Skip to content

Rommelig begin van PMD-inzameling

Redactie
14 april 2015 | 19:01

Advertentie

PMD afval karton blikSinds 1 april is er in Nederweert gestart met de PMD-inzameling van afval. De start is niet helemaal vlekkeloos verlopen. Veel foto’s van overvolle containers, afval naast de containers en de nodige reactie op sociale media waren het gevolg. De gemeente legt uit waarom het zo gelopen is.

Rommelig begin van PMD-inzameling

PMD staat voor Plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), Metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en Drinkpakken (zoals van sappen en zuivel).

Een aanzienlijk deel van het dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) bestaat hieruit.

Plastic, metaal en drankenkartons
Sinds twee weken mag het PMD-afval in de kunststofcontainer gedeponeerd worden. Dus niet alleen plastic, maar ook metaal en drankkartons kunt u in deze container kwijt. In de afgelopen periode hebben we echter geconstateerd dat er veel afval naast de bakken is geplaatst.

Bestickering afvalcontainers
Het is vooral fout gegaan bij het stickeren van de PMD-containers. Niet alle bakken waren tijdig voorzien van de juiste sticker. Daardoor was er onvoldoende duidelijkheid bij inwoners. Maar er was ook onduidelijkheid bij de chauffeur die de containers moest legen. Dit heeft tijdelijk geleid tot onvoldoende capaciteit en daardoor veel afval naast de containers.

Meer ondergrondse containers
Een vraag die burgers stellen is waarom de bovengrondse containers zijn weggehaald, terwijl we juist meer afval gescheiden gaan inzamelen. De bovengrondse containers zijn inderdaad verdwenen, maar hier zijn op een aantal plaatsen ondergrondse containers voor PMD-afval voor in de plaats gekomen (voormalige textielcontainers). In totaal zijn er zeven ondergrondse containers voor PMD-afval bijgekomen.

In de oude situatie hadden we ongeveer 60 m3 voor alleen kunststofafval. Hier is 26 m3 aan ondergrondse capaciteit bijgekomen. Dit zou meer dan voldoende moeten zijn om het extra afval van metaal (blik) en drankenkartons op te kunnen vangen. Het textiel wordt nu tijdelijk ingezameld via de donkergroene bovengrondse containers.

Welk afval niet?
De voormalige bovengrondse containers voor kunststofafval hadden een grote inwerpopening. In deze containers werd ook veel afval gedumpt dat er niet in thuishoort. Als voorbeeld noemen we complete pallets en andere grotere kunststofattributen zoals tuinmeubels en speelgoed. We hebben zelfs een frituurpan inclusief frituurvet tussen het afval gevonden! De afvalcontainers zijn uiteraard niet bedoeld voor dit soort afval.

Geen grote zakken
De PMD-containers zijn bedoeld voor verpakkingsafval dat bestaat uit plastic (kunststof), metaal (blik) en drankenkartons. Afval dat allemaal redelijk klein van formaat is en dat gemakkelijk in een kleine vuilniszak kan worden aangeboden. Hier zijn de nieuwe inwerpopeningen dan ook op aangepast. De nieuwe inwerpopening bestaat uit een trommel van 80 liter die geschikt is voor het aanbieden van afval in afvalzakken van 60 tot maximaal 80 liter. De 60 literzakken zijn het meest ideaal. U kunt het afval thuis ook verzamelen in een oude plastic zak die u in de winkel meekrijgt. We willen iedereen dan ook oproepen om het PMD-afval op deze manier aan te bieden.

Gebruik containers monitoren
Natuurlijk zien we ook nog een aantal verbeterpunten. Zo gaan we goed bijhouden welke containers op welke locaties het meest gebruikt worden. Mogelijk dat bepaalde bakken op een andere plaats komen om een optimale verdeling te krijgen. We merken dat vooral bij supermarkten veel meer wordt aangeboden dan bij containers in kernen zoals Leveroy en Nederweert-Eind.

Duidelijke stickers
U kunt de containers voor PMD-afval nu herkennen aan een sticker met daarop de aanduiding Plastic, Metaal en Drankenkartons. Op korte termijn worden alle bakken voorzien van een nieuwe sticker met daarop de PMD-aanduiding en welk afval er aangeboden mag worden.

Advertentie

4 Reacties

  1. Ben benieuwd, bij de emte zijn ze wel erg lang bezig geweest, heb mijn afval 2 keer weer mee moeten nemen naar huis. Leuk is anders

  2. Het lijkt mij een goed idee om een vuilcontainer thuis erbij te krijgen en dat de vuilnis ophaal dienst de ene week GFT + restafval ophaal en de andere week PMD afval ophaalt.
    Dat zou een mooi gebaar zijn van de gemeente voor de burgers en het milieu.

    • Liever niet, Gonny, staat er nog zo’n lelijk ding in je tuin, en niet iedereen heeft plaats voor 2 duobakken.

  3. Op de moostdijk zit ie weer kots vol.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie