Skip to content

Historische treinreis krijgt geen toestemming

Redactie
9 oktober 2015 | 12:10

Advertentie

Antje van de Statie ExpressDe voor geplande en volledig georganiseerde historische passagierstreinreis van Weert via Hamont naar Antwerpen is op last van de Belgische veiligheidsautoriteit DVIS op het allerlaatste moment afgelast.

Historische treinreis krijgt geen toestemming

Hoewel de treinen een Internationale RIC-goedkeuring hebben en daarmee op alle Europese spoornetten mogen rijden, neemt de DVIS stelling dat er opnieuw een toelating moet worden aangevraagd. De reden hiervoor is voor zowel de exploitant van de historische treinstellen – Railpromo – als de organisator – Antje van de Statie B.V.– onduidelijk. Railpromo en Antje van de Statie B.V. zijn door deze voor hen onbegrijpelijke afwijzing volledig en onaangenaam verrast. Ook de ontvangend schepen Koen Kennis van de stad Antwerpen vindt het bijzonder spijtig dat de treinreis en ontvangst geen doorgang kan vinden.

De door Railpromo gebruikte treinen voldoen aan alle Europese en wet- en regelgeving conform de RIC-standaard en rijden al meer dan veertig jaar over het Belgische spoor. De RIC-verklaring die aangeeft dat een trein voldoet aan alle eisen voor internationale exploitatie is voor de treinen van Railpromo afgegeven door de Nederlandse veiligheidsinstantie. Deze RIC-verklaring is geregistreerd door de European Standard Vehicle Registration waardoor de treinen op alle spoornetten in Europa moeten worden toegelaten. Aan Nederlandse zijde hebben het Ministerie van Economische Zaken (Directoraat Agro en Natuur) en ProRail en aan Belgische zijde Infrabel en de NMBS (Nationale Maatschappij de Belgische Spoorwegen) hun volledige medewerking en waar nodig noodzakelijke toestemmingen verleend.

Donderdagmiddag kreeg de organisatie via Railpromo het bericht doorgestuurd van NMBS dat de voorgenomen reis, op last van de DVIS, was geannuleerd. Tot donderdagavond 8 oktober is op verschillende (directie)niveaus overleg geweest met relevante en bevoegde instanties in zowel Nederland als België om tot een oplossing te komen, maar die hebben tot niets geleid.

Zowel de organisatoren als Railpromo geven aan dat alles in het werk zal worden gesteld om de historische treinreis van Weert via Hamont naar Antwerpen op een latere datum alsnog doorgang te laten vinden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie