Skip to content

(Zelf) bloeddruk meten

Redactie
19 mei 2015 | 10:00

Advertentie

apotheek NederweertDe kracht waarmee het hart het bloed de vaten inpompt noemen we de bloeddruk. Langdurig hoge bloeddruk (hypertensie) beschadigt de wanden van de slagaders. Dit bevordert het ontstaan van slagaderverkalking. Door slagaderverkalking worden de vaten minder elastisch en kan de bloeddruk verder toenemen. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Wanneer u uw bloeddruk bij een arts laat meten, dan meet de arts altijd 2 waarden:

  • bovendruk (systolische bloeddruk)
  • onderdruk (diastolische bloeddruk)

De bovendruk wordt gemeten als het hart samenknijpt. Dan is de druk het hoogst. De bovendruk geeft de beste schatting van het risico op hart- en vaatziekten. Als het hart zich ontspant, is de bloeddruk het laagst. Dit heet de onderdruk.

De streefwaarde voor de bloeddruk is een waarde onder de 140/90 mmHg (millimeter kwik) en geldt voor volwassenen tot 80 jaar.

Steeds meer mensen meten zelf hun bloeddruk. Zo houden ze controle over hun gezondheid zonder er steeds voor naar de dokter hoeven te gaan. Volgens de Hartstichting is het zelf meten van je bloeddruk met name zinvol voor mensen die te zwaar zijn, roken, veel stress ervaren en/of een te hoog cholesterolgehalte hebben. Zelf gemeten waarden kunnen een aanvulling zijn op de in de spreekkamer gemeten waarden waar “de witte jas” nogal eens invloed op de bloeddruk kan hebben. Bij een thuismeting moet de bloeddruk gemiddeld lager zijn dan 135/90 mmHg. Thuis is de bloeddruk namelijk altijd iets lager dan in de spreekkamer bij de arts.

Bloeddrukmeters van bijvoorbeeld het merk Omron zijn makkelijk in gebruik en zeer accuraat. De betrouwbaarheid is in diverse onafhankelijke onderzoeken aangetoond. Omdat dat lang niet bij iedere bloeddrukmeter het geval is biedt Alphega apotheek Nederweert u de mogelijkheid uw oude meter in te ruilen. Met welke bloeddrukmeter u ook komt, u krijgt er € 20,00 voor terug bij aanschaf van een Omron M3 t.w.v. € 99,95. Daarnaast krijgt u er van Omron ook nog een digitale thermometer bij cadeau.
De inruilactie loopt van 1 juni – 1 juli 2015 en is op basis van reservering.

Mocht u gebruik willen maken van deze actie, of heeft u andere vragen, loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan u graag te woord!

Tot de volgende keer!

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie