Skip to content

Oproep van Emil Andraws

Redactie
2 februari 2015 | 22:33

Advertentie

Pile of euro currency banknotes background

Om de continuïteit van de werkzaamheden van het CentrumManagement in de toekomst te kunnen waarborgen moet de Stichting Centrum Management Nederweert voorzien in voldoende eigen financiële middelen. Dit willen ze doen door het instellen van een “reclamebelasting” ofwel een “ondernemersfonds” waarin ondernemers uit het kernwinkelgebied bijdragen.

Oproep van Emil Andraws

Er is de nodige weerstand merkbaar bij ondernemers en winkeliers. Of en hoe de reclame belasting er uit komt te zien, zal afhangen van de reactie die het bestuur krijgt op de peiling. Hierover zal eind deze week meer duidelijkheid komen.

Ondernemer Emil Andraws van Pyramide Grillroom heeft inmiddels twee brieven op zijn Facebookpagina gezet waarin hij de nodige kritiek uit op de brief van het CentrumManagement en de gang van zaken. Zijn brieven leveren veel reacties op. Hij nodigt alle ondernemers die het met hem eens zijn of iets samen met hem tegen de stichting willen doen uit om contact met hem op te nemen.

Op 22 januari zijn de betreffende winkeliers geïnformeerd middels een brief van het CentrumManagement. Deze brief bevat het voorstel om te komen tot een bijdrage per ondernemer waarbij rekening wordt gehouden met de draagkracht per ondernemer. De jaarlijkse bijdrage zou volgens het voorstel bestaan uit een vast deel per ondernemer (€ 200,–) en een variabel deel gebaseerd op het zakelijk deel van de WOZ-waarde van het pand waarin de onderneming is gevestigd (0,1% van de waarde met een minimum van € 100,– en een maximum van € 400,–). Dit zou betekenen dat de bijdrage maximaal € 200,00 voor een huurder/ondernemer, maximaal € 600,– voor een eigenaar/ondernemer en maximaal € 400,– per pand voor een pandeigenaar/verhuurder bedraagt. De uitkomst van de peiling onder de leden is nog niet bekend.

Brief van Emil Andraws op 24 januari 2015

Hallo allemaal,
Ik heb een brief gekregen van Stichting Centrum Management Nederweert om een verplichte heffing in te stellen. Ik heb een brief terug gestuurd. Deze kunt u hieronder lezen en wilt u deze aub delen, zodat iedereen de brief kan lezen. Ook wil ik graag uw mening weten!

Geachte meneer, mevrouw,
Ik ben het niet eens met de verplichte heffing die de Gemeente wil innen en vervolgens stort in een ondernemersfonds. Bovendien ben ik het ook niet eens met de Stichting Centrum Management Nederweert. Over welk centrum spreken we? Heeft Nederweert een centrum?

Het centrum van Nederweert is al lang kapot. Er is geen centrum meer door bepaalde onzin regels zoals de eenrichtingsverkeerregeling en geen parkeerplaatsen meer dichtbij de winkels. Door het eenrichtingsverkeer kunnen mensen (bezoekers) met moeite naar het centrum komen. Zij moeten omrijden en daarnaast is er dan ook nog geen parkeerplaats dichtbij de winkels.
Als we spreken over de verplichte heffing. De ondernemers kunnen met moeite de vaste lasten betalen, want de afgelopen jaren sluit in Nederweert de een naar de andere zaak. Dus hoe moeten ondernemers ook nog een heffing gaan betalen?

Een ondernemersfonds met verplichte heffing komt vaak voor bij grote steden, zoals Alkmaar, Nijmegen, Utrecht, Delft en Leiden. Deze steden hebben een groot centrum. Nederweert is maar een klein dorp, dus waarom moet deze een ondernemersfonds hebben?

Bovendien is MKB Nederland ook van mening dat de gemeente haar publieke taken zelf moet blijven financieren uit eigen algemene middelen. Het kan niet zo zijn dat de kosten hiervoor via de ondernemersfonds bij de ondernemers terecht komt. De gemeente is financieel verantwoordelijk voor de publieke taken.

Ik ben van mening dat gemeente Nederweert beter de huur van panden en gemeentebelasting kan verlagen, weer genoeg parkeerplaatsen moet maken en terug moet gaan naar het tweerichtingsverkeer. Dit is wat belangrijk is. Want met geld bezoekers trekken naar Nederweert helpt niet, als de mensen er toch met moeite kunnen komen.

Met vriendelijke groeten,
Emil Andraws
Grillroom Pyramidea

 

Brief van Emil Andraws op 2 februari 2015

Geachte meneer, mevrouw,

Ik ben weer terug om te praten over de brief die de Stichting Centrum Management Nederweert naar de ondernemers heeft gestuurd.
Als eerste wil ik vertellen dat ik er achter ben gekomen dat de gemeente Nederweert niks wist over de brief. Daarom wil ik graag mijn excuses aanbieden aan de gemeente. In de brief stond duidelijk dat de heffing geïnd wordt door de gemeente en dat die de opbrengst stort in een ondernemersfonds. Daarom dacht ik dat de gemeente hier van af wist. Maar dit blijkt niet zo te zijn. Ik denk dat de Stichting Centrum Management dit alleen heeft gezegd, zodat het lijkt alsof de gemeente achter hun staat en de ondernemers dus eerder gaan betalen. En wat ze daarmee willen bereiken, is dat er geld binnenkomt. Dit terwijl de gemeente 80.000 euro aan de Stichting Centrum Management heeft gegeven voor de opstartfase. Maar heeft iemand van de bewoners iets gemerkt of gezien wat er is gedaan in Nederweert voor de waarde van 80.000 euro???

Ik heb wel een ding gemerkt. In de Brugstraat 33 is een winkelpand geopend onder de naam van Stichting Centrum Management Nederweert. Maar ik rij iedere dag door die straat en heb nog nooit gezien dat het pand open is.  Toen ik hoorde dat de gemeente niks wist over de brief aan de ondernemers, wilde ik dat gaan bespreken met iemand van de Stichting. Ik ben daar op vrijdag 30 januari geweest om 10 uur, 11 uur en om 1 uur. Maar het pand bleef gesloten. Vervolgens ben ik naar de buren gegaan om te vragen wanneer het pand open gaat. Een persoon zei dat deze nooit open gaat. En de ander zei dat die wel open gaat, maar alleen voor 2 uur per week, op vrijdag tussen 2 en 4 uur. Is het normaal dat iemand de volle huur betaalt om het pand 2 uur per week te openen? Wie doet dit? Dit is toch weg gegooid geld.

Ik heb geprobeerd te kijken wat er binnen in het pand staat. Volgens mij staat er alleen een tafel met twee stoelen. Is het moeilijk om een andere plaats te vinden om een spreekuur te houden voor 2 uur per week? Bijvoorbeeld in het gemeentehuis. Of ik heb ook een idee. Ik bied mijn zaak aan om er gebruik van te maken voor de spreekuren. Ze kunnen dan alle stoelen en tafels gebruiken met koffie er bij ook nog, voor 10 euro per uur. Op deze manier kan de Stichting Centrum Management duizenden euro’s besparen per jaar.

Toch heb ik het nummer van de Stichting opgezocht. Ik kreeg meneer E. Jansen aan de telefoon onder het nummer 0654310755. Ik heb hem toen gevraagd of de gemeente iets wist over de brief die ze naar de ondernemers hebben gestuurd. Hij bleef er om heen draaien, zodat hij geen antwoord hoefde te geven. Maar ik vroeg het nog een keer: Weet de gemeente iets over de brief en de inhoud daarvan? Eindelijk gaf hij het antwoord: De gemeente kan het ergens hebben gelezen. Dit betekent dus dat de gemeente en de Stichting niet hebben overlegd over de brief.

Even iets anders, ik heb de Pyramide Grillroom al 24 jaar lang. Ik ken Nederweert dus al meer dan 20 jaar. Nederweert was een gezellig, druk dorp. Mensen van buiten Nederweert kwamen hier om boodschappen te doen en te wandelen. Er waren nog veel winkels open. Alle winkels maakte een goede omzet en waren dus erg tevreden. Dit had Nederweert ZONDER een Stichting Centrum Management. Nu het centrum kapot is, veel winkels weg zijn, de omzet minder is, minder mensen van buiten Nederweert hier komen, komt er een Stichting en wil het ook nog geld van de ondernemers die nog over zijn.Daarom denk ik dat jullie net als ik graag willen weten waar de 80.000 euro naar toe is gegaan. Ik vraag daarom aan de Stichting Centrum Management om duidelijk te laten zien wat zij hebben gedaan met 80.000 euro. De Stichting moet dit laten zien bijvoorbeeld in de krant of het Nederweert blaadje.

Maar als ze dit niet kunnen laten zien, geen bewijs hebben of op gemaakt aan iets wat niet nodig of belangrijk is voor het centrum, dan adviseer ik om het pand te sluiten en stoppen met de Stichting. Want wij hebben geen begeleiding nodig om onze zaken te laten draaien.

Al eerder zei ik dat ik mijn zaak al 24 jaar heb. Dit betekent dat ik er niet lang meer ben, over een paar jaar ga ik stoppen. Dus ik kan zeggen dat het centrum Nederweert mij niet meer interesseert. Maar toch denk ik aan het dorp en de bewoners. Want als het zo blijft, welke winkels blijven dan over? Wat wordt Nederweert in de toekomst? Afgelopen weekend had ik een klant in mijn zaak. Hij is van Nederweert en wilde graag een zaak openen hier. Hij kwam vertellen dat hij een zaak had geopend in Weert en dat hij hier erg blij mee is, omdat Nederweert toch geen toekomst heeft.

Ook sprak ik met iemand die een zaak heeft in Nederweert over de situatie van nu. Zij vertelde mij dat haar omzet met 13.000 euro is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit door het eenrichtingsverkeer. Ik sprak met haar over de brief van de Stichting en het eerste wat ze zei was: ik ga sluiten. Want ik ga de heffing niet betalen en niet uit mijn eigen zak bij leggen.  Wat wordt Nederweert als iedereen gaat sluiten? Als alle kosten zo hoog zijn en inkomens laag? We hebben 2 dingen nodig als ondernemer. Ten eerste dat de bezoekers makkelijk kunnen komen naar onze zaken. En ten tweede steun, steun om open te blijven. Dit in plaats van de ondernemers het moeilijk maken met kosten.

Bedankt voor jullie aandacht voor deze brief.

Ik vraag aan alle ondernemers die het met mij eens zijn of die iets willen doen aan de Stichting of er met mij over willen praten, om contact met mij op te nemen.

Met vriendelijke groeten,
Emil Andraws
Pyramide Grillroom

Advertentie

19 Reacties

  1. Het word tijd dat ALLE ondernemers in Nederweert eens een keer van zich laten horen en laten merken dat zij de gemeente levendig proberen te houden met hun winkels en horeca.
    Waar zijn die €80000 gebleven ?
    Groot respect voor Emil en hier zou iedere ondernemer een voorbeeld aan moeten .
    Als dit nog lang duurt vertrekt iedere ondernemer uit dit uitstervend dorpje wat lang geleden nog bruisend was.
    Binnenkort als er weer verkiezingen komen zullen we wel weer met allerlei beloftes geconfronteerd worden.
    Mensen…..trap hier niet meer in.

    Emil for President.

  2. Zo gelijk! de Kerkstraat is een saaie stille straat geworden, Zelfs op een Zaterdag is het er zo rustig, dat is toch niet normaal meer voor een winkelstraat.het word de ondernemer niet makkelijk gemaakt om te blijven bestaan.

  3. Goed verhaal.
    Als het klopt wat Emil vertelt, ben ik benieuwd naar het antwoord van de genoemde stichting.

  4. ik ben het gedeeltelijk met emil eens.
    ten eerste heeft elke onder nemer het zwaar in deze tijd, ze zullen creatiever zaken moeten draaien om bestaands recht te blijven houden in deze tijd maar of dit nu geheel aan het een richtingsverkeer ligt ??
    maar het is ook nutteloos om iedere ondernemer honderden€ uit de la te trekken voor een misschien beter bestaans recht door een zogenaamd centrum plan in mijn ogen zijn het gewoon legale maffia praktijken
    ik vind de gemeenten is deels verantwoordelijk voor een bloeiend centrum. maar het moet de ondernemers ook niet moeilijk gemaakt worden om in een dorp nog een zaak te openen of open te houden
    gemeenten eis die 80,000€ terug en geef ondernemers van nederweert de kans om te bloeien.wil nederweert nog een bruisend dorp worden moet er veel gebeuren. dus ondernemers zet er de schouders onder en gemeenten steun de ondernemers hier is iedereen bij gebaait .want wat je zaait zul je oogsten

  5. Te gek voor woorden die Stichting, wie heeft zich hierin weten te lullen?

    Wij ondernemers mogen dankbaar zijn dat een con-collega het voortouw neemt!

    Geconfronteerd worden met kritische vragen en er ook nog omheen draaien, hoe dúrft je!! Een pand te huren voor 2 uur gebruik in de week, heeft het ambtelijk apparaat daar geen controle op??
    Je GEEFT toch niet zomaar € 80.000,00 aan een stichting om het te verbrassen?
    De meeste ondernemers sappelen in de hoogste versnelling om de kop boven water te houden en dan meldt zo’n roofridder zich aan de deur om zijn wazige stichting in leven te houden.
    Ga je schamen en zoek nuttig werk!!!

  6. bijzonder!
    Benieuwd naar het vervolg

  7. Mooi gesproken Emil, misschien moet jij je eens verkiesbaar stellen. Jij weet tenminste hoe de mensen van Nederweert denken, maar vooral, jij durft het neer te zetten. Mijn stem zou je zeker krijgen. Ik kijk nu al uit naar het vervolg , blijf schrijven, Emil

  8. Helemaal mee eens Emiel! Vraag is alleen wat kun je eraan doen?

    Reclame belasting die NIET doorgaat, prima… kan geregeld worden.

    Eenrichtingstraat omdraaien met parkeerplaatsen, lijkt me onmogelijk omdat dit allemaal in het grote centrumplan verwerkt is waarbij Wijen plat gaat en er nog meer onverkoopbare panden worden gecreeerd.

    Het centrum vanaf het begin van de brugstraat (incl heel budschop) tot kerkstraat noord (incl. lamburtushof) zal leeg getrokken worden door het supermarkten plein. Mensen van buitenaf zullen zich niet meer verder dan dat plein gaan omdat je simpelweg nergens kan komen, en erger nog, nergens kan parkeren.

    Vraag blijft wat kun je hieraan doen? De gemeente is er al 20 jaar mee bezig. Zouden die zo blind zijn voor onze ondernemers?

    En die 80.000 euro ik zou inderdaad wel eens willen weten waar dat aan op gegaan is!? Het feit dat het pand aan de brugstraat NOG steeds gebruikt wordt is gewoon een goedmakertje voor fam. Wijen omdat de action niet door ging….

  9. Chapeau Emil, goed verwoord.

    Het is een taak van de Gemeente om een aantrekkelijk, toegankelijk en kooplustopwekkend centrum te creëren qua infrastructuur en faciliteiten (parkeergelegenheid)! Ondernemers organiseren wel die activiteiten en maken die gerichte reclame die hun omzet ten goede komt.

    Gaat de Gemeente het beleid van de ondernemers bepalen en moeten de ondernemers straks zeker ook nog extra bijbetalen aan de gemeentelijke infrastructuur (doen ze al via WOZ en overige belastingen), omdat de Gemeente incompetent is? Omgekeerde wereld lijkt me!

    Het wordt tijd dat de Gemeente eens luistert naar haar burgers.Eenrichtingsverkeer, Centrumplan, Randweg, Kanaalboulevard en Carpoolplaats zijn uit de categorie “wanbeleid”!!

    Nog even en we zijn als gemeente “onder curatele” of ‘Het Stramproy van Weert” en dus in beide gevallen op sterven na dood als gemeente….

  10. Natuurlijk heeft iedereen gelijk.
    En natuurlijk heeft iedereen ongelijk.
    Om toch iets van “ons Nederweert” over te kunnen houden zal er toch iets georganiseerd moeten worden.
    We zullen SAMEN de schouders er onder moeten zetten en positief blijven.
    Steeds profiteren als anderen iets georganiseerd hebben en zelf niets bijdragen is makkelijk.
    Iets organiseren en uitvoeren kost geld en tijd.
    Die tijd is steeds door vrijwillige ondernemers opgebracht omdat zij wisten dat er iets gedaan moest worden om Nederweert levendig te houden.
    Om de zaken te financieren moest er `n bijdrage komen van de deelnemers van die aktie.
    De ondernemers die niet mee betaalden profiteerden toch van het doel van de organisatie.

    Zoals ik begrepen heb, is het doel van de reclamebelasting, om de financiën door ALLE ondernemers te dragen en de huidige organisatie (gedeeltelijk) te ontlasten.

    Als elke ondernemer z`n euro bijdraagt en niet tegen maar met het centrummagement nadenkt over de toekomst van ondernemend Nederweert hoop ik dat er gezegd kan worden:

    “dat hebben we mooi SAMEN gedaan”

  11. Luisteren naar de burgers / inwoners dat komt in het woordenboek van de burgervader en zijn kornuiten niet voor. Of wel soms? Men wordt niet serieus genomen, wat we ook doen actie s enz Het is pappen en nat houden . Het kost ons handen vol met geld en wat doen die het dichtst bij het vuur zitten ZAKKEN VULLEN . Het wordt tijd voor een andere wind die dus luistert naar zijn burgers en het geld eens nuttig gaat besteden zodat we weer trots op ons Nederweert kunnen zijn
    En taak aan de politiek partijen om voor hun inwoners de zaakjes goed in kaart te brengen zodat we binnenkort de juiste beslissing kunnen nemen en niet nogmeer geld over balk en de bodemloze put od diepe zak verdwijnt

  12. Wat een goeie knaller Emiel.

    En Frank@nieewiert wat een afgang.
    Heb die site eens bekeken, een blamage!
    Ben zelf ondernemer op Budschop en heb al jaren NIET betaald aan kerstverlichting en aan andere flauwekul.
    Toch zitten we er nog steeds! Ook doen we al jaren NIET mee aan koopzondagen of ander activiteiten en wanneer zijn de meeste activiteiten hr.Frank, juist ja op zondag.

    Heb er dus geen ene mallemoer aan en zal dan wel 600,- euro moeten betalen.
    RONDUIT BELACHELIJK dit plan.
    Vorig jaar zouden de kosten hetzelfde blijven als het lidmaatschap van de OVN, hebtoen al gewaarschuwd dat het vele malen hoger zou worden als die 300,- euro en ja hoor nu is het al verdubbeld naar 600, euro voor ons.
    In de meeste Nederlandse gemeentes waar dit plan wel doorgevoerd is zijn de kosten rondde 1000,- euro, er staat ons dan nog wat te wachten.

    Vorig jaar heb ik twee vergaderingen van het centrummanagement bijgewoond, flink gas gegeven wat niet in de smaak van het bestuur viel.
    Werd toen gebeld of dat ik niet in het dagelijks bestuur wilde komen. Nee was mijn antwoordt, waarna gevraagd werd om tijdens vergaderingen weg te blijven of mijn mond te houden. Vandaar mijn naam Willem de zwijger(zie ook vorige artikel van Neeweert24

    Emiel je bent een kei, blijf overeind en eh, je krijgt wellicht binnenkort een telefoontje of je je niet wilt aansluiten bij hen, om je zo kalm te krijgen!!!

  13. Prima dat deze ondernemers kritiek hebben. Ik geloof ook zeker dat ze het moeilijk hebben. Maar dat is niet alleen in Nederweert. Ik vind het goed dat de gemeente juist veel geld gestoken heeft in het opwaarderen van het centrum en ik vind het er erg fraai uitzien. Wat ik mis, zijn goede ideeen van deze ‘ondernemers’ in plaats van te wijzen naar anderen en af te geven op de gemeente.. Kom zelf eens met goede oplossingen, organiseer samen festiviteiten en profiteer niet van de kleine groep echte ondernemers die wel de schouders er onder wil zetten ( Zoals de zogenaamde ‘ondernemer’ willem de Zwijger die niet mee wil doen aan koopzondagen en feestverlichting of emiel die zegt dat het centrum Nederweer hem niet meer interesseert) Met alleen maar klagen kom je nergens en wordt je uiteindelijk niet gehoord. Dus Emiel als je echt een goede ondernemer bent dan organiseer je samen met de rest van de ondernemers komend jaar een aantal knalactiviteiten en zorg je met hen dat het centrum tijdens de feestdagen mooi versierd is, ruimen jullie samen het zwerfvuil op in het centrum en zijn jullie samen op de koopzondagen open. Eenheid maakt sterk!

  14. Emil heeft voor een groot deel gelijk vind ik, maar de leegstand en de aftakeling van het centrum is een landelijk probleem. De oorzaak ligt eerder in het feit dat iedereen op internet koopt en bij de mediamarkten/actions/primarks van deze wereld en niet in zijn eigen dorp/stad. Ik ben het niet eens met het centrumplan en andere wilde plannen van de gemeente, maar ik vind het te kort door de bocht om hier alle ondernemersproblemen op af te schuiven…

    P.s. Emil: ik hoop dat je nog lang doorgaat met “de pyramide”!

  15. Ik denk dat b&w hier lang genoeg heeft gezeten en dat ze al teveel hebben verkloot.
    zij komen duidelijk niet op voor de burgers van Nederweert.
    En daar moet een einde aankomen
    Wie weet krijgen wij daar ook een potje voor.
    PS:
    ik zal het wel mis hebben dat ik denk/dacht? dat zij in dienst / van burger waren en wij betalen voor hun inkomsten.

  16. Beste John,

    Je hebt helemaal gelijk, we moeten niet klagen.
    Doe ik ook niet, alleen is bij ons gebleken dat na tientallen activiteiten op koopzondagen het rendement nihil of sterker verliesgevend was en dat al jaren voor de kerstverlichting etc.er hing . En tja als jij zondags gaat werken en je baas zegt: John je krijgt geen uitbetaling of sterker nog je moet geld meebrengen, is bij jou de liefde ook snel over!
    Activiteiten van ons uit waren jaren geleden de Kerstman op de bakfiets, meedoen met actie van fietsers naar Compostella en zo kan ik er nog meer opnoemen, belangeloos en dat is ook goed, het mag ook eens geld kosten zeker in een tijd waar veel geoogst werd. Maar in deze tijd is 600 euro voor veel ondernemers een maand huur.

    Ook hier kunnen we lang over discussiëren, hoop dat de politiek nu de juiste beslissing neemt en samen met centrummanagement en enkele tegenstanders de inhoud van de verstuurde brieven bekijkt wel zo eerlijk en zeker zo geloofwaardig!

  17. Beste Willem,
    ik begrijp je helemaal en het zal zeker lastig zijn. Ik weet ook niet of de voorgestelde belasting de oplossing is, maar ik hoor hier geen alternatief van de ondernemers. Het stoort me gewoon dat altijd zo gemakkelijk naar anderen gewezen wordt. Ik zou liever zien dat alle ondernemers zich organiseren en op een positieve manier deze recessie te lijf gaan! Wij als klanten krijgen zo ook een heel negatief beeld van het centrum en haar ondernemers.

  18. John, jij hebt het over opwaarderen van het centrum, maar ik noem dat afwaarderen. Alle gezelligheid en levendigheid is er uit gehaal. En dat zeg ik als voorheen winkelende klant, niet al ondernemers. Dat komt met name door het eenrichtingsverkeer en het parkeerbeleid.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie