heemstra, Marlies Peeters, Harm Vaas, Fons Daamen, Huub Vissers, Patricia Reemers, Ton Weekers, Mart van de Mortel, Cor de Nijs, Sophie Weekers, Theo van Ekerschot, Daan Vaes, Koos Vaes, Job Verhijden, Frans Strijbos, Frank Veugen, Frank Voss, Jan Reemers, Ank Liesveld, Josette Strijbos, Theo Hoovers, Wiek Vaes, Jan Tindemans, Peter Crins, Annie van Boxtel, Hans Beelen, Otto Plantema, Yvonne Vaes, Frans Orbon, Riny Vissers, Jeanne Heynen, Jan Hartjes, Theo Burgers en Henny de Laat

Advertentie

18 Reacties

  1. Waarom kunnen zij niet accepteren dat de meerderheid er heel anders over denkt ?

  2. Als ik het verhaal zo lees, wat een pessimisten en tamelijk een groenlinkse gedoe!
    Wees eens meer optimistisch, zie wat er gebouwd wordt in Nederweert ga eens uit van je eigen mogelijkheden!
    En de tijden van de overvolle Brugstraat op zondagavond die komen nooit meer terug, das wahr einmal.

  3. De PvdA is het niet eens met een besluit en gaat zich vervolgens profileren als een nieuwe beweging Nederweert Anders… Beetje doorzichtig met nagenoeg alleen PvdA Leden en kinderen daarvan.

    Of veranderd de PvdAnders haar naam in Nederweert Anders…….?

  4. De boeren willen macht in de gemeente Nederweert. Hoe bereik je dit? door je aan te sluiten bij de partij die het voor het zeggen heeft in Nederweert… Het CDA dus. De kiezers van deze partij zitten vooral buiten Nederweert (kern) en zij bepalen wat goed voor “ons” is. Deze partij houdt ons in de wurggreep en hier moet een eind aan komen. Het wordt tijd dat er een CPN (Centrum Partij Nederweert) wordt opgericht!

    • Vergeet Partij Budschop, Ospel’s genot, Lekker Leven Leveroy en Begin van het Eind niet!
      Poltiek gaat nog leuk worden!

  5. Wat een klets verhaal weer over de intensieve veehouderij, alleen de laatste regel die klopt want dat doen we al. Ik heb al bijna 40 jaar varkens en voel mij nog kip lekker. Het laatst verschenen rapport van het R.I.V.M. wordt door provincie bestuurder Patrick v.d. Broek teleurstellend en weinig verrassend genoemd .

  6. Sluit je gewoon aan bij JAN!! Een lokale partij die al zich al vele jaren sterk maakt voor Nederweert en haar burgers. Niet een nieuwe beweging maakt het verschil maar de meerderheid in de gemeenteraad……

    • Daar heb jij zeer zeker een punt , Marcel Vossen.

    • Als je tegen alles stug NEE blijft zeggen omdat je beren op de weg blijft zien dan blijft oppositie de beste plek….

    • De oppositiepartijen hebben de laatste verkiezeningen een groot deel van stemmers niet kunnen overtuigen, want liefst 42% is toen niet opkomen dagen!
      En ik denk als deze trend zich doorzet dat 2 verkiezeningen verder de gemeenteraad namens een minderheid van de inwoners van Nederweert zit.
      En ik helemaal niets de laatste jaren gehoord, van de gemeenteraad hoe krijgen we de kiezers weer naar de stembus.
      En dat is in en intriest.

  7. Dit initiatief geeft aan dat veel inwoners over de huidige politiek ontevreden zijn. Goede zaak dat steeds meer mensen dit ook uiten.
    D’66 en SP staan ook aan de deur te kloppen. Zij zijn zich bewust van de onvrede in Nederweert. Of een nieuwe beweging (partij) de oplossing is, is nog maar de vraag.
    De oorzaak van deze onvrede aanpakken in plaats van symptoom bestrijding.
    Raadsvergaderingen brengen niet wat de inwoners willen en/of verwachten. De kloof tussen de politiek en inwoners wordt alleen maar groter.
    De huidige oppositie (JAN,PVDA)doet zijn best maar hebben een minderheid. De coalitie (CDA/VVD) bepalen. Zij zijn enorm “eensgezind” en zorgen er samen voor dat de besluiten meestal vooraf al vast staan. Kun je wel spreken van een coalitie?
    CDA: 8 zetels; VVD 2 zetels. In de praktijk is het 1 partij die bepaald. Dit is politiek gezien niet “gezond”; In feite is dit ook niet wat de keizers in 2014 gekozen hebben. De grote winnaars waren CDA en JAN. Heeft het CDA bewust gekozen om met een kleine partij in zee te gaan. Het lijkt erop. Lekker makkelijk: “grote broer neemt kleine broer (zus) aan handje mee”.
    Een nieuwe partij de oplossing?? Lijkt mij handiger om de huidige oppositie sterker te maken. Sluit je aan bij JAN of PVDA. Deze partijen laten duidelijk hun gezicht zien. Zijn positief kritisch.

    Voor de huidige coalitie partijen moet dit initiatief een waarschuwing zijn.

    Inwoners van Nederweert roeren zich!

    • Beste Tieske,

      Hoe bedoel je fris? Wellicht had je het nog niet opgemerkt, maar Nederweert Anders = PvdA!

      De huidige twee raadsleden, het bestuur, de oud-raadsleden en -wethouders van de PvdA. Iedereen heeft zich gecommitteerd aan de naamsverandering. Benieuwd wie zich laat foppen door de laatste reddingspoging van de (Partij van de) Nederweert Anders.

      Gegroet,

      (laat u niet) Foppe

    • Ik hen hun FB-account bekeken, is gewoon PvdA in een nieuwe verpakking.
      Dus oude wijn in nieuwe zakken.
      Gevestigde orde die de a.s. Tweede Kamer weggevaagd worden, doet zich voor als nieuwe volksbeweging trap er niet in!

  8. Nooit geen pvda,vvd,of cda meer deze hebben nederland cq nederweert al jaren naar de afgrond geholpen.

    • helemaal mee eens

    • ….Ik dacht dat ‘Henk en Ingrid’ overleden waren volgens Koefnoen. Maar zijn jullie nu opgedoken in Nederweert…?

      NB ‘Henk en Ingrid’. Een fictief Nederlands stel, dat wordt aangehaald in de politieke communicatie van en over de Nederlandse politicus Geert Wilders.
      Zij wonen in een koophuis in een Vinex-wijk. Ze hebben twee schoolgaande kinderen, een modaal inkomen en allebei een baan. Ze maken regelmatig gebruik van hun auto. Ze stemden volgens Geert Wilders zelf ooit op de PvdA en GroenLinks, maar nu op de PVV.

  9. GELUKKIG…..
    Het is tijd dat er verjonging in de Nederweerter politiek komt. Dat dit werkelijk een afspiegeling van onze Nederweerter samenleving is en dat er meer betrokkenheid is bij wat er in onze gemernte speelt
    Dus een goed intiatief; jongere laat van je horen!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie