Skip to content

Eerst instemming van omgeving

Glendi
24 februari 2015 | 12:16

Advertentie

Buitengebied NederweertNiet meer lijstjes afvinken, maar kijken naar kansen voor agrarisch ondernemers met behoud van draagvlak bij omwonenden. Met die opdracht gingen gemeenten in De Peel de afgelopen twee jaar aan de slag. Op een symposium bij LIV Venray op 24 februari presenteren ze de resultaten. Daarnaast laten de overheden zich op de beursvloer bijpraten over innovatieve projecten in de agrarische sector.

Onder het motto ‘Niet vinken, maar Vonken’ houden de Peelgemeenten een symposium waarop ze de resultaten presenteren van het ‘nieuwe werken’ in vergunningverlening aan agrarische bedrijven. “Gemeenteambtenaren moeten niet meer bezig zijn met alleen het afvinken van checklijsten voor vergunningseisen, want dat leidt ertoe dat boeren alleen maar proberen alle vinkjes rond te krijgen en gedemotiveerd raken”, zegt Hans Corsten van gebiedsbureau Weert, Nederweert en Leudal. “Om een duurzame veehouderij te krijgen, is het belangrijk dat de ondernemers in gesprek gaan met de omwonenden van de bedrijven. De ondernemer kan ruimte verdienen om bijvoorbeeld nieuwe innovatieve systemen toe te passen als er voldoende draagvlak voor is.

Nieuwe werkwijze voor agrarische ondernemers

De werkmethode komt voort uit de Verklaring van Roermond, een afspraak tussen de provincie Limburg en LLTB om de Limburgse veehouderij te laten uitgroeien tot de meest duurzame en innovatieve van Nederland. Hieruit kwamen punten naar voren waarmee partijen als de overheid, ketenpartijen en agrarische sector zelf aan de slag moeten. Ook voor boeren betekent dit een andere manier van werken. Agrarisch ondernemers moeten, als ze willen uitbreiden, eerst de instemming van de omgeving hebben. Pas daarna begint een traject bij de gemeente, waarbij de eigen verantwoordelijkheden van de ondernemer meer centraal staan. “De gemeente zoekt met de ondernemer naar ruimte in de regelgeving voor zover deze de ondernemer in zijn streven naar duurzaamheid door het toepassen van innovaties voor de voeten loopt”, zegt Corsten.

Over de resultaten van de werkmethode wil Corsten wel kwijt dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan. “Het is voor alle partijen wennen. Gemeenten, ondernemers en omwonenden van bedrijven moeten met elkaar in dialoog om samen te werken aan een platteland met ruimte voor ondernemen en wonen.”

Daarnaast volgen deelnemers aan het symposium workshops op de beursvloer. “Ze bekijken de innovaties van agrarische bedrijven in de regio. Op die manier hebben ze straks een concreet beeld als de boer aan het loket staat”, zegt Corsten.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie