Skip to content

Joop Klos op zoek naar zijn jeugd in Nederweert

Redactie
11 mei 2014 | 10:48

Advertentie

Joop Klos op zoek naar zijn jeugd in NederweertWie bewaart nog herinneringen aan het Amsterdamse weeskind Joop Klos? Zijn er nog foto’s van hem, van de boerderij aan de Bloemerstraat of van het gastgezin Timmermans waar hij rond 1950 verbleef? Joop wil deze ontbrekende puzzelstukjes uit zijn levensgeschiedenis met uw hulp graag terugvinden.

Joop Klos (*1940) uit Zoetermeer heeft een boek geschreven over zijn jeugd als weeskind. Onder de titel “Geslagen maar niet verslagen” beschrijft hij zijn vaak schokkende ervaringen tijdens het verblijf in het Jongensweeshuis van de Zusters van de Voorzienigheid, aan de Lauriergracht in de Amsterdamse Jordaan. Dat was een bijzonder streng ‘gesticht’ waar lijfstraffen, onthouding van eten en opsluiting in eenzaamheid vaak beproefde middelen waren.

“Geslagen maar niet verslagen”

Als jongeman bracht hij in 1950 en 1951 zijn zomervakanties door in Nederweert, bij de familie Timmermans aan de Bloemerstraat. Joop Klos herinnert zich de boerderij met groot gezin, veel koeien en landerijen, het hooien, de kippenslacht en elke zondag de kerkgang. Ook weet hij zich nog te herinneren dat de Timmermansen een fotocamera bezaten. De gastvrijheid en warmte die hij in Nederweert genoot staan voor hem in schril contrast met het strenge weeshuisregime.

Door het besmettingsgevaar bij de zware polio-epidemie (kinderverlamming) van 1952 kwam er een einde aan zijn Nederweerter vakanties. Sindsdien heeft hij geen contact meer gehad met zijn Nederweertse gastfamilie.

Via de stichting Geschiedschrijving Nederweert is Joop Klos nu op zoek naar de nazaten van de familie Timmermans uit de Bloemerstraat. Mensen met informatie of foto’s kunnen contact opnemen met Alfons Bruekers van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert via contact@nederweertsverleden.nl

Informatie over het boek van Joop Klos: Geslagen maar niet verslagen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie