Skip to content

Jeugdzorg: waar kun je terecht vanaf 2015?

Glendi
23 december 2014 | 13:19

Advertentie

jeugdzorg gemeente NederweertVanaf 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg en nemen zij hierbij bijna alle taken over van andere instanties. In Nederweert gaat het Centrum voor Jeugd en Gezin de spil vormen in het nieuwe jeugdhulpstelsel. Wat verandert er nu precies, waar kunt u terecht? We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Centrum voor Jeugd en Gezin

De jeugdhulp wordt eenvoudiger en beter op elkaar afgestemd. De gemeente Nederweert gaat de jeugdhulptaken niet zelf uitvoeren, maar heeft hierover afspraken gemaakt met een breed palet aan zorgbieders die op dit moment allemaal al werkzaam zijn in de regio. Daarnaast heeft de gemeente het Centrum voor Jeugd en Gezin aangewezen als hét punt waar ouders/opvoeders en jeugd terecht kunnen met alle vragen over opvoeden en opgroeien. Je kunt er terecht met eenvoudige en complexe opvoed- en opgroeivragen, psychische en psychiatrische problemen en bij vragen die voortkomen uit een beperking of chronische ziekte.

Welke taken naar gemeente?
De gemeente was al verantwoordelijk voor preventie en lichte opvoed- en opgroeiondersteuning. Vanaf 2015 komen alle taken met betrekking tot jeugdhulp naar de gemeente, uitzondering: de justitiële jeugdzorg.

Wat verandert niet?
Heeft je kind of gezin ondersteuning bij het opvoeden en opgroeien nodig, dan krijgt je deze ondersteuning na 1 januari 2015 nog steeds van je huidige jeugdhulpverlener of van een medewerker van het CJG.

Wat verandert wel?
Meer dan voorheen wordt er een beroep gedaan op het gezin en de omgeving (familie, vrienden, buurtgenoten) gedaan voor het bieden van hulp bij simpele opvoedvragen, praktische ondersteuning en gemakkelijke hulptaken. Kunnen problemen niet met hulp uit de omgeving worden opgelost, dan biedt het CJG passende hulp en ondersteuning.

Je kind krijgt nu jeugdhulp?
Als je kind nu jeugdhulp krijgt, houdt het dit recht op zorg voor de periode die in de indicatie staat (uiterlijk tot 1 januari 2016). Daarna wordt de situatie door het CJG opnieuw bekeken.

Voor zover mogelijk ontvangt je kind die zorg van dezelfde zorgaanbieder als in 2014. Voor pleegzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering kan een langere overgangsregeling gelden. Ruim voordat je indicatie afloopt, neemt de gemeente en/of je zorgaanbieder contact met je op om afspraken te maken voor de toekomst. De ouderbijdrage voor kinderen die zorg krijgen in een instelling blijft bestaan. Als je een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangt, dan wordt dit niet meer op je eigen rekening gestort. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) krijgt het geld en betaalt je hulpverleners.

Heb je nog vragen, kijk dan op de gezamenlijke website van de gemeenten Leudal, Nederweert en Weert www.eigenkrachtsamenaanpakken.nl of neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin, tel. 088 – 43 88 300 of e-mail: info@hetcjg.nl. Ook de landelijke overheid heeft een website waarop je veel informatie kunt terugvinden: www.hoeverandertmijnzorg.nl. Hier vind je ook het ‘Informatiepunt langdurige zorg en jeugd’. Dit informatiepunt wordt de komende tijd extra opengesteld voor vragen over langdurige zorg en jeugd.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie