Skip to content

Onbalans groot in het buitengebied

Redactie
27 oktober 2015 | 9:54

Advertentie

BalansIngezonden brief

De gemeente schept graag een idyllisch beeld van het buitengebied, prachtig in balans. Daarmee draait de gemeente de burger een rad voor de ogen. De balans in het buitengebied van Nederweert is ver te zoeken. Een te dichte veestapel veroorzaakt aanzienlijke schade aan het milieu en bedreigt de gezondheid van mens en dier. Wekelijks verleent de gemeente vergunningen voor uitbreidingen. Stankoverlast en andere problemen nemen daardoor eerder toe dan af. Voor de stichting Nederweert Leefbaar met z’n achterban is de maat vol.

Om de uitstoot van fijnstof, stank en mest te verminderen en daardoor milieuvriendelijker te produceren zijn minder kippen en varkens nodig. Er zijn geen andere mogelijkheden meer, nadat de gemeente de zaak 30 jaar lang op z’n beloop heeft gelaten. Het kwartje is nog steeds niet gevallen bij de verantwoordelijk wethouder. Nog eens ……. Om de nadelige gevolgen van de intensieve veehouderij te stoppen, is een drastische afname van het aantal dieren noodzakelijk en niet, zoals bestuurders aannemen, met de best beschikbare techniek . Deze aanname is met harde feiten te beargumenteren.

Om verdere schade aan ons leefmilieu te voorkomen en gezondheidsrisico’s van de burger in de hand te houden, gaan we zeker niet:
Ruimtes opvullen en te makkelijk vergunning verlenen aan grootschalige productie, wat het korte termijnbeleid van onze gemeente voorstaat. Dit onder de noemer van duurzaamheid en innovatie. Wollig taalgebruik, dat niets met de werkelijkheid van doen heeft.

Een langere termijnbeleid dient ruimte en kansen te geven aan familie boerenbedrijven, die in deze regio thuishoren. Faciliteren van deze familiebedrijven, bij hun vernieuwingsslag naar kwaliteitsproducten en afzet in de regio, is de opdracht.

Met de kreet “economisch belang” overwoelt het grootbedrijf alles en iedereen en zadelt ons op met een industrieel ogend buitengebied (Overigens is dit economisch belang is aan veel kanten onderuit te halen.) Is dit wat we met z’n allen willen in onze plattelandsgemeente?

Bestuurders……..om de onbalans te herstellen, gaan we het aantal beesten verminderen, te beginnen met een stand still. Dit met een open vizier naar alle betrokkenen. Ook al roept het college naar buiten toe “burgerparticipatie is een must“, in de praktijk is dit maar ’n holle frase. Of het nu gaat over de inrichting van het buitengebied, het aanleggen van een randweg, of de centrumproblematiek, het echte luisteren naar de burgerbevolking is nog te vaak een farce.

“We praten en overleggen te pas en onpas, we drinken ’n glas………. doen ’n plas en alles blijft, zoals het was, of……….?

NEDERWEERT LEEFBAAR

Advertentie

30 Reacties

  1. Complimenten voor deze brief ! Helaas, het is niet anders………..

  2. Ben ik niet met je eens.

    Volgens de wethouder : “niets doen is geen optie……..” Burgers van Nederweert: dit betekent dat wij (burgers) iets moeten doen om dit een halt toe te roepen.

  3. Zo had ik het niet bedoeld Klaas, uiteraard ben ik het met jou een ! Google maar eens op, fijnstof kaart Nederland, dan begrijp je waarom hier iedereen aan het hoesten is. Economie gaat voor gezondheid…….., te gek voor woorden !

  4. Nederweert heeft de hoogste concentratie fijnstof van alle gemeenten in Nederland. Maar dat komt niet door de veeteelt hier hoor! (cynisch bedoeld uiteraard…).

  5. In het kort worden er diverse punten genoemd. Samengevat: burgers maken zich ernstig zorgen om wat er in Nederweert gebeurd.
    De grootste zorg van de burger is dat het bestuur en het overgrote deel van de Raad zich GEEN zorgen om Nederweert (of gezondheid van de burgers) maakt!

    In het Weekblad las ik deze week de cartoon: Het Poppenkast theater Raadhuisplein 1.. Het kon niet uitblijven.
    Dit geeft weer hoe veel inwoners van Nederweert het huidige bestuur van Nederweert zien.. Mensen worden niet meer serieus genomen, dit werkt als een boemerang: Mensen nemen het bestuur en politiek niet meer serieus en zien het als een poppenkast..
    Zou mw. Dieteren in haar afscheidsspeech voor deze ontwikkeling gewaarschuwd hebben?

  6. Onze wethouder Houtman strooit nog steeds met vergunningen voor megastallen. “Het is een verbetering, nieuwe technieken zorgen voor schone lucht ………”. Het dierenaantal groeit in Nederweert nog steeds..
    Staat dit in fel contrast wat de landelijke overheid en andere instellingen?
    De landelijke overheid laat weten (bij monde van de oud minister) ” ……………. er teveel dieren (varkens) zijn. Boeren moeten beter samen werken en een andere weg in slaan”.

    Vraag me af of de wethouder het nieuws volgt. Zou vanzelfsprekend zijn indien hij op korte termijn het roer om zou gooien ter bescherming van………………………

  7. De onbeschoftheid viert hoogtij in Nederland en Nederweert doet vrolijk mee. Wie is Nederweert Leefbaar, volksmenners, linkse rakkers, activisten, iemand met een kronkel in zjn kop? Ga de politiek in, in plaats van te stoken en op te ruien. In dit land geldt dat je een meerderheid nodig hebt om iets geregeld te krijgen. Dat is een groot goed. Als je met dit gedachtegoed moeite hebt moet je opdonderen naar betere oorden. En Tieske, ga je schamen met je suggestieve bijdrage. Bah bah.

  8. Waar haalt de gemeente die meerderheid vandaan.
    Door het gedwongen stemmen van de raadsleden?

  9. Nou Onkel, mij is echt niet duidelijk wat er onbeschoft is aan deze brief. Wellicht bang voor je eigen positie? Ik ben wel benieuwd wie of wat Leefbaar Nederweert is. Ik hoop een nieuwe politieke partij in onze gemeente. Mijn stem zullen ze krijgen.

    • De onbeschoftheid richt zich niet uitsluitend op deze brief, Marga. Dat zou bekrompen zijn. Het is de algemene toon in het publieke debat, dat ook online gevoerd wordt. In Nederland en in Nederweert. Steeds harder, steeds feller, steeds botter, steeds lomper, steeds agressiever. Feiten en fictie worden verdraaid naar eigen inzicht. Als je je gelijk niet krijgt dan ga je het halen. Diegene die het hardst schreeuwt en de grootste bek heeft, denkt het voor het zeggen te krijgen. Daar maak ik me zorgen over, jazeker. Ik had gehoopt dat je dat wel zou snappen.
      Kijk eens naar je opmerking. Je bent benieuwd wie Leefbaar Nederweert is, wie niet zou je zeggen, en geeft zonder dat te weten je stem weg. Is dat niet een klein beetje naïef? Let ook op het dedain waar Leefbaar Nederweert mee preekt. ‘Wij gaan de onbalans herstellen door het aantal dieren te verminderen, te beginnen met een standstill.’ Wat is dat voor onzin. Wie is wij en waar ontlenen ze het recht aan? Zetten ze boeren het mes op de keel, barricaderen ze stallen, of dreigen ze richting wethouders, iets waar Tieske mee lijkt te schermen. Dat effect creëer je met zulks geroeptoeter. Dom, dom, dom, dom. Ja, ik maak met zorgen. Ik wens je veel wijsheid Marga Coenen. Mijn stem krijg je niet.

    • Onkel, ik ben het zeker met je eens wat betreft het geroep en gescheld op social media dat steeds grotere vormen aanneemt.
      Maar eerlijk gezegd vind ik jou degene die hier in zijn bewoordingen onbeschoft is. Je hebt het al over opdonderen naar betere oorden, Tieske moet zich schamen, mij vind je naïef, je had gehoopt dat ik het wel zou snappen (maar dat doe ik niet, dus blijkbaar vind je mij dan dom). Zelf heb je over iedereen een oordeel dat je rondbazuint. Maar deze plek is juist bedoelt voor mensen om hun mening te geven, dus waarom jij dat dan wel zou mogen en anderen niet, dat snap ik dan weer niet. Ik vind het wel vernieuwend de manier waarop Leefbaar Nederweert zich profileert en het heeft wel iets mysterieus. Ik denk dat ze heus nog wel naar buiten zullen treden. Even geduld hebben.

    • Iedereen mag zijn mening geven, beste Marga. Dat is heel goed zelfs. Als ik bij jou de indruk heb gewekt daar anders over te denken, dan is dat vervelend, maar ook niet juist. Verruim je blik en probeer het punt te pakken dat ik wilde maken. Daar lees ik niks van terug.

    • De arrogantie ook: “ik wens je veel wijsheid” (kotssmiley).

  10. Als dat zo is zullen ze mijn stem zeker ook krijgen.

  11. In de Sahara leven per m2 meer planten en diersoorten dan op de maisakkers in Nederweert. Tevens is het grootste mensenrecht, leven in een gezonde omgeving en schone lucht om in te ademen. In Nederweert is welvaart belangrijker dan welzijn, ik sta echter voor een gezonde toekomst voor iedereen. Leefbaar Nederweert snapt dit tenminste, gezondheid gaat altijd voor geld.

  12. @de volgende generatie: In de Sahara leven meer planten……. Deuh!

    • Goed lezen Willy, niet meer planten maar wel meer soorten……

  13. Der Onkel, ik heb in mijn reactie alleen weergegeven wat ik deze en vorige week op het landelijk nieuws gehoord en gelezen heb. Ik mag aannemen dat jij dat ook gelezen hebt. Dit heb ik vergeleken met het lokaal beleid van onze wethouder en dan komen er toch vraagtekens naar boven.
    Dat dit zo’n reactie bij jou los maakt snap ik effe niet.

    • Tieske, als je het niet met Onkel eens bent, ben je blijkbaar te links en te dom. Ik zou er verder maar niet op in gaan, met dit soort mensen kun je toch niet discussiëren. Die zitten zo vast in hun eigen bekrompen denkbeeld, dat ze verder overal oogkleppen voor op hebben. Beetje jammer.

    • Beste Marga, je doet weer een aanname die niet correct is. Dat stelt me enigszins teleur. Meisje toch, hoezo te links? Leefbaar Nederweert heeft een mening. Die gaat uit van minder dieren door middel van een standstill. Deze standstill dient opgelegd te worden. Maar vanuit wie, vanuit wat, vanuit waar; vanuit een mening? Ik hoor er inhoudelijk graag meer over. Jammer is dat ze een stemadvies geven over een partij die (nog) niet in Nederweert actief is. Maar wie weet komt de partij er nog. Even geduld hebben, nietwaar Marga.

      Tieske, fijn dat je reageert. Ik las je verhalen vroeger altijd met veel genoegen op zaterdag in de krant. Je bent lange tijd uit beeld geweest. Gaat het goed met je? Ik lees nog steeds kranten en volg het nieuws. Het punt dat ik wilde maken is dat we dat gedrag, waar jij naar verwijst en waar we over lezen, niet moeten willen tolereren. Dat is mijn mening. Dat wilde ik kwijt. Van mij mogen mensen met zulke denkbeelden en gedragingen opdonderen. Ja Marga, dat mogen ze. Ben ik nu links, of rechts? Weet je wat, Der Onkel (dus niet den Onkel, Tieske), trekt zich even terug uit deze discussie.

    • Ik dacht dat iedereen zijn mening mocht geven, Marga. Maar wat doe jij nou, ook met modder gooien.
      Foei Marga, laat iedereen in hun waarde, en respecteer ieders mening

  14. Voor den Onkel toch neem ik aan. Een goed advies is waard om opgevolgd te worden. Bij deze.

  15. Der Onkel .Je neemt een wijs besluit. Ben er niet zeker van of je het nieuws inderdaad volgt. Zou dit wel het geval zijn dan weet je drommels goed dat er in de IV (zeker in Nederweert) iets moet veranderen. Niemand wil de boer het “mes op de keel” zetten.

  16. Pfff… En terwijl wij ruzie maken over welke partij het nu echt voor ons gaat oplossen gebeurt er niets.

    Kijk. 6.5, 7, 8 miljard mensen heeft een foot(d)print op deze planeet. Het varkenslapje is schijnbaar de industrie van deze streek. En ze zijn al kapot gefokt, gevoerd met genetisch gemanipuleerd graan, wat van de andere kant van de aarde naar hier moet komen, waarvoor bovendien regenwouden moeten worden gekapt…

    Zolang WIJ die varkenslap kopen, is de industrie nodig; jouw gedrag is het gelijk aan het gedrag van 100 miljoen anderen, ergens, willekeurig op deze planeet.

    Maar zolang je denkt dat het weg geven van je macht over je geld en je vrijheid aan een sukkelaar met een rode trui (blauwe trui, vuist met roos, glanzende groene letters) is er geen oplossing aan de lucht, want het GELD regeert. “tijdens verkiezingstijd zeg ik wat je maar wil horen.”

    Dus verander de wereld begin bij jezelf; Of accepteer de 10 miljard mensen en neem de stank erbij.

    Trouwens, onder de T.P.P wetgeving wint het geld altijd. ongeacht wat een lokale politicus wil; zie El-salvador versus OceaneGold (google het maar, en lees hoe ze ons allen langzaam pakken.)

    Maar goed; jullie gevecht is wat ze willen; stem rood groen blauw.

    maar doe vooral zelf NIETS.

    behalve vechten voor een kleur.

  17. @de volgende generatie: Dan moet je het goed schrijven: In de Sahara leven per m2 meer plant- en diersoorten…. Maar ook dan blijft mijn reactie Deuh! Geloof je het zelf?

  18. Beste Willy, het gaat niet over een streepje (-) meer of minder in een reactie. De essentie van het verhaal is dat er op de maisakkers nog maar een plant groeit, en dat is mais. De rest is allemaal kapot gespoten……….., met vergif dat vervolgens de gehele cyclus in gaat. In het grondwater, in dieren en insecten, en uiteindelijk dus ook in de mens.

  19. Ja Limburg wordt maar eens wakker want er moet een andere wind gaan waaien door deze provincie. Bij de buren (Brabant) zijn ze er klaar mee met deze wild groei van deze mega bedrijven. Daar hebben ze de neus vol van deze shit en is een stop op uitbreiding van het aantal dieren. Dus niet nieuw bouwen en dan wat met getallen, grafieken en slag-kreten alles recht spreken en de domme burger maar wat voor liegen.
    Mijn stelling is dan ook : meer beesten = meer shit = meer geur = meer stof = meer co2 = meer ellende.
    Mij is verteld dat zuivere lucht onder de eerste levens behoefte valt net als schoon water, wonen en voeding. Maar zolang wij hier in deze provincie en gemeente blijven stemmen op een partij met een gristelijke inslag en maar blijven geloven dat we steun krijgen van krachten van bovenaf zal hier niet veel veranderen.
    Wat ook kan helpen is dat we naar ons zelf kijken en dat we eens wat anders op ons het bord leggen dan vlees en over gaan naar iets anders wat ook smakelijk kan zijn en geen gevaar is voor onze zuivere lucht.

  20. Goede gedachte Gerard 1:”een lapje vlees minder op je bord………….”. Alleen ‘t lost niets voor Nederweert op. Het vlees wat hier geproduceerd wordt is “ietsje meer dan wat Nederland zelf nodig heeft.
    Een goed uitgangspunt: Nedeland produceert alleen wat Nederland consumeert. .Eergisteren een goed programma op t.v. gezien. De boer levert rechtstreeks aan de slager/bakker. Slager keurt/koopt het varken/rund in de stal. Geen tussenhandel. goede kwaliteit. Goed inkomen voor boer en slager en ….leuke prijs en gezond eten voor de consument.
    Ik kan mij nog herinneren dat vroeger bij ons thuis ook de slager het varken en de koe kwam kopen.. Blijkbaar toch zo gek nog niet.

  21. Hier een ouder stuk uit het NRC over deze problematiek:
    http://www.behouddeparel.nl/cms/?q=download/file/fid/976

    En hier een recente aflevering van Zembla:
    http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/27-05-2015

    Ik merk bij mijn zoektocht op internet dat er vooral tegengeluiden te horen zijn die allemaal naar elkaar verwijzen. Een mooie cirkel waardoor er behoorlijk veel ruis maar weinig feiten naar boven komen.. Ik heb 2 wat meer onafhankelijke artikelen/sites hierboven neergezet.
    Echter recent onafhankelijk materiaal met voors en tegens ben ik nog niet tegengekomen.

    Fijnstof is een groot probleem in deze regio, overmatig gebruik van antibiotica in de vleesindustrie ook. Daar staat tegenover dat we met minder oppervlakte meer monden moeten voeden. Mega-stallen hoeven niet perse slecht te zijn. Mits goed opgezet en gehandhaafd kunnen ze juist een deel van de oplossing zijn. Minder vervoer, minder stankoverlast door de stallen juist te concentreren in een kleiner gebied en deze grote stallen uit te rusten met goede wassers. De gassen van de ontlasting kunnen worden afgevangen en worden gebruikt voor de energievoorziening wat direct een positieve invloed heeft voor milieu.
    Dit maakt ook weer interessant om een slagerij in de buurt te huisvesten. Dit gaat niet met kleine stallen want daarvoor zijn de investeringen gewoon te groot.
    Het is een illusie om te denken dat we zonder megastallen kunnen. Behalve gedwongen minder vlees eten is er naar mijn inziens geen alternatief.

  22. Nederweert zit overvol. De gevolgen ervaren we dagelijks. Bedrijven op de juiste plek waar de Limburger trots op kan zijn, is een prima zaak. Voor Nederweert is bijna geen juiste locatie meer te vinden. dus…………….
    Veel monden moeten gevoed worden……….Mee eens. maar……….er is zelfs op Europees niveau een overproductie van vlees.!
    Waarom dan nog steeds meer , met als gevolg dat de prijzen steeds meer onder druk komen en de kleine zelfstandige het loodje moet leggen. Is dat wat we willen?

    De echte Nederweertse Familiebedrijven moeten een kans hebben en behouden. Met de huidige visie van ons bestuur hebben zij geen mogelijkheid om te overleven. Ze worden overrompeld door onze Brabantse buren.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie