Skip to content

Melk met een vleugje romantiek van Ruud en Jolanda

Redactie
23 augustus 2014 | 12:58

Advertentie

Pasie voor melk Ruud Ketelaars en zijn vrouw JolandaHet is allemaal zo vanzelfsprekend, het verse vlees bij de slager, de verse groenten in de supermarkt, een ovenvers brood bij de bakker. Al die zaken waarvan jij en je gezin dagelijks genieten. En zo hoort het ook. Soms is het goed er even bij stil te staan dat je daarvan kunt genieten, dankzij al die andere gezinnen in Limburg. Gezinnen die elke dag met veel passie zorgen voor die typisch Limburgse asperges en het ei in het voorjaar, de hamlap op de barbecue, het ijsje na, de stoofschotel na een lange herfstwandeling en de stamppot op een winterdag. Deze serie gaat over dat gezin… Het boerengezin.

Melk met een vleugje romantiek

Melk. Rijk aan calcium, vitaminen en zink. Een product met duizend-en-één toepassingen:  denk aan dat blokje kaas uit het vuistje, de boter waarmee je je brood smeert of waarin je het vlees gaart. En die heerlijke sorbet met vers fruit tijdens de warme zomerdagen. Maar bovenal een product van moeder natuur met de finishing touch van de melkveehouder. “Wat wij samen met de koeien produceren, gaat de wereld over. Talloze volwassenen en kinderen genieten van de melk die wij met passie en zorg leveren. Dat geeft een goed gevoel, of eigenlijk een kick”, zegt melkveehouder Ruud Ketelaars uit Nederweert.

Uitdaging
Samen met zijn vrouw Jolanda runt Ruud het melkveebedrijf aan de Zuidhoeveweg in Nederweert. In 1952 heeft de opa van Ruud hier de basis voor het bedrijf gelegd. Zijn vader Jac en moeder Lenie hebben het bedrijf in 1972 overgenomen en doorontwikkeld. Sinds 2008 is het de beurt aan Ruud en Jolanda. Op dit moment telt het familiebedrijf 135 melkkoeien en 120 stuks jongvee.
Van jongs af aan wist Ruud al dat hij melkveehouder wilde worden. Nu heeft hij zijn droom waargemaakt: “Iedere dag weer is het een uitdaging om de voeding, melkgift en welzijn van de koe zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Ten slotte, als wij goed zijn voor de koe, dan is de koe ook goed voor ons.”

Parasol
Over wat goed is voor de koe, is in de maatschappij en media veel te doen. De één ziet graag koeien vanwege welzijn in de wei, terwijl de ander ze bewust binnen houdt. De koeien van Ruud blijven binnen. “Ik begrijp dat welzijn, imago en transparantie in de sector heel belangrijk zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen om een duurzame stal te bouwen.”  Zo heeft de stal een emissiearme vloer, wat betekent dat de uitstoot van ammoniak wordt gereduceerd. Daarnaast liggen er zonnepanelen op het dak van de stal waarmee het bedrijf van energie wordt voorzien.
Naast deze technische aspecten is de stal ook duurzaam voor de koeien. “De koe heeft een bovengemiddeld loopoppervlak en de boxen waarin de koe ligt als ze slaapt of herkauwt, zijn ook ruimer dan gemiddeld. Verder telt het bedrijf drie melkrobots, waardoor de koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Daarnaast is het gebouw erg open. De koeien staan als het ware onder een parasol.” Duurzaam zijn houdt voor Ruud niet op in de stal. Op een gedeelte van zijn grasland past hij weidevogelbeheer toe, zodat vogels tot 1 juli de tijd hebben om zich in alle rust voort te planten. “Ook dat is duurzaamheid.”

Toekomst
Met de bouw van de nieuwe stal waarin plaats is voor 180 melkkoeien, heeft Ruud het bedrijf klaargestoomd voor de toekomst. Een toekomst die hij samen met Jolanda en de kinderen Juul en Iris tegemoet gaat. Jolanda neemt de boekhouding van het melkveebedrijf voor haar rekening. Daarnaast werkt ze twee dagen in de week bij de gemeente Nederweert. “Het is een mooie combinatie. “Lekker mijn eigen ding doen én bijdragen aan de ontwikkeling van het melkveebedrijf.”

Genieten
Tot het moment dat Jolanda Ruud leerde kennen, had ze geen achtergrond in de agrarische sector. “Toen ik koos voor Ruud, kwam daar het boerenleven bij.”
Een boerenleven dat zowel voor- als nadelen kent. Melkveehouder zijn betekent 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar bezig zijn met de koeien. Toch wegen de voordelen van het vak volgens Jolanda en Ruud veel zwaarder. “Als ik ’s ochtends om 6.00 uur naar buiten loop, dan is het heerlijk rustig. Volop genieten. Hier en daar een verdwaalde fietser of wandelaar, maar voor de rest zijn het de koeien, mijn vader en ik”, zegt Ruud. “En dan last but not least, de vrijheid om iedere dag samen met mijn vrouw en kindjes Juul en Iris te genieten van het ontbijt, de lunch en avondeten. Een stukje romantiek van het populaire tv-programma Boer Zoekt Vrouw, speelt zich ook hier op de Zuidhoeve af.”

Lees ook eerdere verhalen over de passie van agrariërs.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie