Skip to content

Ingezonden brief: Nu ook grote varkensstal op de Heijsterstraat

Redactie
8 juli 2015 | 19:30

Advertentie

Bewonerscollectief Boeket 4725Na de Hagelkruisbaan komt er nu ook een grote varkensstal op de Heijsterstraat 21-23 in Nederweert. Op de plaats waar in maart 2013 een varkensstal is verwoest door een brand ligt een vergunningsaanvraag voor een nieuwe varkensstal met twee verdiepingen. De stal wordt 65 meter lang, 60 meter breed en 11 meter hoog. De stal moet de modernste varkensstal van Nederland worden, aldus eigenaar Marco van Asten. Het bedrijf groeit daarmee van 1.100 naar 1.700 zeugen, maar krijgt een luchtwasser met de allernieuwste techniek zodat ammoniak-, fijnstof- en stankuitstoot 98% gereduceerd wordt.

Het “Bewonerscollectief Boeket” vraagt zich af of de strenge regels voor varkenshouders in Brabant er misschien iets mee te maken hebben dat deze stallen allemaal in Nederweert gebouwd worden. Omwonenden hebben zich verenigd en zullen geen middel ongemoeid laten om ervoor te zorgen dat deze “varkensfabriek” er NIET komt. “Als iemand een paardenstal bij z’n woning wil bouwen dan moet er een haag omheen omdat het anders het landschap verstoord“, aldus het collectief. “Als die persoon het schuurtje 20 cm hoger wil maken, zodat zijn trailer binnen kan, dan mag dat niet. Gevolg, de trailer staat buiten. Te gek voor woorden dat een stal van 11 meter hoog dan wel kan“.

Ingezonden brief

Na Hagelkruisbaan nu ook grote varkensstal op de Heijsterstraat 21-23 in Nederweert. Hebben de strenge regels voor varkenshouders in Brabant er misschien iets mee te maken?

De Van Asten Group (fokvarkens) wil een mega grote varkensstal bouwen in Nederweert. Op de plek waar eerst een kleine varkensstal stond – Heijsterstraat 21-23, 1.300 varkens- die afgebrand is in maart 2013 komt nu een heel grote stal waarin heel veel dieren gehuisvest worden: 7.616 stuks gespeende biggen, 1.347 stuks guste en dragende zeugen, 968 stuks opfokzeugen, 4 stuks dekberen en 425 stuks kraamzeugen. Afmeting stal: 60 x 65 meter en nokhoogte 11 meter (zijkanthoogte 7 meter).

Bij de zoektocht naar het hoe en waarom van de boze plannen van de Van Asten Group stuit men bijna meteen op het feit dat de provincie Brabant in al haar wijsheid het besluit heeft genomen de regels voor het vestigen van intensieve varkenshouderij aan te scherpen. Zou de “vlucht” van grote bedrijven zoals de Van Asten Group naar Nederweert/Limburg daar wellicht mee te maken kunnen hebben? Het kan toch geen toeval zijn dat er bijna gelijktijdig in de gemeente Nederweert ook plannen zijn voor een grote varkensfabriek op de Hagelkruisbaan …. Worden de inwoners van Limburg en heel specifiek die van Nederweert soms minder snel ziek van lawaai-overlast, fijnstof, ammoniak etc.?

En de gemeente wat doet die? Allereerst is het vreemd dat men als omwonenden NIETS van de gemeente te horen heeft gekregen. De Van Asten Group, heeft de omwonenden op 24 juni jl. uitleg gegeven over haar plannen. Let wel op 24 juni terwijl de bezwaartermijn op 25 juni verstreek! De gemeente Nederweert hecht schijnbaar geen waarde aan een goede verstandhouding met haar burgers en informeert omwonenden niet..De bewoners van de Heijsterstraat, Tolheuvel en Hoek voelen zich in ieder geval in de steek gelaten door de gemeente en vrezen dat de goedkeuring voor de omgevingsvergunning met kenmerk UV 20140150 opeens een feit is en dat zij als omwonenden worden opgescheept met een varkensfabriek met alle bijkomende overlast van dien.

De bewoners van Boeket zijn het zat. Jarenlang hebben ze er met veel plezier gewoond. Iedereen kende de “oude” stal en geen van de omwonenden heeft bezwaar tegen een stal met hetzelfde aantal dieren. Maar de bouw van een dergelijke varkensstal wil men hoe dan ook voorkomen. Men maakt zich zorgen over het geluid, de stank, de gezondheidsrisico’s etc. De bewoners van Boeket hebben zich verenigd in “Bewonerscollectief Boeket” en zullen geen middel ongemoeid laten om te bewerkstelligen dat deze “varkensfabriek” er niet komt.

Namens het “Bewonerscollectief Boeket
P. Kivits en T. Pepels

Advertentie

32 Reacties

  1. Tja, over het welzijn van dieren is misschien wat te vinden, maar als ze alles doen om de uitstoot en overlast zo laag mogelijk te houden… Als je een gezond bedrijf hebt wil je groeien. Vooral doen!

    Het wringt ergens anders, namelijk dat bij het verlenen van vergunningen met meer maten gemeten wordt. Dát moet aangepakt. Persoonlijk ‘leed’ moet men niet uitspelen door anderen dan ook maar tegen te werken en hun bedrijf geen groei te gunnen. Wat gij niet wilt dat u geschiedt… enz.

    Dus gemeente, laat die mensen hun garages, boxen, en paardenstallen bouwen, daar heeft niemand last van. De randweg wordt ook zonder pardon doorgevoerd. En laat deze varkensstal ook gebouwd worden, daar heeft ook haast niemand last van. Je woont in een buitengebied, daar liggen nou eenmaal boerderijen.

    Overigens woon ik op Boeket, en dit is het eerste wat ik hoor van een bewonerscollectief. Maar ik denk dat ze weinig succes hebben en ook vooral voor persoonlijk belang gaan.

    • Beste Robert
      Misschien is het dan beter de stal op 50 meter van jouw woning te bouwen.
      Persoonlijke verrijking mag zeker geen drijfveer zijn om het brabantse bedrijf In Limburg wel de kans te geven zich zo groots uit te breiden.
      In de provincie Brabant wordt deze ondernemer klaarblijkelijk in zijn groei beperkt waardoor hij uitwijkt naar Nederweert. Hij geeft dit zelfs aan op zijn eigen website.
      Let wel de buurt heeft niets tegen de bouw van een varkensstal ter grootte van wat er stond maar wel tegen een varkensfabriek zoals er nu gepland is.

    • In het stuk staat nergens genoemd dat het zó dicht langs een woonhuis ligt. Dus daar heb je zeker een punt en in dat geval ook groot gelijk.

      Mijn punt was echter dat het een beetje wordt neergezet als ‘ik mag mijn stal / garage niet bouwen, dus dan mag jij je stal ook lekker niet bouwen’ en daar kom je denk ik niet ver mee.

      Verder denk ik dat even afgezien van de afstand en de vrachtwagens de directe overlast wel meevalt, als men bekijkt wat ze allemaal willen doen om juist die overlast te beperken. En dat vind ik dan weer een punt voor ‘de tegenpartij’.

      Lastig verhaal, succes!

  2. Beste heer Braber,

    Laat de buurt vooral alle mogelijkheden gebruiken die er zijn om de ondernemer te dwingen tot zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Maar stel uw gedachtegang van Nederweert voor de Nederweertenaren alstublieft bij. Die is kortzichtig en een beetje eng.

  3. ik vind dat het bewonerscollectief Boeket groot gelijk heeft. Je zal zo’n grote stal maar 50 meter van je huis hebben.
    Altijd stank, fijnstof, geluid betekent geen ramen meer open kunnen zetten. Ja, deze mensen zijn zeker iets gewend en zijn geen zeurders. Maar het houdt een keertje op. Genoeg is genoeg.
    Iemand die hier niet direct iets mee te maken heeft, heeft makkelijk praten. En ook wat zij zeggen over de gemeente.; ja ook dat klopt. Gemeente kijkt maar een kant op..
    Er worden in Nederweert illegaal mestsilo’s gebouwd enz en wat doet de gemeente: niks! Nieuwe technieken: het zijn alleen maar mooie woorden.. Mooie woorden lossen niets op, hooguit meer frustraties bij de mensen die niet serieus genomen worden. Daar is dit een mooi voorbeeld van.
    Ben je nog eens met de fiets in Boeket geweest? Het ligt er vol met stallen.

    Goed dat jullie op komen voor jullie eigen belangen. Veel succes.

  4. Prima toch dit geeft weer werk gelegenheid voor onze Oostblok mensen, die ook weer een woonruimte huren van dhr van Asten.
    Weer meer dieren leed,ruik en overlast.

  5. He Boeket collectief,

    weten jullie dat bij jullie aan de andere kant van de A2 bij die 2 grote (illegale) mestsilo’s ook een grote stal met varkens erbij komt?
    Zal goed gaan stinken daar bij jullie in Nederweert. een voordeel: Nederweert is al veel stank en rotzooi gewend.

  6. Nou Bert, dan is het misschien wijs om nog eens te kijken, want volgens het kadaster is dit toch echt Weerter grond waar die 2 silo’s staan hoor! Als er dan westerwind staat, mag jij in Weert er fijn van genieten. Goed weekend!

  7. Ik begrijp nog steeds niet dat deze boer nog nieuwe stal wil bouwen,want het gaat zo slecht met te lage varkensprijzen.
    Deze boer wil voordeel in hoogbouw op te kleine bouwblok nemen,wat laagbouw dan gauw te vol is op deze bouwblok.
    Als ik de buurman van hem was,zou ik bezwaar tegen hoogbouw aantekenen…….
    http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2015/7/Nederlandse-varkenshouderij-is-failliet-2655700W/?cmpid=NLC|boerderij_vandaag|2015-07-11|%27Nederlandse_varkenshouderij_is_failliet%27

  8. Ja, tuurlijk staan die in Weert. bij deze silo’s komen ook nieuwe varkensstallen bij. Ongeveer op 100 meter van de boer die op de Heijsterstaat die hoge stal wil bouwen. En zo zoals je weet Bart: al het “goede van Weert gaat naar Nederweert. We zijn al veel troep (Rumal, Globalen)aan Nederweert kwijt. en ohe ja, ook nog bedankt voor die mooie carpoolplaats die wij nu voor niks krijgen en jullie even die €.120.000,- even voor ons betalen.

    Bedankt, ha, ha….

    • kijk eens hoe blij de burgers van weert zijn met nederweert!!
      Goed bezig in de gemeente Nederweert!!!

  9. Is toch iemand blij met ons college. (denk dat ons college al stemmen in Weert wil halen in verband met de toekomst…).

  10. Beste mensen,

    Ik begrijp jullie niet helemaal. Jullie zitten te soebatten of deze stallen in Weert of Nederweert liggen. Hoe belangrijk is dit? Duidelijk is dat zij heel kort bij elkaar liggen en stank en fijnstof houden geen rekening met de gemeentelijke grenzen..
    Opvallend is dat de weerstand in deze buurt toeneemt. toeval is het zeker niet want als je door Boeket fietst of loopt kom je tot de conclusie dat ook in Boeket veel stallen staan. Fiets vanuit het mooie kapelletje richting de Weerterbos dan kom je meteen rechts al grote stallen tegen. Kijk je dan verder naar Rechts dan zie je nog meer stallen. Ze zijn bijna aan elkaar vast gebouwd. Is dit 1 ondernemer of van meer?
    Fiets je vanuit het kappelletje richting Weert dan zie je rechts en links grote stallen liggen.
    Dat nu Boeket zich gaat roeren kan ik me iets bij voorstellen.
    Vraag me af hoeveel van deze “haarden” er in Nederweert zijn?

    Even een rondje maken: op Ospel zijn grote problemen, Kreyel, Lage Kuilen, Karissteeg, Relder, Nieuwstraat, Boeket. en Nederweert-Eind (bloembollen vergif).
    Dit is een cirkel om de kern van Nederweert. Is de kern nog fris?

  11. Het college van nederweert werkt hier toch al aan
    zie de voorbereidingen voor de randweg en de carpoolplaats

  12. Een Randweg en carpoolplaats houden de stank en fijnstof voor de kern niet tegen. Oplossing voor de Kern is, zoals de werkgroep geschreven heeft: een (dorps) muur om de kern heen.
    Het buitengebied is dan door tenminste letterlijk door ^B&W afgeschreven en de Kern is dan door de Muur beschermd. De “Muur van Nederweert” klinkt zo gek nog niet.

    .

  13. Laatst reed ik met een familielid door Nederweert en aangrenzend Brabant ivm met een fietstocht .
    We reden door Asten op allerlei binnenwegen en toen ineens viel me op hoe leeg daar het buitengebied is .
    Want de boeren liggen kwa stallenbouw aan de ketting in Brabant daar zijn zeer strenge regels betreft stallenbouw.
    Dus die boeren wijken uit naar aangrenzend Limburg omdat daar slappe wetgeving is betreft stallenbouw daardoor wordt het hele buitengebied van Nederweert verpest
    Eigen boeren dat is wat anders maar om Brabos hier stallen te laten bouwen dat moeten we niet willen
    En Hubert jij kijkt ook op deze site rijdt eens een keer door het buitengebied van Asten of Someren dan zie je het verschil met hier.

  14. Ton bedankt,
    Inderdaad heeft Brabant strengere regels. Provincie Limburg (en gemeenten) praten over “een bedrijf waar we trots op kunnen zijn…….””

    Kan er bij mij niet in dat we op zo’n bedrijf zoals nu op de Heijsterstraat gepland is, trots op kunnen zijn! Onaanvaardbaar.

    Als we even kijken welke Brabantse ondernemer dit is dan kunnen we ons terecht afvragen van Wanneer is het genoeg?? (heeft een tijdje terug een goed interview gegeven in een Brabants blad. Heeft notabene van provincie Brabant een forse schadeclaim ontvangen en met dit geld gaat hij in Nederweert investeren. Hoe gek gaat het worden.
    Dit is niet alleen iets voor Hubert maar Nederweert wordt ook nog door enkele andere personen bestuurd. Ja toch?

  15. Die stal wordt ook hier gewoon er door gedrukt.
    Klachten, vragen en opmerkingen, daar kan de gemeente niks mee en daar doen ze ook niks mee.
    Het lijkt steeds meer op vriendjespolitiek en de juiste mensen op de juiste plaats die elkaar wat gunnen.
    En komen er vragen bij het college van B&W en/of de raad, dan wordt je afgewimpeld met een of ander antwoord waar je als burger niks mee kan.

    Mensen, ik wens jullie succes in jullie strijd en dat zal een lange weg worden…..

    • Iets van de spijker op de kop slaan?
      op naar de volgende verkiezingen!!

    • Yep….op naar de volgende verkiezingen……! En dan als burger je eerst eens goed verdiepen in de politiek……en op diegene stemmen die als persoon het hart op de goede plaats heeft zitten….rechtdoor zee…..oprecht en sociaal in het leven staat….en een eigen mening vormen en niet met de kudde meelopen……………!

    • Meer stemmen op VVD en CDA en de lucht die wij inademen wordt steeds slechter.
      JAN vroeg om stilstand van veehouderijen maar de coalitie dacht daar anders over.

  16. Als we niks doen dan komt het er zeker! Alleen kneuteren brengt niets

  17. Wat maakt het nou uit of er nou een Limburgse of Brabantse boer een varkensstal in nederweert bouwt? En dat gewauwel of Weert/Nederweert? Jeetje !
    Liever 100 Brabanders die hun handen uit de mouwen steken om een boterham te verdienen dan 1 verzuurde Nederweerternaar die hier flauwekul loopt te verkondigen.
    Maar een mega stal?.. Pfff ik zou er ook niet naast/in de buurt willen wonen. Succes.

  18. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu laat vandaag weten dat er steeds meer mensen besmet raken met hepatitis E. Hepatitis E kan een leverontsteking veroorzaken, waardoor men ernstig ziek kan worden. Bijna de helft van alle varkens in Nederland is besmet met hepatitis E. Het vermoeden bestaat dat het eten van varkensvlees de boosdoener is, ook wordt er onderzocht of de besmetting ontstaat via mest en oppervlaktewater. Het virus kan via dit water op gewassen terecht komen. Je zou toch zeggen dat een College van B&W, maar ook de raadsleden opkomen voor de belangen en gezondheid van haar burgers……………………..
    Helaas is het vertrouwen in onze dorpspolitiek inmiddels gedaald naar het nulpunt. Helaas, voor onze kinderen en kleinkinderen !!

  19. Helaas gaat economie boven gezondheid……

  20. En wat zegt onze wethouder: “ik ben zo blij, o zo blij met deze grote stal met de beste technieken”. Je zou zo maar denken dat hij jaloers is op de buren van deze grote megastal.

    Wethouder, geen probleem; er zijn zeker woningen in de buurt van deze stal voor een zacht prijsje te koop,

  21. Beste mensen,

    Met de toename van de moslimgemeenschap nemen dit soort varkensfabrieken vanzelf af…opgelost 🙂

    • Mooi gezegd en vooruit gekeken Beer.
      Sommige oplossingen lijken moeilijk maar toch ligt de oplossing voor de hand, het komt allemaal goed dus.
      Maar waar laten we straks de geiten en schapen, of krijgen we dan geiten en schapen fabrieken.?
      Sommige oplossingen blijken te mooi om waar te zijn.

  22. Beste Mien, (klinkt raar omdat je wellicht een man bent)

    Wetenschappelijk is aangetoond dat de stank van de geit en het schaap beduidend minder overlast teweeg brengt dan die van het varken. Bovendien is de wol zeer welkom in de winter wanneer die weer eens strenge vormen aan neemt. Zo is er een dubbele oplossing (ge)schapen haha

  23. Beste Beer, woar geit dit nog over.?

    Er zijn beduidend meer geiten en schapen nodig om onze magen, en die van onze Medelanders met een andere godsdienst, te vullen dan varkens.
    Misschien moeten we toch meer vis en slakken gaan eten.

    Overigens kan Mien zowel vrouwelijk als mannelijk zijn.

  24. Klopt Mien, dit is vlees noch vis.

    Ik ken enkel de vrouwelijke versie van Mien.
    In vroeger tijden was er een winkeltje van Mien Jeuken. Ze trouwde met Harrie Billekes, zo stond er op de etalageruit “Mien Billekes-Jeuken”‘

    Prettig weekend 🙂

  25. In ieder geval vertelde meester Tindemans dat verhaaltje van Mien Jeuken op school.
    Dit had en heeft verder niks met varkens, schapen, gieten, vis of slakkenfabrieken te maken.
    De grootschaligheid heeft diverse problemen voor de omgeving welke we, net als asbest en in de toekomst PUR, pas na verloop van jaren zullen weten en erkennen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie