Skip to content

Kunststof niet naast, maar in de bakken

Redactie
5 augustus 2014 | 11:43

Advertentie

Rommel bij de afvalverzameling op het St. Rochusplein BudschopDe laatste tijd zijn er veel foto’s van overvolle afvalbakken voor de plastic binnen gekomen op de redactie van Nederweert24. Veel mensen klagen over de capaciteit van de bakken en er wordt ook veel “rommel” naast de bakken geplaatst. Dit zorgt voor zwerfafval (afval waait weg) en extra werk (en dus kosten) met inzamelen. Als reden wordt meestal aangegeven dat de containers vol zitten.

Het probleem speelt vooral bij de drie supermarkten in Nederweert en vooral in het weekend. Veel mensen doen dan hun boodschappen en nemen gelijk het afval mee.

Kunststof niet naast, maar in de bakken

Wist je dat er in Nederweert maar liefst 210.000 kilogram kunststofafval inzamelen wordt? Een klein deel van deze hele grote berg belandt naast in plaats van in de verzamelcontainers.

In Nederweert wordt vanaf 2000 kunststof gescheiden ingezameld. In die tijd was Nederweert nog een van de weinige gemeenten die deze afvalstroom gescheiden inzamelde. Kunststofafval is uitermate geschikt om te recyclen, net zoals glas, oud papier en textiel. In Nederweert zijn er negen inzamelpunten waar je het kunststofafval kunt aanbieden. Op al deze plekken staan ondergrondse containers, maar enkele jaren geleden is op vier locaties een bovengrondse bak bijgeplaatst om extra capaciteit te creëren.

De gemeente wil het samen oplossen!

  • Maak gebruik van de ondergrondse containers. De bovengrondse bakken worden meestal als eerste gebruikt en zitten bijna altijd vol. In veel gevallen zijn de ondergrondse containers nog niet vol.
  • Duw het afval goed door. Bij de ondergrondse containers komt het vaker voor dat er afval in de inwerpopening blijft hangen. Hierdoor lijkt de container vol, maar is dat niet.
  • Bied het kunststofafval op alle momenten aan. Het probleem is er vooral in het weekend. De containers worden drie keer per week geleegd (maandag, woensdag en vrijdag). Maak gebruik van de dinsdag, woensdag en donderdag. Dan is er meestal nog voldoende ruimte.
  • Breng alleen afval dat thuishoort in de kunststofcontainer. Er is (te)veel afval bij de containers dat er niet in thuishoort, zoals piepschuim, drankenkartons en kartonnen dozen. Ook emmers, tuinstoelen en speelgoed horen niet thuis in de containers. In veel gevallen passen deze spullen niet in de container. De containers zijn alleen bedoeld voor kunststof verpakkingsafval. Met andere kunststofmaterialen zoals speelgoed, tuinmeubelen en pvc buizen kunt u terecht op de milieustraat. Een overzicht van welk kunststofafval in de containers mag staat op de website van Plastic Heroes (www.plasticheroes.nl).

Wat doet de gemeente?
De komende weken onderzoeken ze of de aanwezige capaciteit daadwerkelijk onvoldoende is. Als blijkt dat dit het geval is, gaan ze opnieuw extra bakken plaatsen. Ze gaan ook kijken of de inwerpopeningen van de ondergrondse containers groter gemaakt kunnen worden, zodat zakken hier ook gemakkelijker in te stoppen zijn.

Op dit moment gaat de gemeente geen grote wijzigingen doorvoeren en investeringen doen. Op het gebied van kunststofinzameling en afvalinzameling in het algemeen is er een aantal ontwikkelingen. Zo wordt er landelijk gesproken over het afschaffen van het statiegeld op PET-flessen en zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van inzameling van drankenkartons. Afhankelijk van dit alles bekijken we of we de kunststofinzameling op de huidige wijze voorzetten of dat we over moeten stappen op een andere manier van inzamelen.

Advertentie

2 Reacties

  1. Nou ook in de kleinere kernen is hetzelfde probleem


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie