Skip to content

Coalitieakkoord vaag en niet concreet volgens JAN

Redactie
13 juni 2014 | 11:03

Advertentie

JAN NederweertOp de raadsvergadering van 3 juni is het coalitieakkoord uitgebreid aan de orde geweest. Dit coalitieakkoord gaf aanleiding tot veel vragen,vraagtekens en bedenkingen bij de fractie JAN en die zetten ze hieronder nog eens op een rij.

Coalitieakkoord vaag en niet concreet volgens JAN

Tijdens deze raadsvergadering bespraken de politieke partijen het coalitieakkoord dat is opgesteld door de CDA en VVD. De titel van dit coalitieakkoord is ‘Richting geven, Ruimte bieden en Verbinden’. Vooral de sociale onderwerpen en zorgthema’s komen in het programma maar minimaal aan bod, terwijl dit de belangrijkste opgaven voor de komende periode zijn. Dit coalitieprogramma lijkt meer op een doorstartnotitie en is weinig concreet en niet transparant. Het is niet meer dan een opsomming van aandachtspunten, waarbij in de meeste gevallen de financiële middelen nog totaal ontbreken.

Ontwikkeling buitengebied versus terugdringen geur en fijnstof

Het coalitieakkoord geeft aan, dat er ruimte geboden moet worden aan ondernemers en aan excellente bedrijven. Maar wanneer is een onderneming in de ogen van de coalitie niet excellent? JAN vraagt zich af wat bij de coalitie voorop staat: een verdere ontwikkeling van de agrarische bedrijvigheid in het buitengebied of het terugdringen van geur en fijnstof? Wat betekent dit voor de leefbaarheid in het buitengebied? De coalitie geeft aan dat zij de kwaliteit van stallen wil verbeteren, maar ontwikkelingen absoluut niet op slot wil zetten. Het blijft echter onduidelijk hoe de coalitie de komende vier jaren de milieuoverlast in het buitengebied daadwerkelijk wil gaan verminderen.

Lasten stijgen niet…. of wel?

JAN vindt het een goede zaak dat de coalitie ervoor zal zorgen dat de lasten van de burgers en bedrijven in de komende vier jaar niet zullen stijgen. De vele onzekerheden in het sociaal domein, de stagnerende economie en de ontwikkeling van de woningmarkt zullen waarschijnlijk extra financiële lasten voor de gemeente tot gevolg hebben. In het coalitieakkoord doet de coalitie een toezegging dat er geen lastenverzwaring voor de burgers zal komen in deze periode. Als JAN zullen wij de vinger aan de pols houden, dat dit ook zeker niet gaat gebeuren.

Drie decentralisaties niet benoemd

Ten aanzien van het sociaal domein constateren we dat de coalitie een terugtrekkende beweging maakt als het gaat om de ondersteuning van burgers en mensen die zorg nodig hebben. Er wordt een beroep gedaan op de eigen kracht van mensen en verenigingen. Maar wat gebeurt er als die eigen kracht niet beschikbaar is? Betekent dat degene die het hardst schreeuwt het meeste geregeld krijgt?

De coalitie geeft aan dat er niemand tussen wal en schip zal vallen. Dit is voor JAN een vereiste: JAN is voorstander van maatwerk. De coalitie gaat voor een ‘snelle en verantwoorde’ aanpak van de drie decentralisaties maar besteed er verder weinig aandacht aan in het coalitieakkoord. Volgens JAN is vooral de zorgvuldigheid hierin erg belangrijk en die mag in ieder geval niet uit het oog verloren worden.

Is er draagvlak voor een nieuwe Randweg?

Het verbeteren van de verbinding N266-N275 geeft volgens dit akkoord een geweldige injectie aan de leefbaarheid. Wij hebben hier onze bedenkingen bij en zo ook bij de uitspraak dat de Randweg alleen wordt aangelegd als er ‘voldoende draagvlak’ is bij de mensen. Voor wie leidt de Randweg tot een verbetering van de leefbaarheid? Wanneer is er sprake van voldoende draagvlak bij de inwoners van Nederweert? De coalitie geeft aan dat realisering van de nieuwe Randweg binnen de financiële kaders plaatsvinden, dat wil zeggen dat niet meer dan € 5.000.000,- door de gemeente beschikbaar gesteld zal mogen worden.

JAN zal dit dossier nauwgezet volgen en hoort graag uw mening van over de wenselijkheid van een Randweg! We zijn benieuwd hoe dit coalitieakkoord vertaald wordt in een kaderbrief ter voorbereiding op de programmabegroting 2015 en de meerjarenbegroting. Dit vooral omdat, zoals gezegd de kaders van het coalitieakkoord vaag en niet concreet zijn.

Advertentie

1 Reactie

  1. Op onderstaande zou ik het antwoord graag (ook) horen:
    (compliment aan JAN voor de kritische vraag!)
    Ten aanzien van het sociaal domein constateren we dat de coalitie een terugtrekkende beweging maakt als het gaat om de ondersteuning van burgers en mensen die zorg nodig hebben. Er wordt een beroep gedaan op de eigen kracht van mensen en verenigingen. Maar wat gebeurt er als die eigen kracht niet beschikbaar is? Betekent dat degene die het hardst schreeuwt het meeste geregeld krijgt?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie