Skip to content

Bloemrijke akkerranden 2015

Glendi
6 maart 2015 | 9:48

Advertentie

buitengebiedHet project Bloemrijke akkerranden is in de regio Midden-Limburg al enkele jaren een succes en krijgt ook dit jaar een vervolg. Jaarlijks wordt in de regio voor circa 20 hectare bloemrijke akkerranden/overhoeken zaad beschikbaar gesteld en akkerranden bij agrariërs en andere plattelandsbewoners ingezaaid. Zo wordt aan agrariërs en andere eigenaren op een laagdrempelige wijze een bijzondere bijdrage geleverd aan een mooi landschap en biodiversiteit.

mooi landschap en biodiversiteit

Naast de ‘commerciële agrarische akkerranden’ (dit jaar weer circa 1 hectare per gemeente) wordt er ook voor ruim 12 hectare bloemrijk zaad beschikbaar gesteld aan particulieren of buurtorganisaties tegen een kleine eigen bijdrage. De commerciële randen, dit zijn de akkerranden van productieve landbouwgrond, krijgen een vergoeding van 15 cent per m² voor het beschikbaar stellen van de grond en het inzaaien van de rand van 2.000 – 5.000 m². Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Voor de burger/bezoeker levert dit een kleurrijk en recreatief aantrekkelijk landschap op. Het initiatief is tegelijk van essentieel belang in de bevordering van de biodiversiteit in het buitengebied. Bloemrijke planten uit de streek herstellen mede de natuurlijke omgeving (natuurlijke vijanden) en bieden vele insecten en vogels leefmogelijkheden. Dit wordt ook door de imkers toegejuicht. Daarnaast zijn bijen van grote economische betekenis voor de Land- en Tuinbouw.
De bloemrijke kruidenmengsels bestaan mogelijk uit o.a. Cosmea, Phacelia, Meisjesogen, Klaproos, Boekweit, Gele Kamille en nog ca. 10 soorten! De mengsels zijn niet woekerend, dus bevatten geen ruigtekruiden.

Denk je hiervoor in aanmerking te kunnen komen? Bel tot uiterlijk 3 april naar Plattelandscoöperatie Peel & Maas regio, voor een aanmeldingsformulier tel. 077 – 30 61 744, stuur een e-mail naar info@plattelandscooperatie.nl of kijk op de site www.plattelandscooperatie.nl Hier vind je de voorwaarden van de twee projectonderdelen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie