Skip to content

Eerste kievitsei in Limburg gevonden

Redactie
10 maart 2014 | 15:50

Advertentie

kievit.otto plantemaIn Limburg is zaterdagochtend het eerste kievitsei gevonden. Kees van der Ham vond het ei in een rabarberveld in Haler. Daarmee is het weidevogelseizoen weer een feit. Het eerste ei dit jaar werd op aswoensdag gevonden in de Gelderse gemeente Zaltbommel. In de afgelopen dagen waren overal in Limburg weer buitelende kieviten zicht- en hoorbaar.

Eerste kievitsei in Limburg gevonden

In Nederland broeden elk jaar circa 200.000 kievitparen in Nederland. Dat is een kwart van de Europese populatie en daarmee is Nederland belangrijk voor deze vogel. Maar het aantal broedparen neemt jaarlijks met vijf procent af door de intensivering van de landbouw. Op grasland loopt 20 tot 50 procent van de nesten risico door landbouwwerkzaamheden zoals bemesten en maaien.

Weidevogels als de kievit, wulp, scholekster en grutto vormen de komende dagen weer paartjes. Dan komt de tijd van het leggen van de eieren. Vogelbeschermers starten nu met het volgen van de gedragingen. Samen met boeren worden de nesten gezocht en gemarkeerd, zodat ze bij het drukke voorjaarswerk kunnen worden ontzien. Naast het beschermen van de nesten is voorlichting aan boeren cruciaal.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie