Skip to content

Taxussnoeisel voor kankerbestrijding

Glendi
24 juni 2015 | 11:45

Advertentie

Snoeien taxusOm bij te dragen aan de strijd tegen kanker kunnen inwoners van Nederweert en Weert taxussnoeisel gratis afgeven bij de milieustraat. Dit snoeisel dient als belangrijke grondstof voor chemotherapiebehandelingen bij kankerpatiënten. De gemeenten Nederweert en Weert hebben ervoor gekozen om de opbrengst van het snoeisel te doneren aan het Toon Hermans Huis in Weert.

Uit sommige taxussoorten wordt de grondstof voor het kankermedicijn Paclitaxel gewonnen, beter bekend onder de merknaam Taxol, vernoemd naar de Taxus. Taxol wordt gebruikt bij chemotherapie en ingezet bij de behandeling van verschillende vormen van kanker.

Gratis afgeven bij milieustraat

De taxus kan het best gesnoeid worden in de maanden juli en augustus. Het taxussnoeisel moet van goede kwaliteit zijn om het te kunnen gebruiken als grondstof voor medicijnen. Het moet zuiver, jong, vers en droog zijn. Snoeien met een zeil of laken op de grond voorkomt dat het vervuild wordt door bladeren, onkruid, ander snoeisel of aarde. Ook is het zeer belangrijk dat het droog verzameld wordt en zonder ochtenddauw op de twijgen, want dit vermindert de kwaliteit van het snoeisel. Enkel hagen die jaarlijks gesnoeid worden, komen in aanmerking voor de actie aangezien alleen de eenjarige twijgjes voldoende baccatine bevatten voor de aanmaak van Taxol. Oude takken of lange takken horen bij het groenafval.

Bij de milieustraat staan aparte bakken waarin het snoeisel wordt verzameld. Iedere twee dagen in de maanden juli en augustus haalt de Taxusbank het snoeisel op. Voor meer informatie kijk op www.taxusbank.nl.

Advertentie

2 Reacties

  1. Taxussnoeisel TEGEN kankerbestrijding?

    Lijkt me dat dit moet zijn:

    – Taxussnoeisel tegen kanker; of
    – Taxussnoeisel voor kankerbestrijding.

    • Je hebt gelijk Harm, de titel is aangepast.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie