Skip to content

Lobby voor behoud spoedeisende hulp in Weert

Glendi
7 augustus 2014 | 11:11

Advertentie

Wethouder Paul Sterk (gemeente Weert)De plannen om de spoedeisende hulp (SEH) van SJG Weert te sluiten, zijn absoluut niet van de baan. “De dreiging van sluiting is groter dan gedacht. Ik heb me de afgelopen weken verdiept in de materie en het is noodzaak flink op de trom te blijven slaan”, aldus wethouder Paul Sterk.

Oproep aan politiek en inwoners

De plannen om spoedeisende zorg te concentreren is niet iets van de zorgverzekeraars alleen, zij voeren slechts het regeerakkoord uit van het kabinet. De concentratie van acute zorg was in eerste instantie bedoeld voor gemeenten met een grote ziekenhuisdichtheid, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, etc. Zorgverzekeraars hebben er nu echter regioplannen van gemaakt.

Wethouder Sterk: “Consequenties daarvan zijn onvoldoende onderzocht. Realiseert de landelijke politiek zich dat? Dit is iets waar de lokale politieke partijen vragen over kunnen stellen bij hun Haagse collega’s. En het is ook iets waar ik inwoners bewust van wil maken. Zij kunnen aankloppen bij de politiek via petities etc. Ook kunnen ze door kritische vragen te stellen aan hun zorgverzekeraar invloed uitoefenen op het beleid. Ik heb begrepen dat de Stichting Behoud SJG Weert nog een aantal acties in de planning heeft om de dreigende afbraak van ziekenhuiszorg te voorkomen. Begin juli hebben ze al, toen nog als Actiecomité Behoud Eerste Hulp Weert, ruim 22.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Met die beweging van onderop ben ik erg blij, het is denk ik de beste weg om ons te laten horen.”

Wethouder Sterk is van origine gezondheidswetenschapper. De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor het kwaliteitsmanagement en het begeleiden van veranderingsprocessen in de zorg. Ook was hij bestuurlijk actief in de thuiszorg, bij een gezondheidscentrum en een koepelorganisatie voor sportgeneeskunde.

“Als wethouder wil ik het beste voor Weert. Als Gezondheidswetenschapper wil ik de beste zorg. Vanuit beide rollen concludeer ik dat de basiszorg, waaronder spoedzorg, voor Weert behouden moet blijven. Een zeer belangrijke reden is het verlies aan onmiddellijke eerst hulp aan patiënten waar vooral de tijdsfactor, in verband met de afstanden, een kwestie van leven of dood kan betekenen. Dit kabinetsbeleid staat bovendien haaks op ander beleid: een participatiemaatschappij met meer zorg voor elkaar. De voorgenomen sluiting van de SEH betekent dat mensen verder moeten reizen om familie te brengen of op te zoeken in het ziekenhuis. Je belast ze dus extra en belemmert ze daarmee juist datgene te doen wat je graag wilt, meer op eigen kracht voor elkaar zorgen. Mensen hebben recht op goede zorg, dichtbij. En dat hebben we allebei in Weert! Door vergrijzing is er steeds meer zorg nodig. Als we dit nu afbreken, krijgen we er grote spijt van. Hoewel de gemeente aan de zijlijn staat bij dit politieke spel, wil ik toch alles aangrijpen wat mogelijk is, ter behoud van de spoedzorg in Weert. Als ik naar Den Haag moet om onze zaak te verdedigen, of dat nu op het Malieveld is of op het Binnenhof, dan zal ik dat doen.”

Foto: ©Irene van Wel

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie