Skip to content

Vlechtheggen moeten prikkeldraad vervangen

Redactie
28 december 2014 | 7:58

Advertentie

vlechtheggen heren - bob LuijksIn het Kempen~Broek gaat komende winter een educatief vlechtheggenproject van start. Hieraan kunnen natuur-, heem- en milieugroepen uit Nederlands en Belgisch Limburg deelnemen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ARK Natuurontwikkeling, IKL-Limburg, Stichting het Limburgs Landschap en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en wordt georganiseerd door Stichting Vlechtheggen Zuid-Nederland i.o.

Vlechtheggen moeten prikkeldraad vervangen

Rond 1900 lag er rond akkers en weilanden in hoog Nederland nog een netwerk van honderdduizenden kilometers heggen en houtwallen. Ze dienden als veekering, leverancier van hout, perceelgrens of als verdedigingswerk. De heggen bestonden vaak uit doornige struiken die met een speciale techniek in elkaar gevlochten werden om ze ondoordringbaar te maken voor mens en vee. Door de komst van het prikkeldraad verdwenen veel heggen aan het begin van de vorige eeuw.

In de regio van het Kempen~Broek gaat in de winter van 2014-2015 een vlechtheggenproject van start. Elke deelnemende groep krijgt een cursus heggenvlechten, plantmateriaal en gereedschap aangeboden om een eigen vlechtheg aan te leggen en op termijn te vlechten. De cursus is gratis en bestaat uit een theoriedeel (2 dagdelen) en een praktijkdeel (1 dagdeel, waarbij de deelnemers een vlechtinstructie krijgen van ervaren vechters en zelf aan de slag gaan. Elke groep verplicht zich om minimaal 75 meter beplanting aan te brengen, te onderhouden en die later (6-8 jaren) te vlechten

Op 15 januari is er een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde groepen Brasserie Nieuw Vosseven in Stramproy. Aanmelden of vragen: Wim de Vrij: vlechtheggen@gmail.com, 0413 478 252 of 06 233 705 34.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie