Skip to content

Opvang asielzoekers in Van Horne Kazerne Weert definitief

Redactie
11 september 2015 | 11:40

Advertentie

Sluiting KMS WeertDe gemeente Weert maakt bekend dat er 1000 personen opgevangen gaan worden in de Van Horne Kazerne in Weert. De opvang is voor de duur van vijf jaar.

De opvang zal zo snel mogelijk openen, afhankelijk van te volgen procedures en (verbouwings)werkzaamheden. Burgemeester Jos Heijmans: “Wij zijn al geruime tijd in gesprek met het COA en nemen nu onze verantwoordelijkheid. Wij willen onze ogen en oren niet sluiten voor de mensonwaardige beelden die dagelijks via de media onze huiskamers binnenkomen. Nadat wij vorige week een concreet verzoek van het COA kregen, hebben wij even bedenktijd genomen om een goede afweging te kunnen maken. Er is geen twijfel bij het college van B&W over de noodzaak en urgentie om de stroom vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden.

Asielzoekers in Van Horne Kazerne Weert

Er is momenteel sprake van een substantiële verhoging in de asielinstroom binnen Nederland. Omdat er op dit moment al een tekort is aan opvangplaatsen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten snel mee te werken aan het verzoek van COA. Burgemeester Heijmans: “We begrijpen dat het recente vertrek van de KMS uit Weert emotioneel hoog zit bij onze inwoners. Dat voelen wij als bestuur ook. Toch mag deze emotie niet onze verantwoordelijkheid in de weg staan om te zorgen voor de medemens.

Informatie voor omwonenden
Gisteren zijn in de media al berichten verschenen over de opvang van vluchtelingen in Weert. Niet alle informatie in die berichten is juist. De gemeente heeft daar niet op gereageerd omdat de besluitvorming nog niet zover was én ze de omwonenden van de kazerne graag als eerste wilden informeren. De gemeente vindt het jammer dat de zorgvuldige en volledige informatievoorziening die was voorbereid, daardoor enigszins is verstoord. Vanochtend hebben de omwonenden een brief gekregen. Ze worden daarin uitgenodigd voor een informatiemarkt op maandag 14 september. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden kunnen daar hun vragen stellen. Op deze avond zijn vertegenwoordigers van het COA, organisaties die op een AZC werken en de gemeente aanwezig om vragen te beantwoorden. Deze avond vindt plaats op maandag 14 september van 19.30 tot 22.00 uur in het stadhuis van Weert, Wilhelminasingel 101.

Afspraken met COA
De leegstaande Van Horne Kazerne is vanwege de nog aanwezige faciliteiten en de grootte van het terrein bijzonder geschikt voor tijdelijke opvang van vluchtelingen. Het COA huurt het terrein voor de duur van vijf jaar van de eigenaar van het terrein, het Rijksvastgoedbedrijf. Op dit moment worden via een Bestuursovereenkomst afspraken gemaakt over de inrichting van het terrein en de begeleiding van de asielzoekers. Ook wordt er gekeken op welke manier er onderwijs wordt aangeboden aan de kinderen. De gemeente ontvangt voor de opvang van de asielzoekers en het organiseren van diverse faciliteiten een vergoeding. Hierdoor is het mogelijk om de opvang zoveel mogelijk budgettair neutraal te laten plaatsvinden. Het COA heeft enkele weken tijd nodig om de Van Horne Kazerne geschikt te maken voor de opvang. Deze tijd is o.a. nodig voor het opknappen van bepaalde ruimtes, plaatsen van keukens, sanitair, bedden etc.

Medegebruik van het terrein
De Van Horne kazerne ligt in het gebied Weert-West. Er spelen verschillende ontwikkelingen in dit gebied rond de (paarden)sport, recreatie, toerisme, onderwijs en cultuur. Burgemeester Heijmans: “In de structuurvisie voor het gebied past geen terrein met een gesloten karakter. Eén van de voorwaarden die we hebben gesteld aan het COA is medegebruik van het terrein. We gaan uit van medegebruik van de sporthal, het parkeerterrein en mogelijk andere leegstaande gebouwen. Verder zijn we o.a. in gesprek over het openstellen van de Nelissenhofweg. COA heeft aangegeven zeer open te staan voor samenwerking met anderen. Dat biedt ruimte voor andere initiatieven om aan te haken op dat wat het AZC doet of eventueel los daarvan plannen te ontwikkelen. Over het medegebruik van het terrein en de ontwikkelingen in Weert-West zijn we in gesprek met de Provincie Limburg.

Bewoners van een AZC
In Weert komen asielzoekers die al enige tijd in Nederland zijn opgevangen. Een asielzoeker verblijft op een AZC totdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft beslist over zijn asielaanvraag. De asielzoeker weet dan of hij in Nederland mag blijven of niet. De bewoners van een AZC kunnen allerlei nationaliteiten hebben en bestaan uit alleenstaanden, gezinnen en kinderen van 0-18 jaar. In het AZC zorgen de bewoners zoveel mogelijk voor zichzelf. Ze krijgen begeleiding gericht op de fase waarin zij in de asielprocedure zitten. Denk aan oriëntatie op de Nederlandse samenleving, voorinburgering of de voorbereiding van de terugkeer. Burgemeester Heijmans: “Weert kenmerkt zich door gastvrijheid en een cultuur van samen aanpakken. In dat licht wil ik iedereen uitnodigen om een positieve bijdrage te leveren aan de komst van de bewoners van het AZC in Weert.”

Advertentie

7 Reacties

  1. Genereerd dit ook een aantal nieuwe banen voor de regio ?

  2. Goede vraag, in elk geval zal het kooplustigen opleveren in het centrum, en wie weet ook drankgebruik

  3. Beveiligers in het AZC?

    Ambulance staat ook wekelijks in Budel dorplein, dus ook extra werk gelegenheid.
    Politie is bijna dagelijkse kost.

    En ze zullen zich vast ook wel te groot voelen om zelf te koken en schoon te maken, dus wellicht daar ook banen?

  4. Jullie vinden het vooral belangrijk dat er banen gecreeerd worden. Echter ben ik van oordeel dat deze mensen TIJD GENOEG hebben om de boel te onderhouden en te zorgen voor de maaltijdvoorziening. Ze mogen blij zijn met de kost en inwoning die zij krijgen wat iets is waarvoor ik elke dag moet werken.

    Hongarije was ze te min, ze weten waar ze beter kunnen krijgen.

    Ik vind het spijtig dat de bewoners van Weert zo voor de gek zijn gehouden door hun bestuurders.

    Het klopt wat Maaike zegt dat wekelijks de politie en ambulance moet komen opdraven bij het Azc in Budel. Zie P2000.
    Hier hoeft Weert echt niet blij mee te zijn.

    Ik ben blij dat Nederweert geen leegstaande gebouwen heeft!

  5. Tjeh elke mins heet un kuutje nuudig,

    As t mer beej dees minse mer tiedelijk is en as t int eige land weer wat veiliger is
    Det ze trug willen ,, waat ig betwieefel

  6. Superwoman kan blij zijn dat ze in Nederweert geboren is.

  7. Ich zeg uch det dao unne haup van die IS kloeetzek beejzitte. Dan heet Europa over un paar jaor (en misschien al vul ieerder) pas echt un probleem…


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie