Skip to content

Bisdom erkent sexueelmisbruik Ospel

Redactie
30 mei 2014 | 9:54

Advertentie

Kerk OspelTijdens de kerkdienst voor het 150 jarig bestaan van de parochie in Ospel zal Vicaris-generaal Hub Schnackers van het bisdom in Roermond zijn excuses aanbieden voor het kindermisbruik in de jaren tachtig.

Bisdom erkent sexueelmisbruik Ospel

Tussen 1980 en 1991 heeft de toenmalige pastoor Jac Steeghs zich schuldig gemaakt aan kindermisbruik. Het bisdom heeft inmiddels één slachtoffer erkend. Pastoor Steeghs overleed op 2 januari 1991 tijdens een auto ongeluk. Hij was onderweg naar het politiebureau waar hij zich moest melden nadat de vader van het slachtoffer het misbruikverhaal aan het kerkbestuur en de politie had gemeld.

Vicaris-generaal Hub Schnackers roept slachtoffers van toen op zich alsnog te melden. Volgens het bisdom zijn er meldingen van seksueel misbruik uit een aantal parochies waar Steeghs vanaf de jaren zestig werkzaam is geweest.

Bron: De Limburger

Advertentie

8 Reacties

  1. Verschrikkelijk wat deze kinderen hebben mee gemaakt en dat ze al deze tijd niet serieus genomen zijn. Ospel heeft al die jaren geleefd in twee kampen van mensen die er schande over spraken en mensen die deze pastoor in bescherming name en ontkende dat hij zoiets heeft gedaan. Zijn het niet de mannen in lange jurken die 2 weken terug op deze site geplaatst zijn in een foto collage en even naar Ospel komen om zich te excuseren onder het mom van ‘Wir haben es nicht gewusst Het is gewoon walgelijk dat zij deze misbruik van kinderen al deze jaren verzwegen hebben en in een doofpot hebben gestopt met de gedachten hier mee weg te komen. Dit geeft aan dat zij niets met mensen hebben en dat ze puur voor zichzelf daar staan. Alleen al de titels die ze zichzelf aanmeten en zich verheffen boven de mensen met het roepen dat zij de schakel zijn tussen hemel en aarde geeft aan dat zij mensen verlakken. Dus mensen als je een man in een lange jurk ziet ben je gewaarschuwd. Er is een uitzondering en dat is de goed heilig man Sint Nicolaas want daarvan weten we dat die niet echt is, loopt altijd onder begeleiding van een Piet en is te oud voor dit soort dingen.

  2. Mooi gesproken, Gerard. Word tijd dat de waarheid eens boven water komt, van die schijnheiligen

  3. Even dit:
    Afgelopen zondag ben ik in de mis aanwezig geweest. Mijn naam is Brigitte Kicken, woon mijn leven lang in Maastricht en ben in dezelfde jaren door deze man, die toen in onze parochie kapelaan was, jarenlang seksueel misbruikt. Vorig jaar mei heb ik mijn gegrondverklaring van het bisdom ontvangen. Er is dus niet door het bisdom één erkend slachtoffer, maar het zijn er twee. In 1969 is hij met zijn busje frontaal tegen een boom aangereden en raakte zwaar gewond. Sinds kort weet ik dat hij toen geconfronteerd werd met zijn daden bij 3 meisjes uit mijn parochie. Ook toen heeft hij dus een poging tot zelfdoding gedaan.
    Het bisdom ontkent mij, ontkent mijn erkenning. Bang om te moeten erkennen dat de doofpot gigantisch is?

  4. Brigitte heel moedig van jou om naar Ospel te komen om te horen van vieskaris generaal van hier tot ginds Hub Schnackers dat het bisdom excuses aanbied aan alle slachtoffers die deze pastoor en vele andere collega’s in de jaren 80 aangericht hebben. Als hij toch begint met excuses maken dan vergeet hij de 40 50 60 70 90 2000 2010 en volgende decennia’s die nog volgen. Neem van mij aan, hier komt geen einde aan. Deze gasten gaan gewoon door met deze praktijken en er is geen enkele instantie die deze gesloten geloof gemeenschap kan open breken. Zolang dat zij in jurken blijven lopen, vrouwen , homofielen , anders denkende mensen buiten sluiten, gaat het niks worden.
    Brigitte het beste wat jij kunt doen is deze mensen negeren en je eigen weg te gaan zonder je katholiek te noemen en te laten zien dat jij met hen niets te maken wil hebben. Geloven kan iedereen op zijn eigen manier doen en heb je geen ander bij nodig.
    Als iedereen dit doet is het zo gedaan met deze club.

  5. beste mensen, en wij maar bar en boos reageren op moslims, steek je hand in je eigen boezem en zie daar, de beerput van deze katholische gemeenschap is inmiddels opgen getrokken, met pracht en praal machts vertoon, misbruik, de beste sigaren op roken, het beste varkens vlees krijgen, enz enz enz en maar vragen waar de kindertjes bleven als het hem te lang duurde. en dan de zgn processies, maria maanden, aflaat, biechten, en alle andere belachelijke gebruiken die de kerk toe pastte om iedereen maar klein en min achtend te houden! wat een vertoning. wat een misselijkmakende gedachte, en zie daar, en wij maar lachen en belachelijk maken van de moslims, met haatbaarden, minoretten, gebrul en gelal uit de luidsprekers, nooit op vrijdag willen werken, want dan moeten ze naar het oosten op het matje…enz enz. de rk kerk doet nu nog steeds en vooral vroeger, vooral in de 20e eeuw, de tijd die ik dan herken, ook mee aan deze misselijkmakende praktijken zoals knielen. dat is vernederend! de bijbel is net als de thora, en de koran, een verzonnen boek vol leugens, het was een handboek om volgens de het kerkgenootschap, vooral vroeger in de middeleeuwen, de mensen te handhaven. meer niet. zie internet, “het ontstaan van de kerk”. jammer genoeg zijn mijn voorouders, ouders en wij zelf er in getrapt. vandaar dat mijn kinderen niet gedoopt zijn en wij niets meer aan de kerk doen. ik heb me begin dit jaar uit laten schrijven. en het voelt als een bevrijding! mensen, laat de kerk toch stikken, laten we vooral deze vermogende gebouwen sluiten, en de complete geloofsgemeenschap afschaffen! liever gisteren als vandaag. zie ospel, ik ken ospel redelijk goed, ja en amen mentaliteit, samen met maar de gewoonte om naar de kerk te gaan, heeft tot deze ellende geleid. sterkte aan alle die zwaar teleurgesteld zijn in het rk geloof en de rk gemeenschap.

  6. Ik lees met enige verbazing deze commentaren.
    En ik lees geen nieuwe argumenten dan als die, die al jaren bekend zijn.
    Aangezien alles al is besproken en becommentarieerd via tv, media en dit nu ook Ospel heeft bereikt.
    Gal spuien op deze manier is m i overbodig.
    Als ik de felste commentaren lees, vind ik deze net zo star, zwart/wit en een mening opleggend als de schrijvers de Kerk/het geloof verwijt. Rotte appels heb je in elke gemeenschap, club of school. Dat moet je de gemeenschap niet verwijten, maar de daders zelf.
    Dat een bureaucratisch conservatief instituut als de Kerk zo lang heeft gewacht met erkenning is ook deels te wijten aan de hierarchie en structuur van diezelfde kerk. En ik neem aan dat de slachtoffers hun verhaal ook niet altijd wisten te doen.

  7. Beste June.
    Rotte appels in de gemeenschap, op de club of op een school worden opgepakt en in Roermond voorgeleid bij de rechtbank voor hun misdaden. Wij samenleving vinden dit niet normaal. In de rooms katholieken kerk wordt dit door de heren in lange jurken schijnbaar normaal gevonden want ze hebben er nooit iets aan gedaan en gaan hier gewoon mee door ( lees de div. media) dag in dag uit.
    Het is ook de gemeenschap die het normaal vind dat kinderen op jonge leeftijd een geloof wordt opgedrongen zonder dat zij daar zelf een keuze in hebben en worden gewezen op de gevaren van dit soort religie. (zie de communie kantjes de afgelopen weken ). Het lijkt mij daarom verstandig dat wij onze kinderen gaan beschermen tegen dit soort religies en bij wet gaan bepalen dat ze eerst 18 jaar moeten zijn, het zelfde als rijbewijs, alcohol, drugs, porno en de disco.

  8. Het beste is, en daar ben ik voorstander van, de kerk onmiddelijk afschaffen met alle religie! Dus ook sluiting van moskee, gebedshuis dit en dat….Nergens voor nodig, deze onzin! Hopelijk leest o.a. de paus in rome ook mijn reactie. Tot nu toe hebben we alleen maar oorlogen door geloofsgroeperingen. Dit moet stoppen! Hersenspoeling is nergens voor nodig! En maar verbaasd reageren als het over mekka gaat, kijk eens naar rome, wat daar zich afspeelt, en wat wij nog niet weten! COMPLETE ONZIN. De kloosters, zaten vroeger voor een groot deel vol met homos, onhandelbare kinderen, zustertje die zeer machts wellustig waren en zo voorts. Dit was de schuilplek voor deze anders denkende. Vluchten in het klooster. Gelukkig zijn ze bijna allemaal opgeheven. Nu de rest nog! Iedereen een fijn lang weekend en dus geen gelukkige pinksterdagen, als u het begrijpt.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie