Skip to content

Riool verstopt? Voorkom onnodig hoge kosten!

Redactie
4 februari 2015 | 14:58

Advertentie

rioolDe gemeente krijgt steeds vaker te maken met inwoners die na een rioolverstopping meteen een inspectiebedrijf inschakelen. Hierdoor worden er hoge kosten gemaakt. Als vervolgens blijkt dat het probleem zich op eigendom van de gemeente bevindt, proberen ze de kosten tevergeefs op de gemeente te verhalen. Je kunt deze kosten voorkomen door eerst vast te stellen op welke grond de verstopping zich bevindt.

Riool verstopt?

Gemeentelijk en particulier deel
De aansluiting van je huishoudelijk riool is te verdelen in een gemeentelijk en een particulier deel. Bij je perceelsgrens houdt de gemeentelijke aansluiting op en begint het particuliere riool. Bij deze grens is in de meeste gevallen een controleputje (ontstoppingsstuk) gemaakt. Weet je niet waar dit putje zit, dan kun je dit navragen bij de receptie. Het gemeentelijk deel loopt vanaf het hoofdriool tot aan de controleput en het particuliere gedeelte loopt vanaf dit punt naar je huis. Het controleputje behoort dus nog tot jouw onderhoud/eigendom.

Kosteloos
Als je riool verstopt is, moet je zelf eerst het controleputje openmaken. Je kunt dan meestal zien in welk deel de verstopping zit. Is het putje leeg, dan zit de verstopping waarschijnlijk op uw eigen terrein en zult u de riolering zelf schoon moeten maken. Als het putje vol is, dan is het gemeentelijk riool vermoedelijk verstopt. Neem dan contact op met de gemeente. Ze schakelen dan een gespecialiseerd bedrijf in voor het oplossen van de verstopping. Bij een verstopping van het gemeentelijk riool zijn de kosten voor rekening van de gemeente, mits de verstopping niet veroorzaakt is door stoffen die niet thuishoren in de riolering.

Eigen rekening
Verstoppingen op eigen terrein moet je zelf oplossen. Je kunt hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. De kosten voor het ingeschakeld gespecialiseerd bedrijf komen altijd voor eigen rekening; ook als dit bedrijf zonder tussenkomst van de gemeente werkzaamheden verricht in het gemeentelijk deel. Controleer daarom altijd eerst welke deel van de riolering verstopt is.

Voorkomen van verstoppingen
De meeste verstoppingen kun je voorkomen. Ze worden vaak veroorzaakt door spullen door de wc of de gootsteen te spoelen die daar niet in thuis horen, zoals schoonmaakdoekjes, (frituur)vet, maandverband, tampons, condooms, kattenbakgrit, et cetera. Gebruik het riool alleen waarvoor het is bedoeld. Als blijkt dat het gemeentelijk riool verstopt is door stoffen die niet in het riool thuishoren, dan moet de veroorzaker ook de kosten voor het ontstoppen van het gemeentelijk riool betalen.

Kijk op de website van de gemeente Nederweert voor meer informatie.

Advertentie

4 Reacties

  1. Maar als de boom op gemeentegrond de oorzaak is dan nog word je tegengewerkt. Alles wordt gedaan om niet te hoeven betalen, zelfs een tegemoetkoming is teveel gevraagd.

    • Is dat straattaal of heb je op school zitten te pitten?

  2. Goed om te weten voor wie de kosten zijn als je een probleem hebt met de riolering. Eigen terrein betekent inderdaad zelf de kosten voor het riool ontstoppen, maar soms bevindt het zich op grond van de gemeente. Het loont inderdaad om dat van tevoren even te onderzoeken.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie