Skip to content

Activiteiten in Eynderhoof (maart-april)

Redactie
17 maart 2016 | 9:00

Advertentie

Eynderhoof2016

Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is weer open! Er is in de afgelopen winterperiode weer veel gebeurd. Naast de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden en aanpassingen van een aantal gebouwen is de imkergroep druk bezig geweest met het inrichten van een bijzonder doe- en beleefgebied waar in het bijzonder de bijen en vlinders zich thuis zullen voelen. Verder is een speciale informatieruimte ingericht waar alle informatie over bijen en insecten te vinden is. In de loop van het nieuwe seizoen zal dit mooie stukje Eynderhoof worden geïntegreerd in een spannend speelbos en bijzondere groentetuin.

Activiteiten in Eynderhoof

Omdat er weer veel leuke, leerzame en plezierige activiteiten zijn gepland op Eynderhoof maken we een maandelijks overzicht met activiteiten voor de lezers van Nederweert24. Natuurlijk kun je ook altijd in de agenda van Nederweert24 kijken om te zien wat er op Eynderhoof allemaal te doen is.

Zondag 27 maart – Eerste Paasdag
Vandaag is de officiële opening van het nieuwe seizoen. Vandaag kunnen kinderen een paasstukje maken onder leiding van de siergroep van Eynderhoof. Tevens komt Marieke Kodde met een aantal jonge kuikentjes die natuurlijk nog warm gehouden moeten worden onder de warmtelamp. Heel leuk om deze jonge dieren te zien.

Maandag 28 maart – Tweede Paasdag
Veel van de oude ambachten zijn vandaag in bedrijf. Dat betekent dat er overal bedrijvigheid is in Eynderhoof. De smid slaat op het aambeeld terwijl een stuk verderop volop gewerkt wordt door de houtsnijders en de klompenmaker. Ook is er een kaasmaker actief en kun je proeven. De biermakers laten zien hoe bier wordt gebrouwen en ook dit mag geproefd worden. Kinderen kunnen een paasstukje maken onder leiding van de siergroep van Eynderhoof. De muziek wordt verzorgd door het duo Ari-Jana uit Meyel.

Woensdag 30 maart – Roofvogelshow
Vandaag komt valkenier Evelien met haar woestijnhavik Meeko op bezoek. Deze roofvogel was de afgelopen winter te zien in de TV-serie “Het geheim van Eyck”. Evelien zal een tweetal voorstellingen verzorgen waarbij zij de kinderen uitnodigd haar vogel ook eens op hun hand te laten landen. Papa en mama kunnen dan foto’s maken. Verder kunnen kinderen onder deskundige leiding van twee vogelkenners en kindergidsen uilenballen uitpluizen en bestuderen met een vergrootglas. Wat heeft de uil gegeten: was het een muis of toch iets anders!

Zondag 3 april – Lente in Eynderhoof
Grijp vandaag je kans….. Aai kalf, kuiken, kip, schaap, konijn, big en gans! Vandaag komt herder Marieke Kodde met haar KoddeKudde naar Eynderhoof. Er zijn geiten, schapen, konijnen, eenden, ganzen, kippen en varkentjes. Veel dieren hebben jonkies. Ook zijn er twee kalfjes. Kom ook naar deze leerzame leuke lentedag voor jong en oud. Kijk, luister, voel en ruik de dieren. Je mag de dieren aaien en knuffelen. Voor kinderen is er een vragenlijst gemaakt. Bijvoorbeeld hoe heet de verzamelnaam van dieren met veren? Weet jij het? Ga op zoek naar de antwoorden en verdien een dierlijk mooi cadeau.
In de stroopmakerij kun je zien hoe kaas wordt gemaakt. Uiteraard mag je ook proeven en vragen stellen. Enkele vrijwilligers demonstreren hoe in vroeger tijden boter gemaakt werd. Verder zijn veel ambachten in bedrijf en wordt de muziek verzorgd door accordeonist Fer Hendrix.

Woensdag 6 april – Kinderbakdag
Gezocht: Bakkersleerlingen groot en klein die met veel lol, aan de slag gaan met deeg en rol. Op kinderbakdag kunnen de kinderen zelf aan de slag met deeg. Met schort aan en muts op wordt er deeg gekneed, gerold, gevlochten en maken de kinderen een broodje en een vlaaitje. Het broodje wordt versierd met suiker, krenten of rozijnen en het vlaaitje wordt gevuld met spijs of pudding. Hierna kunnen de kinderen spelen of rondkijken en dingen doen, b.v. wassen, zagen, koffie malen met een kindergids. Ook bij de ambachtsman of vrouw valt veel te beleven.

Zondag 10 april – Wijn- en bierdag
Vandaag wordt in Eynderhoof wijn en bier gemaakt. Om deze licht alcoholische dranken te maken moet je vooral veel geduld hebben. Het hele proces duurt maanden voordat beide dranken voldoende gerijpt zijn om gedronken te worden. Vandaag kun je het resultaat zien en proeven. Wat begon met druiven, appels of andere vruchten wordt wijn. Wat begon met graankorrels wordt bier. Kinderen mogen de wijnmaker helpen met het persen van appels.
Ook kunnen kinderen deze dag een klompje schilderen naar eigen ontwerp. Wordt het een klein klompje of toch een iets grotere (wel tegen een kleine vergoeding). Tevens zijn er houtbewerkers aanwezig die hele mooie dingen kunnen maken, bijvoorbeeld ouderwetse tollen. Verder zijn vandaag veel ambachten in bedrijf en kun je in de herberg genieten van het heerlijke gebak dat door de bakkers op ambachtelijke wijze is gemaakt in het bakhuis.

Woensdag 13 april – Kindervlechtdag
Vlecht een mepper of vis met staart. Op deze middag kunnen kinderen met de mandenvlechters komen werken. Kinderen vlechten een mepper in de vorm van een vis met staart of vlechten een ander creatief voorwerp van wilgetakken. Ideeën genoeg bij de mannenvlechters. Ook kunnen de kinderen vandaag een klompje beschilderen naar eigen ontwerp. Kindergidsen staan klaar om te helpen. Ook gaan ze nog andere leuke dingen doen met de kinderen.

Zondag 17 april – Houtbewerkersdag
Vandaag presenteren de houtsnijders en de houtdraaiers zich. De houtsnijders maken en versieren allerlei gebruiksvoorwerpen. Dit Fries houtsnijwerk is een van de oudste hobby’s. Een enthousiaste groep houtsnijders demonstreert en geeft uitleg over de geheimen er van.  Ook de houtdraaier is actief en draait tollen. Anderen laten zien hoe je deze tollen een hele lange tijd kunt laten tollen. Er komt geen einde aan.
In houtzagerij ”Bi-j Maantje” worden met behulp van de verticale zaag, die stamt uit het midden van de 19e eeuw, bomen  tot planken en balken gezaagd. Je kunt een timmerman anno 1920 tegenkomen die op zoek is naar werk. Zo ging dat vroeger, vraag het maar aan de ouderen onder ons.
Er zijn demonstraties bokzagen en je mag het ook zelf proberen. 
In de herberg kun je genieten van koffie met vlaai dat door de bakkers op ambachtelijke wijze is gemaakt in het bakhuis. 
De muziek wordt verzorgd door accordeonist Jan Braakhuis.
De jonge bezoekers kunnen een houten vrachtwagen in elkaar zetten. Speelgoed dat vroeger heel gewoon was en nu nog steeds door kinderen wordt gebruikt om zich uren te vermaken.

Woensdag 20 april – Grote kinderdoedag met kindergidsen en huifkartocht
Zak- en stelten lopen, touw trekken, spring en zing, doe maar mee;
Touw trekken, kaats met de bal, kegelen, alleen of wedstrijd met z’n twee.
Vandaag gaan de kinderen met kindergidsen in wedstrijdverband allerlei volksspelen doen: kegelen, zak lopen, touw trekken, stelten lopen, touwtje springen, met knikker op lepel lopen, rijpen, beugelen. Te veel om op te noemen. Clown Guit is erbij en bezorgt de kinderen dolle pret! En of dat nog niet genoeg is krijgen de kinderen ook nog de kans een huifkartocht te maken.

Zondag 24 april – Zaai- en pootdag
Rond de klok van 14.00 uur wordt op de akker gedemonstreerd hoe in vroeger tijden met het paard de grond werd geploegd, geëgd en zaaiklaar werd gemaakt. Hiervoor zal ook de gerestaureerde oude tractor ingezet worden. Daarna wordt gedemonstreerd hoe met de schop en met paardenkracht aardappelen werden gepoot en hoe met een eenvoudig met de hand geduwd machientje bieten werden gezaaid. Ook kun je zien hoe de boer met de hand en de zaaikorf graan of kunstmest zaaide. Tenslotte wordt getoond hoe met een zaaiviool fijne zaden werden gezaaid. Deze demonstratie zal door een van onze gidsen van deskundig commentaar worden voorzien.

Woensdag 27 april – kinderen gaan aan de slag met de textielgroep
Kom erbij, doe mee en komt dat zien….. haak, brei, weef en borduur als Ot en Sien
Het is bijna mei. Vroeger werd er dan in de dorpen een Meiboom geplaatst; een teken van “nieuw leven”. Ook op Eynderhoof staat een Meiboom. Vandaag worden versieringen gemaakt voor deze boom. Bloemen van papier, linten knippen enz. Natuurlijk kunnen de kinderen ook andere leuke textiel spulletjes maken als armbandjes, weven of werken met de breivork. Er is genoeg te doen, de kindergidsen en ambachtslieden staan klaar om de kinderen een super leuke middag te bezorgen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie