Skip to content

Zware straf geëist tegen pluimveehouder Leveroy

Redactie
5 maart 2015 | 19:23

Advertentie

EierenVandaag hoorde een pluimveehouder uit Leveroy een boete van 150.000 euro en werkstraffen tot 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen tot acht maanden eisen tegen zichzelf en nog twee andere pluimveehouders en een eierbroederij uit Babberich. “De verdachten hebben het vertrouwen dat consumenten moeten kunnen stellen in voedsel een ernstige deuk toegebracht” zei de officier van justitie op zitting.

Zware straf geëist

De leghenbedrijven verkochten volgens het Openbaar Ministerie met hulp van de eierbroederij miljoenen gewone eieren als scharreleieren of vrije uitloop eieren, omdat ze zo meer geld konden verdienen. Een scharrelei is duurder dan een gewoon ei, een vrije uitloop ei is op haar beurt weer duurder dan een scharrelei.

Uit onderzoek door de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA-IOD) blijkt dat de fraude door de leghenbedrijven mogelijk werd gemaakt door het broedbedrijf uit Babberich. Dat bedrijf leverde tussen 2009 en 2011 op papier tienduizenden kippen minder aan de drie leghenbedrijven, dan dat het bedrijf in werkelijkheid deed. Daardoor hadden de legkippen bij de leghenbedrijven in totaal minder vierkante meter per kip, en voldeed het bedrijf niet aan de voorwaarden om de eieren die zij verkochten scharrel- of vrije uitloopeieren te noemen.

Er is een ontnemingsprocedure gestart. Het met de fraude verdiende geld moeten de bedrijven als het aan het OM ligt terugbetalen, omdat misdaad niet mag lonen.

Advertentie

1 Reactie

  1. Die kip plukken ze kaal.
    Mooi, wat een ei!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie