Skip to content

Ken je iemand die een lintje verdient?

Glendi
12 juli 2016 | 15:00

Advertentie

Uitreiking van zes Koninklijke onderscheidingen NederweertAls je een Koninklijke onderscheiding krijgt, dan is dat een hele eer. De jaarlijkse ‘lintjesregen’ met Koningsdag is bij uitstek de gelegenheid om mensen te bedanken voor hun inzet voor de samenleving. Voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen voor Koningsdag 2017 moeten vóór 1 augustus bij de gemeente binnen zijn.

Iedereen kan iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. Daar komt veel bij kijken. Omdat veel informatie over iemand nodig is, maar ook omdat deze informatie moet worden verzameld zonder dat hij of zij erachter komt. Welke informatie is belangrijk? In hoofdlijnen gaat het om de bijzondere activiteiten die iemand onderneemt, het belang voor de samenleving en de periode waarin deze activiteiten zijn of worden verricht. Ook de tijd die hij/zij eraan besteedt, is van belang. Daarnaast is relevant dat de activiteiten aan de hoofdfunctie zijn verbonden en of dat deze vergoed worden. Als het gaat om inzet bij verenigingen, stichtingen e.d., dan moet ook hierover informatie in de aanvraag worden gegeven.

Koningsdag 2017: aanvragen vóór 1 augustus

Als je een Koninklijke onderscheiding aanvraagt, is het goed daarover eerst te overleggen met de kabinetschef van de burgemeester, de heer G. Bruijnaers. Het is namelijk van wezenlijk belang dat alle bijzondere verdiensten met alle gegevens bekend zijn. Je krijgt dan ook advies hoe je de aanvraag het beste kunt opstellen.

De burgemeester speelt overigens een belangrijke rol in de procedure: hij brengt advies uit over alle decoratievoorstellen aan de commissaris van de Koning. Nadat de Gouverneur zijn oordeel over het voorstel heeft gegeven, stuurt hij het naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke adviescollege geeft een zwaarwegend advies aan de betrokken minister die uiteindelijk beslist. Bij een positieve beslissing wordt de onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend. Het is tenslotte niet voor niets: “Het heeft Zijne Majesteit behaagd…”

Nu je de procedure kent, begrijp je waarom decoratievoorstellen zo lang van tevoren ingediend moeten worden. Voorstellen kun je het hele jaar indienen. Voor uitreiking ter gelegenheid van Koningsdag 2017 moet het complete aanvraagformulier met ondersteuningsbrieven uiterlijk 1 augustus 2016 bij de kabinetschef zijn. Dit is nodig, omdat mogelijk veel voorstellen moeten worden beoordeeld. Daarnaast moeten ook nog justitiële en politionele gegevens opgevraagd worden. Iemand moet namelijk van onbesproken gedrag zijn.

Ook kun je een onderscheiding aanvragen, bedoeld voor een speciale gelegenheid. Iemand kan bijvoorbeeld jarenlang vrijwilligerswerk hebben gedaan voor een vereniging die een jubileum viert. Zijn of haar verdiensten moeten dan wél een relatie hebben met die bijzondere gelegenheid. Decoratievoorstellen voor bijzondere gelegenheden moeten minstens vijf maanden van tevoren bij de gemeente ingediend worden.

In de folder ‘Kent u iemand die een onderscheiding verdient? Ere wie ere toekomt’, verkrijgbaar bij de receptie in het gemeentehuis, lees je er meer over. Kijk ook eens op de site www.lintjes.nl. Voordrachtformulieren zijn ook te downloaden. Of bel met de kabinetschef van de burgemeester, de heer G. Bruijnaers, telefoonnummer 0495 – 677 111.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_19-Huidinstituut-Purife-viert-2jarig-bestaan
Wie jarig is trakteert!
19 september 2024 | 12:00
Bak met kittens gedumpt Eilers Nederweert
”De kittens hebben hun moeder nodig!”
19 september 2024 | 11:10
19_09_2024 Speuren naar geuren en kleuren in de groote peel
Ruik de herfst!
19 september 2024 | 11:00
Oude-boerenbond-Staat-Nederweert-2
De initiatiefnemers gaan met de input aan de slag
19 september 2024 | 10:39

Advertentie