Skip to content

Samenleving aan zet bij verdere ontwikkeling buitengebied Nederweert

Redactie
26 juni 2015 | 8:39

Advertentie

Raad van Inspiratie biedt advies aan college van B&W van Nederweert aan 2015Burgers, ondernemers en andere partijen die op de een of andere manier binding hebben met het Nederweertse platteland krijgen een centrale rol in de verdere ontwikkeling van het buitengebied. Afgelopen jaar werd binnen het programma ‘Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen!’ ervaring opgedaan met deze werkwijze: de resultaten zijn dusdanig positief dat de gemeente Nederweert hier een vervolg aan geeft. Samen werken aan een buitengebied in balans zorgt voor meer onderling begrip, daarnaast ontstaat een positieve vibe.

De gemeente Nederweert werkt al langere tijd aan een ‘Buitengebied in Balans’. Doel van dit programma, dat in 2013 werd vastgesteld door de gemeenteraad, is om het buitengebied in de gemeente toekomstbestendig te maken en te houden en een prettige woon-, werk- en leefomgeving te creëren.
Om dit doel te bereiken, is de afgelopen twee jaar nadrukkelijk een beroep gedaan op ondernemers, inwoners en bezoekers van de gemeente Nederweert, om samen te werken aan een vitaal platteland.

Raad van Inspiratie
In dit kader werd vorig jaar de Raad van Inspiratie in het leven geroepen: een groep van elf personen (agrariërs, burgers, natuur, toerisme en recreatie) die op een of andere manier betrokken zijn bij het buitengebied van Nederweert. De Raad van Inspiratie, met Herman Vrehen als onafhankelijk voorzitter, kreeg als opdracht om een gezamenlijk toekomstbeeld te schetsen plus een bijbehorende agenda op te stellen voor het Nederweerter buitengebied. Een en ander zal onder meer worden gebruikt als input voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied.

Themagerichte platforms
De ‘Raad’ besprak het afgelopen jaar tal van belangrijke thema’s en onderwerpen die spelen in het buitengebied. Hierbij werden ook verbindingen gelegd met andere onderdelen uit het programma; denk bijvoorbeeld aan de ervaringen die zijn opgedaan met de inmiddels bekende ‘proeftuinen’ en de interactieve sessie gezondheid en intensieve veehouderij, die eind vorig jaar plaatsvond.
Onlangs presenteerde de Raad van Inspiratie haar bevindingen aan het college van B&W van Nederweert.

Waarden
In dit advies formuleert de ‘Raad’ onder meer haar ambities voor het buitengebied, aan de hand van een vijftal waarden: Identiteit, Duurzaamheid, Diversiteit, Leefbaarheid en Verdienvermogen. Deze abstracte begrippen worden vertaald naar de Nederweertse situatie en moeten verder worden uitgewerkt in concrete acties. Hiertoe wordt geadviseerd om platforms op te richten, waarin partijen samenwerken die een rol spelen in het buitengebied; burgers, ondernemers, natuurinstanties, toeristische partijen, et cetera. Zij moeten zich volgens de ‘Raad’ buigen over concrete oplossingen, kansen, acties en initiatieven met betrekking tot de thema’s ‘Gezonde veehouderij, gezonde leefomgeving’, ‘Recreatie en ‘Landschap’, ‘Vrijkomende agrarische bebouwing’ en ‘Verbinden en kennisontwikkeling’.

Opstap naar verdere dialoog
De gemeente is met name enthousiast over het voorstel van de Raad van Inspiratie om platforms op te zetten. Dit idee past binnen de verbindende en faciliterende rol die Nederweert wil nemen; de energie, acties en initiatieven moeten vanuit de samenleving zelf komen. Het proces dat de Raad van Inspiratie heeft doorlopen maakt nogmaals duidelijk dat samen werken aan een buitengebied in balans meer begrip creëert tussen ondernemers, burgers, natuurinstanties en andere betrokkenen. Op deze manier wordt ook gehoor gegeven aan wat er leeft in de maatschappij en worden oplossingen met draagvlak gecreëerd.

Nieuwe energie
Daarbij ontstond door de samenwerking binnen de Raad voor Inspiratie nieuwe energie; deze wil de gemeente vasthouden. Daarom gaat Nederweert na de zomer aan de slag met het opzetten van de platforms rondom de benoemde thema’s, en zullen dus nog meer partijen worden betrokken bij de ontwikkeling van het buitengebied.

Recreatie en Landschap
Als eerste wordt het platform ‘Recreatie en Landschap’ vormgegeven. Hierbij kunnen verbindingen worden gelegd tussen landschap en recreatie; een aantal recreatieondernemers heeft al toegezegd hiermee aan de slag te willen. De ‘Raad van Inspiratie’ vormt daarmee de opstap naar een veel bredere dialoog over de toekomst van het buitengebied, om uiteindelijk daadwerkelijk te komen tot een buitengebied in balans!

[pdf issuu_pdf_id=”150625124522-a091fdc714954b66806d485a9d19b84b” layout=”2″ width=”640″ height=”480″ bgcolor=”FFFFFF” allow_full_screen_=”1″ flip_timelaps=”6000″ ]

Advertentie

3 Reacties

  1. De uitspraak deze week van een rechter tegen de Nederlandse staat over de CO2 uitstoot, zal toch wel bekend zijn bij onze bestuurders………

  2. Wat een prachtig bla-bla-verhaal: “Doel van dit programma, dat in 2013 werd vastgesteld door de gemeenteraad, is om het buitengebied in de gemeente toekomstbestendig te maken en te houden en een prettige woon-, werk- en leefomgeving te creëren.” Tja en dat doet Gemeente Nederweert dus door er een randweg midden doorheen te willen aanleggen….

  3. Ja, duidelijke opdracht voor…………….de burgers!

    De gemeente heeft er een zooi van gemaakt ( en nog steeds) en ja laten ze de burgers met de zooi zitten en mogen zij het “opruimen”. Uiteraard onder voorwaarden dat de voorstellen die de burgers doen wel in het straatje van B&W passen. Gebeurt niet dan gaan de voorstellen de bekende prullenbak in.
    Dit hebben we al meegemaakt met het werk van de stakeholders ( randweg) over tijdje met de middenstand en nu gaan we het in het buitengebied mee maken.

    B&W goed bezig. Laat het werk helemaal aan de gemeenschap over en ga lekker op ………


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie