Skip to content

Wist je dat…. (verkiezingen)

Redactie
20 maart 2014 | 13:52

Advertentie

Stemmen Nederweert Burgemeester gemeentehuis 3Woensdag was het de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Overdag gaat iedereen stemmen, tegen de avond speculeren over de uitslag en ’s avonds, tijdens de verkiezingsavond, naar de verlossende worden van Giel Bruijnaers luisteren.

Vandaag dus tijd om de balans op te maken en te kijken naar de feiten, aantal stemmen en bijzonderheden.

Wist je dat…

er meer blanco stemmen zijn uitgebracht?
Woensdag zijn er het dubbele aantal ongeldige en blanco stemmen uitgebracht in vergelijking met de verkiezingen in 2010.

er een hoge opkomst was?
Gister zijn er in de gemeente Nederweert 7.834 geldige stemmen uitgebracht terwijl er 13.585 kiesgerechtigden zijn. Een opkomst van 58,20 procent, iets hoger dan het landelijke gemiddelde. In totaal zijn er 179 kiesgerechtigden meer komen stemmen dan vorig jaar.

er iemand op één stem na niet in de raad is gekomen?
De kiesdeler, het aantal geldig uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal te verdelen zetels, kwam uit op 460,82. Om in met voorkeurstemmen in de raad te komen heb je dus 230,41 stemmen nodig. Josephien Tullemans-Geuns behaalde 230 stemmen. Net één stem te kort. Jospehien staat 11e op de lijst en komt dus niet terug in de raad. Ook Carin Sieben van den Bogaert is net niet in de raad gekomen. Ze heeft met 227 stemmen net 4 stemmen te kort

de restzetel naar PvdA is gegaan?
De PvdA heeft met 1,58 zetels het geluk dat hen de restzetel toekomt. Hiermee behalen ze 2 zetels in de komende raadsperiode.

er 4 nieuwkomers in de gemeenteraad komen?
Van de 17 raadsleden zijn er de komende periode 4 nieuwelingen. Het CDA heeft 3 nieuwe leden en de VVD heeft 1 nieuw raadslid. Naar verwachting zal Hubert Mackus (CDA) weer wethouder worden en dan zal ook nieuwkomer Carla Van Nieuwhoven-Kessels in de gemeenteraad komen.

Carla Dieteren met voorkeurstemmen toch in de raad komt?
Carla Dieteren is met 251 voorkeursstemmen toch in de raad gekomen, ondanks dat ze aangegeven heeft te willen stoppen als raadslid. Ze stond als laatste op de lijst van JAN. Wat er binnen de partij afgesproken gaat worden zal later deze week of begin volgende week bekend worden.

Nederweert direct de volledige uitslag bekend maakt?
Omdat de politieke partijen dit zo willen wordt de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Nederweert direct volledig en op persoon bekend gemaakt. In sommige gemeentes doen ze dit pas de dag erna. Hierdoor is ‘s avonds direct bekend wie er in de raad komt.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie