Skip to content

Witte Anjer voor Veteranendag

Redactie
24 juni 2015 | 17:04

Advertentie

Herdenking veteranen 4501Nederlanders dragen de Witte Anjer als uiting van waardering en respect voor haar veteranen. De Stichting Anjerveteranendag heeft als missie ervoor te zorgen dat de Nederlandse bevolking de Witte Anjer een week voorafgaand aan en op de Nationale Veteranendag (zaterdag 27 juni) draagt.

Bestuurders worden dit jaar gevraagd om een voorbeeld te stellen en de Witte Anjer, de week voorafgaande aan de Veteranendag, te dragen. De burgemeester en wethouders van Nederweert hebben daar dit jaar gehoor aan gegeven. De anjer wordt gedragen op gepaste kostuums en aangelegenheden.

Witte Anjer diepere betekenis

Herdenking veteranen 4500De Witte Anjer is bij de oudere generatie bekend omdat wijlen Prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen. De Witte Anjer heeft echter een diepere betekenis. Op 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting, was de eerste verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis, namelijk die van Prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep geheel spontaan die dag om hun grote onvrede met de bezetting te uiten en om de bezetter te tonen dat hun hart bij de Koninklijke familie lag. Overal in het land stak men die dag de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis onder bloemen bedolven.

De reactie van de Duitse bezetter bleef niet uit. Hij beval onmiddellijk dat deze daad van verzet moest stoppen. De bezetter kwam direct na 29 juni met een aantal drastische maatregelen: de Nederlandse vlag werd verboden, Koninginnedag mocht niet langer worden gevierd, het Wilhelmus mocht niet meer worden gezongen, portretten van de Koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het Koninklijk Huis werden vervangen.

De Nederlanders voelden zich echter gesterkt door hun eerste verzetsdaad. Het dragen van de Witte Anjer heeft door deze geschiedenis een bijzondere betekenis gekregen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie