Skip to content

INGEZONDEN BRIEF: Nederweert Leefbaar

Redactie
5 december 2015 | 18:00

Advertentie

Nederweert Leefbaar 7396INGEZONDEN BRIEF: Nederweert Leefbaar

De gemeente Nederweert en de provincie Limburg zijn geen millimeter opgeschoten met het terugdringen van de zware overlast, schade en gezondheidsrisico’s van de intensieve veehouderij in de gemeente Nederweert. Het tegendeel is eerder waar. Zij willen in de eerste plaats de intensieve veehouderij uitbreiden. Waarmee de stank en de vieze lucht blijven bestaan en misschien nog wel erger worden. Dat schrijft de actiegroep “Nederweert Leefbaar” aan de gemeente Nederweert en aan de provincie Limburg. De actiegroep komt tot deze conclusie nadat zij de rapporten van het project “Buitengebied in Balans” heeft doorgelicht.

Geregisseerde beeldvorming
“Wij denken zo langzamerhand dat het hele circus van Buitengebied in Balans is opgezet om te verbloemen dat het zittend CDA -VVD college de intensieve veehouderij wil uitbreiden. De stankgedupeerden en andere burgers in het buitengebied wordt zand in de ogen gestrooid met een flinke dosis communicatie en met dialoog trajecten. En de gemeente gaat hartlucht bijeenkomsten organiseren. Een soort slachtofferhulp aangeboden door de brokkenpiloot. Oogmerk van dit alles: de stankgedupeerden moeten berusten in hun lot.” Dat zegt een woordvoerder van de actiegroep.

Trojaanse paarden
De gemeente Nederweert werkt volgens de woordvoerder stiekem: “Hun uitbreidingsbedoeling heeft zij verpakt in een smakelijke hoeveelheid beleidsmayonaise. Neem dan de provincie. Die is eerlijk. De intensieve veehouderij moet kunnen uitbreiden. Dat schrijft zij in het Provinciaal Omgevingsplan en in de daarbij behorende structuurvisie. Ook zegt zij dat zij niets moet hebben van wettelijke maatregelen zoals de provincie Noord-Brabant treft. Limburg lost het op met communicatie, zo zegt de provincie. De provincie Limburg trekt ook openlijk schouder aan schouder op met de LLTB. Van de zomer richtte het duo zich met een appél tot een landelijke commissie voor de herziening van stanknormen. In het appél eisten de twee dat uitbreidingsrechten van intensieve veehouderijen in zwaar stank- belaste gebieden gehandhaafd moeten blijven. En de dat de overschrijding van de normen gehandhaafd moet blijven. Let op: een overheid die pleit voor blijvende normoverschrijding!”

Inmiddels heeft de provincie mensen naar de gemeente Nederweert gestuurd om geluiden van protest met communicatie de kop in te drukken. Zij ontwikkelen krachtige lobby boodschappen. Zij schrijven fraaie evaluatierapporten en zij bezoeken omwonenden van intensieve veehouderijen met uitbreidingsplannen. Met de impliciete boodschap dat verzet zinloos is. Alles is binnen de wet. Zij kunnen zich wel tot de ondernemer richten om bij wijze van gunst “iets extra” te doen. Deze Trojaanse paarden van de provincie helpen de intensieve veehouderij ondernemingen ook met subsidies en advies om wettelijke beperkingen te omzeilen. De gemeente Nederweert is enthousiast over het werk van deze Trojaanse paarden. Naar buiten toe wordt het werk gepresenteerd als “nieuwe wijze van werken door de overheid” en als “proeftuintjes”.

Waarschuwingsactie
Nederweert Leefbaar gaat bewonersgroepen in andere gemeenten waarschuwen voor de gevaarlijke Trojaanse paarden van de provincie.

Advertentie

10 Reacties

  1. Het CDA drama duurt voort……….., terwijl ons het belangrijkste mensenrecht is ontnomen, het inademen van schone, gezonde lucht.

  2. Opnieuw pure stemmingmakerij. Het bekende recept: We overdrijven eerst sterk de problemen, suggereren dat deze welbewust worden veroorzaakt en zelfs verder vergroot, dat er niets aan wordt gedaan en ja, dan brengen we nog een paar spoken in beeld om de onwetende burger nog ongeruster te maken en schrik aan te jagen en tot slot schieten we de verantwoordelijken af. Maar zelf met iets constructiefs komen, ho maar.

  3. En ik wil de mensen eraan herinneren dat deze actiegroep door van div. advertenties in het Weekblad een vurig pleidooibezorger van de 1a variant was.
    Nml. de verdiepte variant van hoe N266 nu loopt.
    En nu doen ze alsof ze de bezorgd zijn over het welzijn van de inwoners van Nederweertdorp.
    Mensen laat jullie niks op de mouw spelden.

  4. “LBN ziet spoken”??
    Denk niet dat de” doorsnee burger geheel onwetend is”. Zal toch niet waar zijn dat CDA en o.a. Meer Deskundige ervan uit gaan dat de inwoners van Nederweert ONWETEND zijn! alhoewel laatst heeft het CDA inderdaad geschreven (gezegd) dat de inwoners niet echt weten wat goed voor hun is en …………”.

    De mensen die vanavond De wereld draait door hebben gezien weten nu zeker dat het echt wel een serieuze zaak is. dhr. Jesse Klaver (partijleider GroenLinks 2e Kamer) stelde de veehouderij in de wereld aan de kaak. Het is aangetoond dat onze veehouderij voor ruim 18% mede veroorzaker is van de opwarming van de aarde. Dit is meer dan wat de totale logistiek als vervuiler aan de opwarming van onze aarde bijdraagt.
    Degene die het programma niet gezien heeft: “Uitzending gemist” kijken. ?Zeker de moeite waard.

    • Als je die sprookjesfiguren van GroenLinks gelooft dan zegt dat al genoeg.
      Kijk eens een keer voor klimaatinformatie op Climategate.nl
      .

  5. Willy,

    Je kop in het zand steken is echt niet de oplossing

  6. En maar Klagen over intensieve veehouderij en fijnstof / luchtvervuiling
    Maar wel met de kar vol ” Kilo Knallers” aan de kassa staan in de supermarkt.

    Zo lang het gros van de mensen niet bereid is om meer te betalen voor vlees / melk / Eieren zal intensieve veehouderij alleen maar toenemen.

  7. Roy,

    De kiloknallers in ons land is niet het probleem. Was dat maar zo, dan was het probleem snel op gelost. In Nederland wordt maar een fractie van de totale productie van vlees, eieren en kip geconsumeerd. De rest is allemaal export,
    Dit kwam ook duidelijk in het filmpje bij De Wereld draait door naar voren. Regenwoud gekapt voor de soja. Soja komt hierheen. Varken wordt vet gemest en geslacht. Vlees gaat naar buitenland. Mest, stank en afval blijven hier. Boeren krijgen slechte prijzen omdat er een overproductie is. Rare wereld toch?

    Volgens Meer Deskundige is GroenLinks “een sprookjesfiguur”. Betekent dit dat het CDA het alleen maar weet hoe het moet en wat goed is? Even proberen om de oogkleppen aftenemen.

    • Zoals ik al zei kijk eens een keer op climategate.nl
      En lees eens daar de artikelen van wetenschapsjournalist Marcel Crock ipv.naar die linkse poppenkast van de VARA en NPO te kijken.
      Dan kan krijg je een heel ander beeld van die hele klimaathype.
      En wat de boeren betreft als ze hier hun bedrijven moeten sluiten dan verplaatsen ze toch naar OostEuropa.

  8. Verplaatsen naar Oost – Europa. Het zou lokaal DE oplossing zijn, maar voor de overproductie niet. In Nederweert SCHONE lucht en geen STANK.

    Dat is pas echt “links” denken. Daar krijgt het CDA/VVD echt “kromme tenen van. Meer Deskundige je leert snel bij.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie