Skip to content

BSO de Bengele bezoekt Waterkrachtcentrale en Sluis 15

Glendi
13 augustus 2014 | 16:40

Advertentie

BSO de Bengele (1)Tijdens het thema Techniek op BSO de Bengele van Kinderopvang Humanitas rees bij een aantal kinderen de vraag: “Hoe werkt een sluis?” en ”Hoe kun je stroom maken?” Tja, dat kun je natuurlijk opzoeken op het internet, maar het is zoveel leuker om dit zelf te gaan ontdekken!

BSO de Bengele

Sjra Vossen werd bereid gevonden om de kinderen rond te leiden over de Waterkrachtcentrale bij Sluis 15. Met z’n allen op de fiets en in de bakfiets ging de koers richting het kanaal. Daar ontving Sjra de kinderen en vertelde hij hoe de waterkrachtcentrale, bijna 100 jaar geleden, tot stand is gekomen. Aan de hand van talloze foto’s werden de verhalen verduidelijkt en mochten de kinderen zelfs binnen een kijkje gaan nemen. Dat was nog eens interessant!

“Zo kun je dus elektriciteit maken? Dat is eigenlijk hetzelfde principe als een fietsdynamo?” Sjra vertelde onder andere dat de waterkrachtcentrale de energie levert om de sluisdeuren van Sluis 15 te bedienen. Verder wist hij veel wetenswaardigheden over het gebouw van de Waterkrachtcentrale te melden. “Wist je dat je zelfs nu nog kunt zien, waar er in de Tweede Wereldoorlog is geschoten op het gebouw? En dat er een nieuw kanaal is gegraven om juist in tijden van oorlog twee vaarroutes te hebben naar het zuiden?”

Toevallig lagen er tijdens het bezoek 4 pleziervaarbootjes in de sluis. De kinderen dus ook nog eens met eigen ogen zien hoe de Sluis precies werkt. “De deuren werden gesloten, het water met hierin de bootjes zakte alsmaar lager en toen het water hetzelfde niveau had als aan de andere kant van de sluisdeuren, gingen ze open en konden de boten weer verder varen…” Wat een leerzame ochtend! De komende tijd nog maar eens over brainstormen over hoe de BSO zelf stroom kan opwekken.

BSO de Bengele wil Sjra Vossen via deze weg hartelijk bedanken voor de rondleiding. Top, dat er nog zulke vrijwilligers zijn in Nederweert. “Merci!”

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie