Skip to content

Weert onderdeel van bevrijdingsroute Geallieerden

Redactie
30 juli 2014 | 14:17

Advertentie

2014.126 Liberation routeWeert sluit zich aan bij de herdenking van de bevrijdingsroute van de Geallieerden uit het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om de herinnering aan deze oorlog levend te houden wordt de route die de geallieerden 70 jaar geleden maakten om Noord- en Midden-Limburg te bevrijden, gemarkeerd in het landschap.

De Europese Liberation Route start bij de landingsstranden in Normandië en volgt het pad van de geallieerden via België en Limburg richting Berlijn. VVV Midden-Limburg is in 2011 begonnen met het enthousiasmeren van diverse partijen. Gemeenten in heel Limburg waaronder Weert hebben zich hierbij aangesloten. Op twintig plaatsen, die gemarkeerd worden met veldkeien, komen luisterplekken waar de bezoeker  persoonlijke verhalen kan beluisteren  over de gebeurtenissen in 1944 en 1945.

Aandacht voor bevrijding op scholen

In Weert besteedt de Liberation Route aandacht aan het bezoek van de Engelse veldmaarschalk generaal Sir Bernard Law Montgomery, bevelhebber van de 21e Britse Legergroep. Hij bezoekt op 5 maart 1945 de Britse troepen in Weert om er onderscheidingen uit te delen voor soldaten die zich in de strijd onderscheiden hebben. Het is al de derde maal dat hij dat in Weert doet; en op dezelfde plek. Weert herbergt in de periode na de bevrijding op 22 september 1944 grote groepen soldaten waarvan diverse militaire staven in en rondom Weert gevestigd zijn. Deze bijzondere gebeurtenis vond plaats op de Wilhelminasingel tegenover het Bisschoppelijk College dat daar destijds lag.

Daarnaast worden er voor scholen lespakketten ontwikkeld opdat ook de jeugd kan kennisnemen van de opmars van de geallieerden en de sporen hiervan in Limburg. Tevens wordt de website www.liberationroute.com uitgebreid met informatie over de bevrijdingsroute in Noord- en Midden-Limburg. Het is nog niet bekend wanneer de luisterplek in Weert wordt geopend.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie