Skip to content

Agribusiness is ‘booming’ in Nederweert

Redactie
16 maart 2014 | 7:16

Advertentie

Infoavond Dialoog Duurzaam BuitengebiedDat Nederweert een duidelijk agrarisch karakter heeft, is algemeen bekend. En ook dat er een groot aantal agrarische bedrijven in de gemeente gevestigd zijn, is geen geheim. Maar over de totale betekenis van de agribusiness, was weinig bekend. Een onderzoek naar het belang van de agribusiness in Midden-Limburg, waaronder Nederweert, brengt hier verandering in. De resultaten zijn verbluffend en laten zien dat de agribusiness de motor vormt van de gemeentelijke economie.

In opdracht van het regionale samenwerkingsverband Keyport 2020 (zie kader) werd de afgelopen maanden een representatief onderzoek uitgevoerd naar de betekenis van de agribusiness in Midden-Limburg. Een onderzoek van HAS Kennistransfer waarbij enerzijds een beeld werd geschetst van de primaire agrarische bedrijven – de ‘gewone’ boeren en tuinders -, waarbij gegevens zijn gebruikt uit de databank van AgriDirect BV uit Roggel.

Daarnaast heeft er onderzoek plaatsgevonden naar de bedrijven om de primaire agrarische sector heen. Hiervoor 2503 MKB-bedrijven benaderd. Hierbij werden gegevens verzameld hoe de MKB-bedrijven verweven zijn met de agrarische sector. In totaal spreekt men dan van de agribusiness.

Agribusiness is ‘booming’ in Nederweert

Duidelijkheid
De uitkomsten geven inzicht in het grote belang van de agribusiness voor Midden-Limburg: ruim 20 procent van alle economische activiteiten is agrarisch of agrarisch gerelateerd. “Vanwege het agrarische karakter van onze gemeente, zal dit percentage voor Nederweert waarschijnlijk nog veel hoger uitkomen. Dat betekent dat van elke vijf euro die in Nederweert wordt verdiend, meer dan één euro agrarisch gerelateerd is”, zegt wethouder Hans Houtman.

De cijfers zijn voor hem geen verrassing. “Nederweert is veel meer agrarisch dan veel mensen misschien dachten. Als gemeente wisten we al langer dat veel bedrijven in Midden-Limburg verweven zijn met de agrarische sector. Dit onderzoek geeft ons een cijfermatige onderbouwing die eerder niet voorhanden waren”.

Banen en bruto toegevoegde waarde
Onder meer wat betreft werkgelegenheid is de agribusiness essentieel. Binnen Keyport 2020 hebben 15.500 banen direct of indirect een link met de agrarische sector. Op de 295 land- en tuinbouwbedrijven in Nederweert werken in totaal 439 mensen. De agrarisch gerelateerde bedrijven zijn nog eens goed voor ongeveer 1.500 banen. Dit zijn bijvoorbeeld bouwbedrijven, detailhandel of bedrijven in de logistiek die zakendoen met agrariërs. Maar ook in de maakindustrie en de zakelijke dienstverlening profiteren veel bedrijven van de bloeiende agrarische sector.

Volgens het onderzoek is de agribusiness in de gehele Keyport-regio goed voor een totale bruto toegevoegde waarde van 1,3 miljard euro. Het totale Nederweerter bedrijfsleven wist in 2013 een bruto toegevoegde waarde van circa. 1 miljard euro te realiseren Bijna een derde hiervan kwam voor rekening van de agribusiness in Nederweert! Belangrijke troef is ook dat de primaire land- en tuinbouwbedrijven voornamelijk familiebedrijven zijn, die over het algemeen een goed fundament hebben en vaker overeind blijven in economisch slechtere tijden.

Niet achteroverleunen
De positieve cijfers zijn volgens wethouder Houtman echter geen reden om achterover te leunen. “De agribusiness is van essentieel belang voor Midden-Limburg en voor Nederweert; wat dit betreft horen we tot de wereldtop. Het is nu zaak om dat zo te houden. Er liggen nog volop kansen en uitdagingen voor de toekomst; bijvoorbeeld in het maken van een cross-over met agri-food, logistiek en maakindustrie.

Advertentie

1 Reactie

  1. Mooi reclamepraatje voor de partijen (cda/vvd) die voor verdere uitbreiding van de agrarische activiteiten zijn. Natuurlijk is de agrarische industrie belangrijk op het platteland. Ik heb echter sterk de indruk dat een groot deel van de agri-werkgelegenheid wordt opgevuld door mensen van buitenlandse komaf. jammer voor de nederweertenaren…


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie