Skip to content

Kerngroep Limburg Gezonder, waar staan we voor!

Redactie
26 februari 2016 | 14:41

Advertentie

buitengebied varkensstalINGEZONDENBRIEF

Op 24 februari had provinciaal gedeputeerde Patrick van der Broeck in Ospel, gemeente Nederweert, een gesprek met de Kerngroep Limburg Gezonder. Deze groep verwoordt de zorgen van minstens 18 organisaties, werkgroepen en verenigingen over de volksgezondheid in Limburg, met name in de zes Peelgemeenten. De gezondheid wordt bedreigd door de hoge uitstoot van stikstof, fijnstof en stank van grote intensieve veehouderijen. Daarnaast wordt de natuur ernstig aangetast, het buitengebied wordt vol gebouwd met megastallen en de daarbij behorende toenemende transportbewegingen zorgen voor grote verkeersonveiligheid op de plattelandswegen. Dat alles voor vleesproducten die voor 80 % naar het buitenland verdwijnen. Slechts 20 % van het geproduceerde vlees consumeren we in Nederland zelf terwijl we wél blijven zitten met de mest van 100 %. Ondanks de diverse overheidsbijdragen is het bovendien voor de ondernemers zelf financieel gezien al jarenlang een heilloze weg. Desondanks blijven de gemeenten doorgaan met het verstrekken van vergunningen voor deze grootschalige uitbreidingen, daarin gesteund door de provincie.

Samen met een aantal politieke partijen en een groot aantal burgers vindt de Kerngroep dat er een halt moet worden toegeroepen aan de toenemende hoeveelheid vee in fabrieksmatige stallen in het buitengebied van de provincie. Zij hebben daarover een Open brief geschreven aan het provinciaal bestuur en aan de bestuurders van de zes peelgemeenten. Tijdens het gesprek met de gedeputeerde kreeg de Kerngroep de gelegenheid om haar Open brief nader toe te lichten. Volgens hen zorgt elk extra varken en elke extra kip of kalkoen voor meer mest, fijnstof, stikstof en stank. De door de gedeputeerde veelgeprezen toepassing van luchtwassers, met name op de grote nieuwe bedrijven, doet daar niet veel aan af. Feit is dat er steeds meer mest komt, al dan niet met tussenkomst van een luchtwasser. Die mest moet ergens naar toe.

Sinds 2004 is het aantal varkens in de Peelgemeenten met 22 % toegenomen. Per inwoner telt de gemeente Nederweert nu meer dan 200 varkens, koeien, kalkoenen en kippen. Zet allemaal maar eens 200 (of meer) dieren in je eigen achtertuin, aldus de Kerngroep. En denk dan eens aan de dagelijkse hoeveelheid geproduceerde mest.

In het gesprek met de gedeputeerde voor landbouw en natuur bracht Patrick van der Broeck naar voren dat de Provincie zich met name richt op de innovatie van de toekomstige grote bedrijven. De Provincie stimuleert schonere stallen door toepassing van moderne technieken zoals luchtwassers, andere voeding van de dieren met als gevolg minder schadelijke stoffen in de mest etc. De landbouw moet daardoor over 10 of 15 jaar weer een lust voor het oog zijn. Dit zal naar verwachting gepaard gaan met een golf van sanering van kleinere varkens-, en kippenbedrijven. De Kerngroep ziet daarin kansen, indien de dan vrijkomende mestrechten door de Provincie worden overgenomen en direct afgeschreven.

De gedeputeerde reageerde niet op het belangrijkste item van de Kerngroep, te weten de gezondheid van de Limburgers. Wel gaf hij aan dat eerder Provinciaal landbouwbeleid geen succes is geworden. De Reconstructiewet voor het buitengebied en de opzet van grote geconcentreerde veehouderijbedrijven, ook wel LOG’s genoemd, heeft vrijwel geen resultaat gehad. Hoewel hij constateerde dat de standpunten van de landbouw en de burgers vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, wil hij zich inzetten voor een transparante en constructieve dialoog.

Daartoe gaf de Kerngroep Limburg gezonder enkele overdenkingen mee.

  • De vrijkomende mestrechten dienen door de overheid te worden afgekocht en direct worden afgeschreven.
  • Bij het beoordelen van aanvragen voor intensieve veehouderij dienen de belangen van de burgers even zwaar te worden meegenomen als de agrarische belangen.
  • De feitelijke handhaving op de vergunningen dient serieus te worden aangepakt. Niet langer kan worden volstaan met een theoretisch rapport bij de aanvraag daarvan.

Patrick van der Broeck zegde een Provinciale schriftelijke reactie op de Open brief toe.

De Kerngroep Limburg gezonder en haar brede achterban zal met kracht haar eigen weg vervolgen om te bereiken dat op korte termijn de provincie en de gemeenten paal en perk gaan stellen aan de uitbreiding van de intensieve veehouderij, zoals in de provincies Noord-Brabant en Gelderland goed mogelijk is gebleken. Ook zal de Kerngroep met behulp van een aantal politieke partijen proberen de regering in Den Haag te bewegen om de belangen van de burgers beter te beschermen in de nieuwe vestigingswet aangaande agrarische bedrijven die in 2018 van kracht moet worden. De Kerngroep stelt nadrukkelijk dat het niet de bedoeling is om alle vee uit Nederland te verjagen, zoals sommige agrarische bladen ons doen geloven. We willen dat er ruimte geboden blijft worden aan normale, maatschappelijk gezien gezonde agrarische veehouderij zoals melkvee-kringloopbedrijven en biologische landbouw.

Advertentie

1 Reactie

  1. In Nederweert wonen word steeds ongezonder.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie