Skip to content

Limburgse bussen krijgen andere kleur

Redactie
10 februari 2015 | 16:27

Advertentie

nieuwe bussen LimnburgAbellio gaat vanaf december 2016 tot en met 2031 het openbaar vervoer in Limburg overnemen van de huidige Veolia. De nieuwe vervoerder wordt verantwoordelijk voor alle regionale bus- en spoorverbindingen, zo heeft de Provincie Limburg besloten na een openbare aanbesteding. Met deze concessie is een subsidiebedrag gemoeid van jaarlijks 55,5 miljoen euro.

Limburgse bussen krijgen andere kleur

Behalve alle busvervoer gaat het in Limburg ook om de treinverbindingen tussen Roermond en Maastricht/Randwyck, Sittard en Heerlen, de zogeheten Heuvellandlijn tussen Maastricht en Heerlen/Kerkrade en de Maaslijn (Roermond en Nijmegen). Ook het grensoverschrijdende treintraject naar Aken is in de gunning opgenomen.

Van de drie inschrijvingen heeft Abellio de beste aanbieding gedaan en scoorde meer punten dan Arriva. Veolia, momenteel actief in Limburg, diende een niet-geldige aanbieding in en werd uitgesloten in de verdere procedure. De nieuwe vervoerder scoorde op diverse fronten aanmerkelijk hoger dan de concurrent. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Patrick van der Broeck is de reiziger de échte grote winnaar. “Abellio stelt de reiziger centraal en maakt het openbaar vervoer gemakkelijker.” Bijvoorbeeld door een helder lijnennet, goede reisinformatie van deur-tot-deur en eenvoudige betaling in het OV (ook als je geen chipkaart hebt). Daarnaast biedt Abellio fors meer ritten aan, zowel op het spoor als met de bussen. Ook wordt gezorgd voor betere aansluitingen tussen bussen en treinen. In de dunbevolkte gebieden staat maatwerk voorop.

Meer comfort
Voor het openbaar vervoer in Limburg heeft het bedrijf ambitieuze plannen met de nadruk op comfort en gemak voor de reiziger. Meteen bij de start in december 2016 zet de nieuwe vervoerder nieuw materieel in. In 2020, als de elektrificatie van de Maaslijn gereed is, worden de tijdelijke dieseltreinen op de Maaslijn vervangen door nieuwe elektrische treinen. Verder kan de reiziger rekenen op meer comfort; Abellio biedt iedere reiziger, zowel in trein als bus het niveau van ‘eerste klasse’ vervoer aan. Naast de OV-chipkaart wordt een app ontwikkeld waarmee kan worden betaald. Ook kunnen reizigers hun bankpas gebruiken.
Op het gebied van duurzaamheid vervangt de nieuwe vervoerder vanaf 2024 alle bussen door zero-emissie bussen.

Advertentie

5 Reacties

    • klopt helemaal.

  1. meneer de uil heeft gelijk.

  2. De puinhoop van de concessie verlening wordt enigszins teruggedraaid door deze gunning. Op naar één vervoerder (moedermaatschappij) in dit land.net zoals vroeger. Over plm. 20 jaar zijn we dus weer terug zoals het hoort én het beste is. Weg met de versnippering en al die buitenlandse staatsbedrijven.

  3. Het zal goed zijn om het openbaarvervoer in Limburg nog klantvriendelijker te maken Abellio zal er alles aan doen als ook hun medewerkers een venieuwend beeld met mooi materiaal en goede bedrijfsvoornemens. En goede arbeidsvoorwaarden TOP


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie