Skip to content

De zwartwit bevrijding van Limburg in WO II

Redactie
3 december 2014 | 19:03

Advertentie

Mieke Kirkels 1947Op 5 november vond in het Limburgs gouvernement in Maastricht de presentatie plaats van een bijzondere uitgave. De uit Nederweert afkomstige schrijfster Mieke Kirkels (1947) presenteerde daar haar boek “Van Alabama naar Margraten”. Het bevat het aangrijpende verhaal van Jeff Wiggins. Hij was een van de afro-Amerikaanse mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog deelnamen aan de bevrijding van Limburg.

Apart slapen, apart vechten
Wiggins groeide op in een door de Ku Klux Klan geterroriseerd gebied in Alabama. Tijdens de oorlog werd hij met het 960ste Quarter Master Service Company (QMSC) uitgezonden naar Europa. Dat was onderdeel van het zogenaamde “Zwarte Leger”. Blanken waren onderdeel van het “Blanke Leger” en zij figureren terecht als de helden van onze bevrijding in de geschiedenisboekjes. Maar het “Zwarte Leger”, dat bijna volledig uit Afro-Amerikanen bestond en voor de ondersteuning moest zorgen, raakte vergeten. De Amerikaanse rassenscheiding was toen nog zeer strikt, zelfs in het leger en aan het oorlogsfront. De zwarte soldaten moesten apart eten, apart slapen en zelfs apart vechten. Zwarte hospiks mochten geen blanke Amerikanen verplegen, maar slechts hun zwarte broeders en Duitse gewonden. De QMSC werd in de herfst van 1944 ingeschakeld bij de aanleg van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten in Zuid-Limburg. In de bittere kou moesten zij duizenden graven delven en de uit vele streken aangevoerde gesneuvelde Amerikanen begraven en herbegraven.

Zwarte bladzijde
Een van die grafdelvers was Jeff Wiggins. Mieke Kirkels spoorde hem op en interviewde hem uitgebreid. De weerslag daarvan was een aangrijpend boek met de titel “Van Alabama naar Margraten”. Wie het boek leest zal merken dat het veel meer is dan een stuk Limburgse bevrijdingsgeschiedenis, of de biografie van een van de duizenden zwarte soldaten. Het is ook een schokkende confrontatie met de recente Amerikaanse geschiedenis van rassenscheiding, discriminatie en onderdrukking. De studie van Mieke Kirkels was indirect zelfs de aanleiding tot het feit dat president Barack Obama zich in 2009 in een persoonlijke brief tot Wiggins wendde en de aandacht vestigde op deze letterlijk en figuurlijk zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis.

Het verhaal is op een integere en leesbare manier door Mieke Kirkels op papier gezet en is vormgegeven door de Nederweerter vormgever en boekverzorger Mark van den Eijnden. Voor meer informatie over het boek vind je hier.

De Amerikaanse ambassade in Den Haag wijdde een korte film aan het boek en de uitreiking ervan.

Als er één boek is dat onze kerstgedachten verdient, dan is het wel dit werk van Mieke Kirkels uit Nederweert. Te koop bij BRUNA Lambertushof, voor € 19,95.

Alfons Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie