Skip to content

PvdA Nederweert in overleg met jonge agrariërs

Redactie
18 september 2015 | 14:15

Advertentie

PvdA NederweertDe afgelopen tijd heeft de PvdA Nederweert de nodige artikelen gepubliceerd over de intensieve veehouderij. Steeds vaker worden zij door verontruste burgers benaderd vanwege de op handen zijnde bouw van grote veestallen. Dit komt vooral omdat de provincies Noord-Brabant en Gelderland dergelijke activiteiten niet meer toestaan, behalve als het gaat om normale gezinsbedrijven.

Met name de grote industriële varkensondernemers van buiten Limburg vragen nu massaal vergunningen aan in Limburg, dus ook in Nederweert. Een provinciaal Gedeputeerde sprak onlangs van meer dan 250 aanvragen van buiten de provincie voor grote nieuwe stallen in Limburg sinds dit jaar.

In het belang van de volksgezondheid, natuur, bodem en het grondwater vinden zij dit een uiterst ongewenste en zorgwekkende ontwikkeling, zoals zij eerder al in hun artikelen aangaven. Die publicaties waren aanleiding voor een groot aantal burgers, gedupeerden, verenigingen en organisaties om met de PVDA in contact te treden. Samen met hen wordt nu gezocht naar meerdere mogelijkheden om deze invasie te stoppen. In de eerste plaats door in de raadsvergaderingen de aanvragen af te wijzen. Helaas stemt momenteel het grootste deel van de raad, lees CDA, VVD en JAN, gewoon overal vòòr. Daarnaast is de PVDA in overleg met hun leden in de Provinciale Staten in Maastricht om ook daar de belangen van de burgers te bepleiten.

Minstens zo belangrijk is dat de partij ook in overleg is met het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) Midden Limburg. Deze jonge ondernemers hebben ook hun zorgen over de toekomst als veehouder. Zij vragen meer duidelijkheid over het standpunt van de PVDA inzake de intensieve veehouderij. In het overleg heeft de PvdA duidelijk gemaakt niets tegen de normale agrarische gezinsbedrijven te hebben. Wel blijven ze van mening dat de gezondheid van mens en natuur direct wordt bedreigd doordat er gewoon veel te veel vee is in de gemeente Nederweert. Per inwoner zijn er momenteel meer dan 200 varkens, koeien en kippen. Dit betekent teveel fijnstof, stank, ammoniak enzovoort, ook indien moderne technieken worden toegepast. De stikstof en fijnstof komt dan immers op andere wijze toch nog in het milieu.

Het beste zou zijn als grote nieuwe aanvragen van elders kunnen worden afgewezen. Daar kan de provincie Limburg voor zorgen, door dezelfde maatregelen te nemen als in Noord-Brabant. Dit komt direct ook de eigen agrarische gezinsbedrijven ten goede. Het AJK is zich daar ook van bewust.

PvdA Nederweert blijft zich inzetten voor algemene vermindering van de veestapel, daarin gesteund door afdelingen van nog vijf andere gemeenten en de provinciale fractie. Als je vragen of suggesties hebt, neem dan gerust contact op. Er is vast een PvdA-lid bij jou in de buurt. Zie www.nederweert.pvda.nl

Advertentie

5 Reacties

  1. Ik mis in dit artikel het woord “Dierenwelzijn”!!!
    Dat het CDA en de VVD voor deze onzalige uitbreiding zijn verbaast me niet. Puur winstbejag ten koste van ALLES, maar dat JAN zoiets steunt is zeer slechte reclame voor dat partijtje.!!!

  2. Nou PvdA volgens mij moeten jullie je huiswerk nog eens doen. JAN is al jaren kritisch t.a.v dit onderwerp en hebben zelfs meerdere keren een standstill beleid voorgesteld. En ja hoor de PvdA stemde daar steeds niet mee in…….Fijn om te horen dat ook deze partij inziet dat het dus anders moet. Nu wel even met je landelijke PvdA top spreken, zodat ook zij de wet wijzigen. Je kunt wel tegen zijn, maar als de wetgeving niet strenger wordt heeft het geen zin….. Dus PvdA doe je best, overtuig je collega’s in het kabinet en zorg dat Nederweert niet nog meer vee erbij krijgt. Namens alle inwoners alvast bedankt!!!

  3. Nog steeds niks over dierenwelzijn, het is wel duidelijk PVDA en JAN

  4. Zo te zien waait er een andere wind door de PVDA. Ik ben blij dat ook zij in zien dat hier in de Gemeente Nederweert wat gedaan moet worden aan deze wild groei van IV (intensieve veehouderij). De kleine agrarische ondernemer wordt de nek omgedraaid en de plaatselijke bewoners worden bedwelmd door deze mega bedrijven. Als je daarbij onze wethouder hoort op een plaatselijke TV kanaal die daar verkondigd dat het een goede zaak is dat deze bedrijven komen en ontkent dat dit Brabanders zijn die hun provincie vaarwel zeggen omdat de IV aan bande wordt gelegd en daarom hier naar Midden Limburg komen omdat onze provincie ligt te slapen. Deze wethouder is niet van op de hoogte dat er op dit moment in Nederweert aanvraag is voor de bouw van nieuwe stallen om 100.000 varkens meer te houden. Als je dan ook nog beweerd dat dit een verrijking is voor de werkgelegenheid (Polen) de handel ( LLTB ) economie ( RABO ) dan kan ik maar een conclusie trekken dat deze wethouder een trekpop is in naam van CDA- VVD.
    Ik ben blij dat het JAN nu niet meer alleen staat en dat de PVDA nu ook aansluit om deze wedloop in de IV een halt toe te roepen. Het laatste wat ik nog gehoord heb is dat ook binnen het CDA begint te rommelen en dat daar niet alle neuzen meer de zelfde kant uit staan als het gaat over IV.
    Dus alles samen gevat er is nog hoop dat het nog goed komt

  5. Prettig om te lezen dat de PVDA, wat betreft de IV een andere koers in geslagen is.. Het lijkt erop dat de visie van de PVDA sinds zij niet meer in de coalitie zitten sterk gewijzigd is. Zet de PVDA dit door?? Deze vraag stel ik omdat deze partij tijdens de coalitie (CDA,VVD,CDA) nooit een kritisch noot heeft laten horen. Goed dat JAN de IV altijd kritisch gevolgd heeft en regelmatig tijdens de raadsvergadering vragen en voorstellen heeft gedaan.. Dank zij JAN en Leefbaar Nederweert is er een gezonde discussie in op gang gekomen.
    Dat in de toekomst zowel JAN als de PVDA de IV kritisch volgen geeft de Nederweertenaren moed.
    Wethouder Houtman is indirect de woordvoerder van de agrarische sector geworden. Hij is toch oh zo blij met de megastallen. Heeft nog niet door dat de eigen ondernemers fors in de knel komen en dat meer dieren meer transport en mest betekenen. De sector bouwt al meer dan 25 jaar en gebruikt steeds de laatste technieken: resultaat stank en overlast is alleen maar toegenomen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie