Skip to content

Nieuwe klokkenstoel voor Moeselkapel

Redactie
26 juli 2014 | 12:58

Advertentie

Luidklokje MoeselkapelVrijwilligers van Eynderhoof in Nederweert hebben een nieuwe klokkenstoel gemaakt voor de Moeselkapel. In de ambachtelijke smederij is een constructie gemaakt, waar het oude luidklokje nu in hangt. Dit  werk is letterlijk ‘Pro Deo’, namelijk voor God en zonder kosten gemaakt. De klok hangt in de kapel op het priesterkoor en wordt gebruikt bij het begin van de eucharistie en voor de consecratie.

Het klokje draagt als opschrift het jaartal 1724 en ‘Alexius Jullien me fecit’. Dit betekent ‘Alexius Jullien heeft mij gemaakt’. Deze was zoon van klokkengieter Nicolas Jullien in Lotharingen. Eind zeventiende eeuw vestigde de familie zich in Weert. Alexius heeft vele klokken gegoten, waaronder een heel carillon voor Lier, maar ook voor Eindhoven en een vijfgelui voor de kathedraal van Roermond. Deze familie van klokkengieters vormde de start van de huidige Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel.

Vakwerk door vrijwilligersEynderhoof

De Moeselkapel is in 1912 in gebruik genomen en is dus veel jonger dan het luidklokje. Waarschijnlijk komt het klokje uit de Theuniskapel aan de Altweerterkapelstraat. Die kapel dateert van 1723 en dat komt heel dicht bij het gietjaar. De klok hing tot 2005 in de toren van de Moeselkapel. In dat jaar is het klokje vervangen door een grotere luidklok. Het oude klokje is door Pierre Piepers, vaste vrijwilliger van de Moeselkapel, volgens deskundig advies schoongemaakt.

De nieuwe klokkenstoel is zeer vakkundig gemaakt. Hierbij is het oude scharnier, waarmee de klok in de toren bevestigd was, verwerkt. De nieuwe klokkenstoel heeft de Moeselkapel te danken aan Mat van Gemert, vrijwilliger in de parochie van de Verrezen Christus van Moesel en bij Eijnderhoof. Hij heeft zich ingezet om de nieuwe klokkenstoel te laten smeden. Hiermee is een historische klok in oude glorie hersteld en heeft deze een ereplaats gekregen.

De Moeselkapel ligt aan de Irenelaan 93 in Weert en is dagelijks open.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie