Skip to content

Open brief aan: De raadsleden van de gemeente Nederweert

Redactie
3 februari 2015 | 6:01

Advertentie

buitengebiedVanaf de zijlijn

Maandag 26 januari 2015 vond de themaraad “Buitengebied in Balans, Samen groots, Samen doen” plaats met als doel het informeren van de Raad over de stand van zaken van een aantal activiteiten binnen de programmalijn. Een belangrijk aspect van dit programma is dat het door alle politieke partijen is goedgekeurd en dat de aanpak van de problematiek als een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt gezien.

Het was een goed voorbereide avond in de vorm van een aantal presentaties. Helaas waren er weinig verdiepende en kritische vragen en bleef het erg stil achter de tafel van de raadsleden. Alleen de tafel van JAN roerde zich nog even.

Toch willen we een tweetal momenten extra onder jullie aandacht brengen.

Binnen het integrale programma “Buitengebied in Balans” vormen de proeftuinen een van de themalijnen. Deze proeftuinen werden op die avond vergeleken met een voetbalwedstrijd. Onze alerte burgemeester had opgemerkt, dat er een tweetal oud voetballers van Merefeldia in de zaal aanwezig waren. De vergelijking met een voetbalwedstrijd prikkelde beide spelers. Hun beider reactie gaf ons inziens wel de kern van de problematiek weer. Binnen het voetbal speelt het verschijnsel van matchfixing en dit fenomeen kan zich ook voor doen binnen de proeftuinen b.v. in de vorm onderzoek waarbij onafhankelijkheid niet gewaarborgd is en alleen het economische belang dient . Of zoals de andere oud Merefeldia speler terecht opmerkte: “een individuele speler die zich niet inzet voor het team maar eigen belang nastreeft ondermijnt hiermee het resultaat van het team”.

Wat betreft de proeftuinen is het aan de politiek om met name die afweging te maken tussen maatschappelijke, ecologische en economische belangen waarbij vooraf vastgestelde maatschappelijke, ecologische en economische waarden centraal staan, waarvoor een breed maatschappelijk draagvlak voor bestaat.

Het tweede belangrijke moment was de uitnodigende vraag van onze burgemeester: “hoe kan de politiek die rol spelen”, bijvoorbeeld binnen het centrale item van de avond “gezondheid “. Zelfs op deze kernvraag bleef het pijnlijk stil. Deze kans voor open goal werd niet benut.

Als we een gezonde “leefomgeving” voor onze inwoners van Nederweert belangrijk vinden dan is de rol van de gemeenteraad essentieel om op de punten waar zij duidelijk invloed hebben sterk te sturen met een proactieve houding jegens het integrale programma “Buitengebied in Balans”. Maar het bleef jammer genoeg oorverdovend stil.

Om over na te denken
En welke politicus geeft de verbetering van de gezondheid aspecten van de dieren in de bioindustrie en de natuur een STEM. Want in die relatie ligt mogelijk de oplossing voor een betere leefbaarheid in de plattelandsgemeente Nederweert. De politiek is aan zet.

St. Leefbaar Buitengebied Nederweert
Voor heel Nederweert……………voor de toekomst.

Advertentie

3 Reacties

  1. BLA BLA BLA wat boeit voetbal dat is toch gewoon een spelletje of heeft dat ook nog in eens internationaal belang in de maatschappij. op voetbal draait echt de economie niet op kost alleen bakken met geld…..oeps nu heb ik half mannelijk nederland op mijn dak maar ja de waarheid is ooit hard

    • Ik geloof dat je de strekking van het verhaal compleet hebt gemist.
      Die is: de gemeente doet alsof ze zich inzetten voor een leefbaarder buitengebied, maar geeft in werkelijkheid persoonlijke en zakelijke belangen voorrang. Men laat zich schijnbaar leiden door partijdige onderzoeken en horen alleen wat ze graag horen…

  2. De strekking van de brief van de stichting is duidelijk. Alleen dit weten we toch al lang. Gemeente raad en college gaat gewoon hun eigen weg. Varkens en kippen zijn volgens hun de toekomst voor de Nederweerts boeren. Zij vergeten dat er steeds minder nederweertse boeren zijn. Familiebedrijven worden opgekocht door branbantse ondernemers. Het aantal dieren neemt alleen maar toe. De z.g. inspanningen leveren geen resultaat. Overlast blijft of neemt alleen maar toe.
    Het enige positieve: enkele ambtenaren en medewerkers van de LLTB hebben werk! De rest is een wasse neus.
    Dit is niet alleen mbt het buitengebied maar kijken eens naar het mooie Masterplan!
    De Kerkstraat moet ten koste van alles 1 richtingsverkeer worden. Of het nu links of rechts om moet maakt geen verschil De overlast in de Loverstraat en andere straten is blijft . Het winkelcentrum (emte/wijen ) moet er komen. eigen middenstand gaat naar de…………..
    Randweg: eigen rapporten wijzen uit dat nut en noodzaak niet aanwezig is. Toch moet het doorgaan.
    Gemeenteraad en college vergeten (bewust) dat zij voor de inwoners zitten. Of slaapt de Raad ?? Dan wil ik stellen: raadsleden slaap zacht ………..maar ben dan zo eerlijk om dit thuis te doen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie