Skip to content

Wiet & Media

Redactie
30 oktober 2014 | 23:34

Advertentie

Ivo OpsteltenNaar aanleiding van het nieuwsbericht over de gedroogde hennep in Leveroy kregen wij de volgende ingezonden brief.

Ingezonden brief

-satire modus aan-
Ja mensen, wij zitten in de wietteelt! Mijn pa rijdt een dikke audi en heeft vele vrachtwagens ter dekmantel. Mijn opa was de godfather van de Limburgse wietteelt en de recente serie “Hollandse Hoop” is geïnspireerd op onze familie
-satire modus uit-

Mark Twain: “If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you read the newspaper, you’re mis-informed”.

Vanmorgen om 11:29 kreeg ik een Whatsappje van een vriend dat er een politie inval gaande was op het bedrijfsterrein van mijn vader gelegen aan de Houtsberg. De politie was getipt en het zou vermoedelijk om een hennepplantage gaan.. Allerlei gedachten gingen door mijn hoofd, maar een ding wist ik zeker, er kon geen wietplantage zijn want anders had ik het zeker al een keer geroken en natuurlijk ook wat gerookt.

Eerste wat ik deed, was mijn vader bellen.. “Hey Pap; zei ik, alles goed? Ja prima, aan het werk in Duitsland.. Met jou? Ja goed, Pap. Maaruh, is er toevallig iets aan de hand vroeg ik? Nee hoezo“, zei mijn vader? “Nou, op Nederweert Actueel staat dat er een inval gaande is i.v.m. een wietplantage op je bedrijfsterrein“. Mijn pa begon te lachen,” ja zei hij; ik had ze net aan de lijn, ze dachten dat de loods is onderkelderd en dat er zich een wietplantage in bevindt. Ik heb zojuist de huurder toestemming gegeven om in de garage te kijken, laat ze maar zoeken“.

Uiteindelijk bleek de huurder van de woning die zich op het bedrijfsterrein bevindt, een kleine hoeveelheid gedroogde wiet in zijn woning te hebben. Verkregen uit enkele plantjes die hij zelf had geteeld. Wel of niet binnen de wettelijke norm weet ik helaas (nog) niet.

Gelukkig interesseert het mij, nog mijn vader en de rest van de familie geen ene reet wat de mensen over ons denken. En dit betoog is ook absoluut niet de aanleiding om ons imago te zuiveren. Ik wil dit gebeuren juist gebruiken om mijn ongezouten politieke mening te ventileren over het repressieve drugsbeleid welke onder leiding van de conservatieve dementerende Ivo Opstelten wordt gebezigd.

Geschiedenis Nederlands gedoogbeleid
Sinds 1970 is er een Nederland een gedoogbeleid actief rondom soft drugs. Dit beleid heeft ervoor gezorgd dat het bezit van drugs (maximaal 5 gram), thuisteelt (maximaal 5 planten) en de verkoop van softdrugs via coffeeshops semi-legaal is in ons land. Dit beleid heeft altijd onder druk gestaan van het buitenland.

Statistieken
Maar wat zeggen de statistieken? De kritische meende dat dit gedoogbeleid zou zorgen tot meer wietgebruik. Maar is dat ook zo? Nee! Ik citeer uit een artikel van de NOS: “Nederlanders die joints roken doen dat helemaal niet zo extreem als lang werd gedacht”, vertelt Frans Strootman van het Trimbos-Instituut. Sterker nog: in vergelijking met andere Europese landen gebruiken Nederlanders een stuk minder. Per intensieve gebruiker gaat er 310 gram doorheen, iets minder dan het gemiddelde in Europa. Engeland en Wales spannen de kroon met 374 gram per gebruiker.

Wietteelt reguleren
Sinds mei wordt in Uruguay de eerst “overheidswiet” geproduceerd. Uruguay heeft de teelt, het bezig en het gebruik van cannabis gereguleerd: een realistische aanpak van de mislukte “War on Drugs”. Uruguay richt zich niet langer op zinloze vervolging, maar op veiligheid en openbare orde, terugdringen van georganiseerde criminaliteit en waarborging van de volksgezondheid. Ook in de VS (in de staten Colorado en jawel ook Washington), Portugal, Roemenië, Tsjechië en Spanje wordt voor zo’n aanpak gekozen. Waarom niet in Nederland?

Gezondheid
Er is veel winst te behalen door het reguleren van de wietteelt. Vooral de gezondheidskant moeten we niet uit het oog verliezen. Door te reguleren kunnen we de sterkte van cannabis bepalen, weten we zeker dat er geen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen worden toegevoegd of andere stoffen. Ook is meer aandacht besteed voor preventie mogelijk.

Effectiviteit
Het huidige softdrugsbeleid is niet effectief en kost teveel politiecapaciteit. Zo zijn er vandaag 5 politieagenten 3 uur bezig geweest om op ons terrein een kleine hoeveelheid gedroogde wiet te vinden, en is er bij alle andere invallen in de gemeente helemaal niks gevonden. Terwijl de politie en het Openbaar Ministerie prioriteit moeten geven aan het uitvoeren van dit beleid blijven aangiftes te lang liggen, stijgen de woninginbraken en moeten slachtoffers van ernstige delicten een eeuwigheid wachten op de behandeling van hun strafzaak. Politiecapaciteit kan beter, effectiever en ten gunste van de gewone mens ingezet worden.

Draagvlak
Het draagvlak voor het huidige softdrugsbeleid brokkelt in tempo af. Eerder moest Opstelten al terugkomen op de invoering van de wietpas. Maar nu blijkt dat het lokaal draagvlak in de grote steden minimaal is. Uit onderzoek van de NOS zijn namelijk 26 van de 38 grote steden voorstander van de regulering van wietteelt.

Conclusie
Opstelten zal uiteindelijk een stap moeten gaan zetten. Reguleer die handel, hef er belasting. De opbrengsten en het geld dat bespaard wordt op de opsporing kunnen worden geïnvesteerd in preventie en voorlichting. Daarnaast houdt de politie meer tijd over om zich met echte maatschappelijke problemen bezig te houden.
En het belangrijkste is nog; laat de thuisteler met rust. Wiet is een plant en is net zoals de mens een product van de ontwikkeling van de aarde. Het liberalisme heeft toch als uitganspunt: “zoveel mogelijkheid vrijheid voor het individu zolang het de vrijheid van de anderen niet beperkt”, Ivo?

Zo en nu ga ik ff lekker blowen
Stephan Raetsen

Advertentie

1 Reactie

  1. Geweldig geschreven Stephan! Ik ben het helemaal met je eens. Niet te geloven dat zo’n fossiel als Opstelten nog steeds minister is en in zijn eentje dit achterlijke beleid bepaalt.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie