Skip to content

Bloemen en Moederdag

Redactie
10 mei 2014 | 16:07

Advertentie

bloemisten Nederweert openingstijdenIn Nederland vieren we elke tweede zondag van mei Moederdag. Voor de meeste Nederweertenaren is het een dag waarop zij hun moeder verwennen.

Kleine kinderen maken zelf een cadeautje op school, de oudere kinderen kopen een klein presentje van hun zakgeld en veel volwassenen bezoeken hun moedermet een bosje bloemen

Moederdag

Verras je moeder tijdens moederdag met een vers bloemtje. Speciaal voor de liefste moeder van elk kind zijn deze bloemisten in Nederweert extra open op zondag.

Geschiedenis
Moederdag bestaat sinds 1925 bestaat in Nederland. In Nederland wordt het op de tweede zondag in mei gevierd. Moederdag wordt echter niet in elk land op dezelfde dag gevierd. In de meeste landen wordt Moederdag in maart, april of mei gevierd. Soms wordt Moederdag zelfs binnen één land op verschillende momenten gevierd. Belgen bijvoorbeeld vieren Moederdag net als Nederlanders op de tweede zondag in mei, maar in de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag op 15 augustus gevierd. Dat is de Onze-lieve-vrouwe-Hemelvaart.

Meerdere bronnen vermelden dat in het oude Griekenland een formele moedercultus was. Er waren ceremonies voor Rhea, de moeder van alle Griekse goden. Deze Griekse moedercultus vond overal in Klein-Azie plaats op de 15e dag van maart. Dit kan de eerste variant van Moederdag geweest zijn. Ook wordt gezegd dat de Romeinen Moederdag vierden door offers in de tempel van Cybele, de moeder van al hun goden, te brengen. Dat Moederdag ook een religieuze achtergrond heeft, is erg waarschijnlijk Een bekend feit is bijvoorbeeld dat de Katholieke kerk al eeuwenlang de moeder van Jezus vereert, Maria. Mogelijk komt Moederdag daar vandaan.

Daarnaast is bekend dat in de zeventiende eeuw in het Verenigd Koninkrijk een christelijke feestdag ontstond: Mothering Sunday. Die vond plaats op de vierde zondag in de vastentijd, de aanloopperiode naar Pasen.

Uiteindelijk is Moederdag overgewaaid vanuit de USA. In de Verenigde Staten is op twee momenten het initiatief voor Moederdag genomen. Rechter Julia Ward Howe was de eerste. Zij hield campagne voor Moederdag, maar dit sloeg niet erg aan. In 1907 nam Anna Marie Jarvis, dochter van een predikant, het stokje over. Ze nam het initiatief voor Moederdag om haar moeder te eren die veel ontwikkelingswerk in haar directe omgeving had gedaan. Ook wilde Anna Marie het idee van ‘goed doen voor anderen’ levend houden. Zij organiseerde Moederdag op de zondag na het overlijden van haar moeder; de tweede zondag in mei. Dit keer sloeg het idee van een Moederdag aan. Anna Marie Jarvis kreeg het zelfs voor elkaar dat de president van de USA, Woodrow Wilson, in 1914 een officiële nationale feestdag ‘Mother’s Day’ maakte van de tweede zondag in mei. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd Moederdag pas in de jaren twintig bekend in Europa.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie