Skip to content

Eiland van Weert zorgt voor droge voeten en nieuwe natuur

Redactie
20 april 2016 | 11:11

Advertentie

klimaatbuffer Abeek - Bob Luijks - NatuurportretDe Weerter wethouder Harrie Litjens, bestuursleden Pieter van Melick en Jan Veltmans van de LLTB en Wouter Helmer van ARK Natuurontwikkeling hebben onder toeziend oog van gedeputeerde Daan Prevoo, hun samenwerking in het project “Eiland van Weert” bekrachtigd. Met de uitvoering van dit project wordt de regio Weert klimaatbestendiger: het landschap kan overvloedig regenwater goed opvangen, en in tijden van droogte kan het kostbare water weer benutten. ARK Natuurontwikkeling is trekker van Eiland van Weert.

In de bovenloop van de Tungelroyse Beek en rond het Weerterbos worden zogeheten klimaatbuffers gerealiseerd. Klimaatbuffers zijn natuurgebieden die overtollig regenwater opvangen en vasthouden. Dit voorkomt wateroverlast voor bewoners benedenstrooms. Daarnaast trekt de waterrijkdom van een dergelijke klimaatbuffer allerlei bijzondere planten, vogels en amfibieën aan. De gemeente Weert zal het stedelijk water rond Stramproy gaan bufferen. Dit nieuwe landschap vormt dan tegelijkertijd een mooi uitloopgebied naar de natuur van het GrensPark Kempen~Broek. De LLTB zal op 80 hectare landbouwgrond peil gestuurde drainage realiseren, zodat ook hier water langer vastgehouden wordt.  Verder wordt een hele reeks kleinere verbeteringen in het landschap doorgevoerd. In totaal wordt voor 7,35 miljoen euro in het landschap geïnvesteerd. De uitvoering loopt tot 1 juli 2017.

In het project Eiland van Weert werken LLTB, Gemeente Weert en ARK Natuurontwikkeling samen. ARK trekt het project. Waterschap Peel en Maasvallei, gemeente Nederweert, Natuurmonumenten, Limburgs Landschap,  Bosgroep en Vlaamse partners worden ook bij het project betrokken, maar voeren geen maatregelen in het gebied uit. Zo is onder meer afgesproken dat alle partijen bijdragen aan klimaatadaptatie.

Foto: Bob Luijks / Natuurportret

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie